Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


Υπέροχο φαγητό, αγαπημένο των αγοριών μου.... Τι να κάνω και εγώ, όποτε βρω ευκαιρία τους το ετοιμάζω. Είναι εύκολο και γρήγορο. Κοπιάστε!!!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

8-10 κολοκύθια σχετικά μεγαλούτσικα
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
άνηθο, μαϊντανό
αλατοπίπερο

1 αυγό
χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας κόρν φλάουρ

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε απο τα κολοκυθάκια, απο το κοτσάνι, ένα κομμάτι το οποίο καθαρισμένο γύρω γύρω θα χρησιμοποιήσουμε για καπάκι. Με ένα κουταλάκι του γλυκού προσεκτικά θα αδειάσουμε το εσωτερικό τους. Δεν το πετάμε, το μισό περίπου θα το χρειαστούμε στη γέμιση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά όλα (εκτός των 3 τελευταίων), προσθέτοντας και τη μισή ψίχα των κολοκυθιών πολτοποιημένη στο multi. Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
Γεμίζουμε τα κολοκύθια, όχι μέχρι επάνω διότι με το βράσιμο το ρύζι θα φουσκώσει. Για να κάθεται καλύτερα η γέμιση χτυπάμε ελαφρά στον πάγκο τα κολοκύθια. Σφραγίζουμε κάθε κολοκύθι με το κομμάτι που φυλάξαμε για καπάκι.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα, αραδιάζουμε τα κολοκύθια όρθια κοντά το ένα με το άλλο. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ζεστό νεράκι που θα φτάνει τα 3/4 του ύψους των κολοκυθιών. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 40΄περίπου.
Μόλις ελαφρά κρυώσει το φαγητό μας ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Εγώ προτιμώ ένα απλό και γρήγορο: βάζουμε στο multi ζουμί απο το φαγητό, το αυγό, χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ, χτυπάμε καλά να ανακατευτούν και το περιχύνουμε επάνω στα κολοκύθια. Κουνάμε τη κατσαρόλα ελαφρά κρατώντας την απο τα χερούλια, ώστε να πάει παντού. Αφήνουμε να πάρει μια βράση κουνώντας ελαφρά και κατεβάζουμε για να μην κόψει το αυγό. Έτοιμο για σερβίρισμα το φαγητό μας.

Αν μας περισσέψει γέμιση δεν την πετάμε, την πλάθουμε σε γιουβαρλάκια και τα ρίχνουμε και αυτά στη κατσαρόλα.
Επίσης, το εσωτερικό των κολοκυθιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κολοκυθοκεφτέδες, σε ομελέτα, σε μια πίτα ή τάρτα...... Γενικά, φροντίζουμε να μην πετάμε τίποτα!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!!



Share

10 σχόλια:

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

φαγάκι που δε λείπει το καλοκαίρι από το τραπέζι, αν και γω δεν τρώω αυγολέμονο, την μερίδα μου την χωρίζω πριν αυγοκόψω

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους,
Δεν είναι δυνατόν !!
Μάλλον έβαλες την κρυφή κάμερα του Τριανταφυλλόπουλου στην κουζίνα μας.
Δεν εξηγείται αλλιώς!
Χθες το μεσημέρι αυγόκοψα τα γεμιστά κολοκυθάκια που έκανε προχθές η σύζυγος.
Με ελάχιστες διαφορές είναι ίδια η συνταγή αυτού του αγαπημένου φαγητού. Μόνο που στο αυγολέμονο χρησιμοποιώ πιο πολύ λεμόνι και βάζω αλεύρι για όλες.

Για την ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ : Μιας και δεν τρώς αυγολέμονο, υποθέτω λόγω του αυγού, θα μπορούσες να κάνεις μια σάλτσα λεμονιού, παχύρευστη. Πάει πολύ καλά με κολοκυθάκια, ντολμαδάκια και άλλα τέτοια.

Καλή σας μέρα, να είστε όλοι καλά...

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Παιδιά μπορώ να τρώω κολοκυθακια γεμιστά μεχρι.......νοσηλείας.....

mia maria είπε...

Αγαπημένο φαγάκι των παιδικών μου χρόνων. Δεν το φτιάχνω πολύ συχνά, καλά που μου το θύμισες.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Tελικά αυτό το φαγάκι μόνο εγώ δεν το ποστάρισα ... ακόμα, μιας και το δοκίμασα σχεδόν σε όλα τα blogs των προκομμένων μπλογκοφιλενάδων μου!!
Σειρά σου Ευάκι να μας κάνεις το τραπέζι σήμερα με ένα φαγάκι που είναι σίγουρα αγαπημένο των περισσότερων από εμάς.
Την δικιά μου μερίδα κανονικά αυγοκομμένη παρακαλώ:)))

BIKY είπε...

TO ΑΓΑΠΗΜΈΝΟ ΜΟΥ σΤΕΛΙΛΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑ΄ΡΟΛΑ

Thalassenia είπε...

Το ίδιο κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό με μικρή παραλλαγή.
Αντικαταστήστε αν θέλετε λίγο μοσχαρίσιο με χοιρινό κιμά. Προσθέστε όμως μπόλικο δυόσμο αντί άνηθου και μαϊντανού και θα με θυμηθείτε. Όχι τσιγκουνιές στο λεμόνι. Γνήσια ελληνική κουζίνα!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

δε μου πολυαρέσουν οι σάλτσες γενικότερα, αγαπώ τα λαδερά φαγάκια, σκέτα, γι' αυτό τη δική μου μερίδα ξέρεις τώρα θα την χωρίζεις πριν, χαχαχα....

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Γαστεροπλήξ μου, η αλήθεια είναι ότι και εγω μερικές φορές τα προτιμάω με το λαδάκι και το λεμονάκι τους και μάλιστα και ορφανά. Οι άντρες όμως..... αχ καταπίεση!!!! Φιλιά :))

Δύσπιστε, φυλαχτείτε και εσύ και όλοι οι υπόλοιποι.... Θα βγάλω τα άπλυτά σας στη φόρα, σας παρακολουθώ... χιχιχι. Η ποσότητα του λεμονιού είναι υποκειμενική και έτσι το αφήνω στο καθένα να προσθέσει αν θέλει... Εμας δεν μας αρέσουν τα πολύ ξινούλια! Καλό βράδυ!

Θάνο κάπου το έχω ξανακούσει..... :)

Μεγαλομαμά είναι κλασικό φαγάκι και αγαπημένο για πολλούς. Φιλιά :))

Έλενά μου, έστρωσα πιάτο για την Elen που δεν το φτιάχνει στο σπίτι, θα στρώσω και για σένα φυσικά. Σας περιμένω να έρθετε να κουτσομπολέψουμε ποιο ήταν το καλύτερο..... χιχιχι Φιλιά :)))

Βρε Βίκυ, φαταούλα χιχιχι, άσε κάτι και για τους υπόλοιπους.... Να σαι καλά Φιλάκια!!!!

Θαλασσένια καλωσόρισες. Πιστεύω ότι και με τον χοιρινό κιμά θα είναι όνειρο. Τώρα για το λεμόνι εμας που δεν μας αρέσουν τόσο τα ξινούτσικα.... με μέτρο. Εχω φίλη που βάζει σε ΚΑΘΕ φαγητό 1 ποτήρι κρασιού χυμό λεμόνι εξτρα, σούπα γίνετε....χιχιχιχι Να σαι καλά.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Εύη μου να είσαι καλά που μας το θύμισες! Ένα νοστιμότατο, θρεπτικότατο και πολύ υγιεινό ελληνικό φαγάκι.
Και αυτές οι λεπτομέρειες που δίνεις είναι που κάνουν τη διαφορά...
Είδα που το έκανε και ο ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ, αλλά παραπέμπει σε σένα για την συνταγή.
Να είστε καλά και οι δύο
Καλό μεσημέρι,
φιλάκιαααα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...