Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΦΑΒΑ


Η φάβα είναι ένα όσπριο πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες. Έτσι την περίοδο της Σαρακοστής είναι ένα πιάτο που σερβίρεται ως ορεκτικό αλλά μπορεί και να σταθεί και ως κύριο πιάτο.

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

5οο γραμ. φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
7-8 φλυτζάνια τσαγιού νερό
αλάτι, πιπέρι
χυμό λεμονιού

Καθαρίζουμε πολύ καλά την φάβα απο ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν (πετρούλες κ.α.). Την βάζουμε σε σουρωτήρι και την ξεπλένουμε με νερό κάτω απο την βρύση. Την μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείτε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατοπίπερο και το λάδι. Αφήνουμε την φάβα να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να χυλώσει. Κατόπιν τη περνάμε αν χρειαστεί είτε απο το μύλο για πουρέ μαζί με τα κρεμμύδια ή χρησιμοποιούμε απ ευθείας τη ράβδο μίξερ μέσα στην κατσαρόλα.
Τη σερβίρουμε σε πιατέλα ραντίζοντάς τη με λάδι και λεμόνι και γαρνίροντάς τη με ότι μας αρέσει:κρεμμύδι ψιλοκομμένο είτε ξερό είτε φρέσκο, κάππαρη, ελιές, ρίγανη.
Καλή επιτυχία!!!!!!!





Share

2 σχόλια:

Εφη είπε...

Καλημέρα Εύη με τις λαχταριστές συνταγές σου.
Την πρώτη φορά που έβρασα φάβα είχα την ψευδαίσθηση ότι βράζοντας θα πήξει. Έβραζε - έβραζε και νερό ήταν.
Πάω να τη σουρώσω και την έχασα στον νεροχύτη.
Για αυτό γράψε και εσύ για άσχετους σαν εμένα πόση ώρα και πως πήζει η φάβα.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Εφη μου καλημέρα. Εγω η "σχετική" λέω σε σένα την "άσχετη" πως δεν θέλει πολύ νερό στο βράσιμο. Πρέπει να βράσει στο νεράκι, να χυλώσει μέσα στη κατσαρόλα και ΔΕΝ την σουρώνουμε. Για ξαναδοκίμασε..... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...