Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΦ


Αγαπημένη σαλάτα, όλης της οικογένειας. Απαραίτητη σε μπουφέ, μιας και εξαφανίζεται... Τα καλοκαίρια που το βράδυ θέλουμε κάτι πιο γρήγορο, την εξαφανίζουμε και οι 3!!!!! Γνωστή σαλάτα σε όλους, με τα βασικά της υλικά να διαφέρουν απο σπίτι σε σπίτι όπως και το ντρέσινγκ. Με κάποιες μικρές τροποποιήσεις γίνεται διαιτητικό κυρίως πιάτο.

Εμείς για την παρασκευή της χρησιμοποιούμε:

1 μαρούλι
2 ντομάτες
1 αγγούρι
10 φέτες τυρί γραβιέρα ή γκούντα ή ένταμ ή τσένταρ
10 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα ή καπνιστό μοσχαρίσιο
2 αυγά βραστά
αλατοπίπερο ελάχιστο
Για το ντρέσινγκ:
2/3 κούπας μαγιονέζα
1-2 κουταλιές σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές σούπας κέτσαπ
1 κουταλιά σούπας ουίσκι
ελάχιστη μουστάρδα

Πλένουμε πολύ καλά το μαρούλι, αφαιρούμε και πετάμε όλα τα σκληρά φύλλα. Κόβουμε τα μαρούλι σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες όχι πολύ μεγάλες.
Καθαρίζουμε και το αγγούρι, αφαιρούμε τα σπόρια απο το κέντρο και κόβουμε σε κομμάτια. Τα προσθέτουμε όλα στο μαρούλι.
Αλατίζουμε ελάχιστα, και ρίχνουμε και λίγο πιπεράκι.
Το τυρί και το ζαμπόν, το κόβουμε σε κύβους. Μπορούμε να αγοράσουμε και κομμάτια ολόκληρα, απλά, κομμένα σε φέτες το βρίσκω πιο γρήγορο και τα κυβάκια τους γίνονται πιο ψιλοκομμένα. Είναι θέμα γούστου. Τα προσθέτουμε στη σαλατιέρα.
Τώρα εγώ ανακατεύω ελαφρά, για να είναι ομοιόμορφα διανεμημένα τα υλικά μας. (Κάποτε που δεν το έκανα, έπαιρναν απο πάνω που ήταν πιο πλούσια η σαλάτα στο πιάτο και έμενε σκέτο το μαρούλι........)
Κόβουμε τα βρασμένα αυγά σε τέταρτα και τα τοποθετούμε με το κρόκο προς τα πάνω.
Σε ξεχωριστό μπολάκι φτιάχνουμε το ντρέσινγκ, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Μπορείτε να αυξομειώσετε, ανάλογα με το γούστο σας.
Περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε. (Καλό είναι το ντρέσινγκ να το ρίχνουμε την ώρα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα και όχι πολύ νωρίτερα, γιατί νερουλιάζει η σαλάτα.)

Για πιο λάιτ εκδοχή και για δίαιτα, όπου μπορούμε να την φάμε ως κύριο πιάτο, χρησιμοποιούμε 2 φέτες γαλοπούλα βραστή, 50 γραμ. τυρί light, 1 αυγό. Για το ντρέσινγκ: 1/2 γιαούρτι 2%, κέτσαπ, μαγιονέζα 2 κουταλάκια του γλυκού.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!



Share

10 σχόλια:

mia maria είπε...

Πολύ νόστιμη σαλάτα! Τώρα τελευταία κάνω πάντα την ελαφριά εγδοχή σε όλες τις σαλάτες. Και για το καλοκαίρι φυσικά είναι καλύτερα.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Πώ, πω απίθανη είναι τωρα σχολάω κι ερχομαι να την πλακωσουμε.........
Παιδιά μονο αμα την φατε θα με καταλαβετε....

γαστεροπλήξ είπε...

αυτή την σαλάτα την τρώω χωρίς ντρέσσινγκ, δεν τα πάω καλά με τις μαγιονέζες και τα γιαούρτια στις σαλάτες, εγώ είμαι του κλασσικού ελαιόλαδου, θα πάρω την εκδοχή με τα κομμάτια γαλοπούλας ή κοτόπουλου 2 σε ένα

καλό απόγευμα

elen είπε...

Πολύ νόστιμη η σαλατούλα σου Εύη μου!!!Καλή εβδομάδα να χουμε. Φιλιά!!!!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Πολύ νόστιμη. καλοκαιρινή και ελαφριά σαλάτα παιδιά. Την κάνω κι εγώ με κάποια παραλλαγή, δηλ. ανάλογα τα υλικά που έχω στο σπίτι. Όσο για το ντρέσινγκ, θα το δοκιμάσω, καλό ακούγεται σαν εναλλακτική, αντί ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι.
Να είσαι καλά Εύη μου...
και σ' άλλες συνταγές... με υγεία!

Καλό σου βράδυ.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Γαστεροπλήξ, είναι θέμα καθαρά γούστου. Σίγουρα χωρίς μαγιονέζα είναι και πιο ελαφριά.

Ελενάκι μου σ ευχαριστώ. Φιλιά!!

Βασιλική μου, να την δοκιμάσεις. Είναι ελαφριά. Οσο για τα υλικά, φαντασία να έχουμε και φτιάχνουμε.....
Καλό βράδυ και σε σένα. :)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα:))
Τρελενόμαστε γι αυτή τη σαλάτα με όλες τις εκδοχές της. Καλή εβδομάδα!

despoina είπε...

Εύη, είσαι καταπληκτική μαγείρισσα. Μπράβο σου.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Aluor, καλή εβδομάδα και σε σένα. Το ίδιο και εμεις, γενικότερα με τις σαλάτες

Δέσποινα, σ ευχαριστώ αλλά... τα παραλές :"> (shy)

Ανώνυμος είπε...

παιδια τελεια η σαλατα αυτη....αλλα αν θελετε να με ακουσετε προσθεστε και κρουτον και για κατι πιο βολικο ακομα ψημενο ψωμι του τοστ στη τοστερια και κομμενο μετα σε τετραγωνα...δινει υπεροχη γευση οταν ενωθει με τη κρεμα......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...