Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ


Δεν μπορώ να φανταστώ καλοκαίρι χωρίς την αγαπημένη γεύση των γεμιστών. Μια κλασική ελληνική συνταγή. Είναι ένα πολύ γευστικό φαγητό και όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Μπορεί η γέμιση να είναι μόνο με ρυζάκι αλλά πολλοί τα προτιμούν και με κιμά.

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

Ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες τσακώνικες
2-3 κρεμμύδια τριμμένα
ρύζι καρολίνα ή γλασέ
μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
1 χούφτα κουκουνάρια και σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
2-3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
λίγη γαλέτα

Ποσότητες λαχανικών δεν αναφέρω, βάζουμε ανάλογα με το ταψί μας και τα άτομα που θα σερβίρουμε.

Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας.
Με μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος απο τις ντομάτες και τις πιπεριές δημιουργώντας ένα καπάκι. Αφαιρούμε απο τις πιπεριές τα σπόρια. Τις ντομάτες, σιγά και προσεκτικά, με ένα κουταλάκι του γλυκού τις αδειάζουμε απο την ψίχα τους ξεκινώντας απο τη μέση και προχωρώντας περιμετρικά γυρνώντας τη ντομάτα στη παλάμη μας. Τη ψίχα της ντομάτας και το ζουμάκι τους δεν τα πετάμε, θα τα χρειαστούμε για τη γέμιση.
Τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τα ανοίγουμε για περισσότερη ευκολία σαν βαρκούλα κατά μήκος αλλιώς τα ανοίγουμε κανονικά απο τη κορυφή τους. Αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε αφού πετάξουμε τα πολλά σπόρια κυρίως απο τις μελιτζάνες.
Αραδιάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα ταψί, τα αλατίζουμε ελαφρώς εσωτερικά και είναι έτοιμα για γέμισμα.

Για τη γέμιση θα υπολογίσουμε πρώτα το ρύζι. Για κάθε γεμιστό, αν είναι μεγάλου μεγέθους τα λαχανικά υπολογίζουμε 2 κουταλιές της σούπας ρύζι. Αν είναι μικρότερου μεγέθους 1 1/2 κουταλιά της σούπας ρύζι. Το βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με νερό, για να φύγει το γλασάρισμά του.

Αν θέλουμε στα γεμιστά μας το ρύζι πιο σπυρωτό θα το χρησιμοποιήσουμε, μαζί με όλα τα υλικά ανακατεμένα, ωμό.
Αν θέλουμε τα γεμιστά μας πιο μελωμένα, θα σωτάρουμε το ρύζι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε χαμηλή θερμοκρασία, σωτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι με 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, θα προσθέσουμε το ρύζι μας. Ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε μόλις να καλύπτει το ρύζι. Αφήνουμε να το απορροφήσει όλο σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάζουμε και το αφήνουμε για 5΄-10΄περίπου.
Προσθέτουμε μέσα στο ρύζι αλατοπίπερο, τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα, επίσης ψιλοκομμένο το εσωτερικό όλων των λαχανικών. Με αυτό το τρόπο το ρύζι κρατάει υγρασία και δεν στεγνώνει. Συμπληρώνουμε αν θέλουμε, με το κουκουνάρι και τις μαύρες σταφίδες.

Γεμίζουμε τα λαχανικά με τη γέμιση, προσέχοντας να μην την πατικώνουμε αλλά να την αφήνουμε να πέφτει ελαφρά μέσα στα γεμιστά. Έτσι, όταν ψηθεί το ρύζι και φουσκώσει κι άλλο δεν θα μας σκάσει τα λαχανικά.
Καπακώνουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε με το ζουμί απο τις ντομάτες (περασμένο απο το multi μαζί με ότι ψίχα έχει απομείνει) και με λίγο ακόμη νεράκι.
Πασπαλίζουμε με λίγη γαλέτα, όλα τα λαχανικά.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην μας αρπάξουν απο νωρίς τα λαχανικά.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Ξεσκεπάζουμε απο το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για άλλη 1/2 ωρίτσα περίπου.
Σερβίρουμε με τυράκι φέτα. Τρώγονται και κρύα και ζεστά.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!



Share

7 σχόλια:

mia maria είπε...

Έτσι τα έφτιαχνε η πεθερά μου. Εμένα δε μου αρέσουν οι σταφίδες και βάζω μόνο κουκουνάρια. Αγαπημένο το φαγάκι σου φιλενάδα!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ετσι μου αρέσουν κι εμένα Ευάκι.
Με ρυζάκι, σταφίδες και κουκουνάρια.
Ελα που όλοι οι υπόλοιποι τα θέλουν με κιμά!
Ετσι περιμένω πότε θα τα φτιάξει η μανούλα μου "ορφανά" για να μου στείλει ταπεράκι;-)
Φιλάκια!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αχ τα ορφανούλια μου αρέσουν και μένα, αλλά το έτερον ήμισυ δε τα πάει καλά με τα γεμιστά, ούτε με κιμά ούτε ορφανά, και έπαψα να τα μαγειρεύω διότι μόνο εγώ τα τρώω,
ζήλεψα τώρα.....και τυράκι φέτα και δροσερή ντοματούλα σαλάτα, απαπαααααπα

Νίκη είπε...

Γεμιστά να ναι και όποια μανούλα να τα κάνει τα λατρεύω... Ο Θανάσης Ευθυμιάδης (ηθοποιός) είπε πως την γυναίκα της ζωής του περίμενε πρώτα να του κάνει πετυχημένα γεμιστά, και μετά να την παντρευτεί... καταλαβαίνεις...Είναι φαγητό σήμα κατατεθέν!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Είχα την τραυματική μου εμπειρία στην Φλώρινα,στα 7 μου χρόνια (φιλοξενούμενοι σε ξαδέρφια της μητέρας μου,έφαγα χαστούκι γιατί δεν ήθελα να φάω γεμιστά που βρωμούσαν ξυνισμένο κιμά). Οι ηλίθιοι ήταν φουρνιάρηδες και τα είχαν αφήσει στον φούρνο όλη νύχτα!!
Από τότε πολλές φορές το καλοκαίρι τα έφτιαχνε η μαμά μου και ήταν τέλεια.
Αυτό συνεχίστηκε και στο δικό μου σπίτι, και με κιμά και με ρύζι, μέχρι πριν μερικά χρόνια που σταμάτησε να τα φτιάχνει "το έτερον ήμισυ",όπως λέει και η Γαστεροπλήξ παραπάνω, γιατί,λέει,κάθε φορά που τρώμε γεμιστά μας συμβαίνει κάτι κακό.
Έτσι λοιπόν τα απολαμβάνω στις συνταγές όταν τα βρίσκω.
Κι εγώ ζηλεύω.......

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Πολύ νόστιμη μμμ... και αυτή η παραλλαγή των αγαπημένων μου γεμιστών! Ευτυχώς, τα προτιμούμε όλοι χωρίς κυμά!
Τα μαγείρεψα σήμερα και έγιναν λουκουμάκια...
Να είσαι καλά Εύη μου που μας παρουσίασες την συνταγή της μαμάς σου.

Καλό Σ/Κ
φιλάκια πολλά...

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Μεγαλομαμά, σταφίδες κουκουνάρια είναι εντελώς προαιρετικά. Αγαπημένο για πολλούς πιστεύω.

Ελενάκι μου τι θα κάνουμε με τους άλλους που όλο κιμά θέλουν.... :(( έχουμε καταντήσει μειονότητα πια....Φιλάκια :))

Γαστεροπλήξ μου, τι τραβας και εσυ... Σε καταλαβαίνω γιατί και εμένα το έτερον ήμισυ μια περίοδο δεν τα έτρωγε λόγω γαστρεντερικων προβλημάτων και δεν τα έφτιαχνα και περίμενα σαν τον πρόσφυγα να πάω σε γνωστούς και φίλους να πάρω τη μερίδα μου..... :Ρ Φιλιά

Μαμα εχεις δικιο λατρεμένα τα γεμιστά. Οσο για τον Ευθυμιάδη πήρε.... τη Ντιμιτρίεβιτς για να του κάνει γεμιστά;;;;; :Ρ

Δύσπιστε φίλε μου τραυματική εμπειρία τα ξινισμένα γεμιστά έ;;;
Να περνάς να σε κερνάω όποτε θες μιας και η καλή σου δεν τα φτιάχνει πια.... :))

Ευτυχώς μαζευτήκαμε πολλοί που μας αρέσουν με ρυζάκι!!!! Να σαι καλά Βασιλική μου για τα καλά σου λόγια... Συγχαρητήρια και για τα λουκουμάκια σου. Φέρε και κανένα απο εδώ :Ρ Φιλιά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...