Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ


Ενα νόστιμο πιάτο, που συνδιάζει κρέας με λαχανικά. Συνοδεύει το ρυζάκι, τα μακαρόνια ή τις πατάτες μας. Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του θα χρειαστούμε:

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό ή αρνίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi
λίγο σκόρδο
1 αυγό
6 φέτες ψωμί του τόστ
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
μπαχαρικά της αρεσκείας σας:κύμινο, κόλιαντρο, ρίγανη........
1 κουταλιά σούπας ξύδι
1/2 ντομάτα τριμμένη
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Για την σάλτσα λαχανικών:

1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
μαϊντανό και βασιλικό ψιλοκομμένα
1/2 ποτηράκι κρασιού, λευκό κρασί
λίγη ζάχαρη
αλατοπίπερο

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες σε κύβους. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό, για περίπου 1/2 ώρα. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και τις στίβουμε στις παλάμες μας για να φύγει το περίσσιο νερό.
Βάζουμε λίγο λάδι στις χούφτες μας και λαδώνουμε καλά τις μελιτζάνες. Σε ένα τηγάνι τις τηγανίζουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωράρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν προσθέτουμε και τις πιπεριές ψιλοκομμένες. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαραθούν και αυτές.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε και τα ντοματάκια και λίγο νεράκι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τις μελιτζάνες. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, περίπου 15΄- 20΄, να δέσει η σάλτσα ελαφρά.

Για τα κεφτεδάκια:

Μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο νερό. Στίβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για λίγο να σφίξει το μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Σε ένα ταψάκι στρώνουμε μια λαδόκολλα ελαφρά λαδωμένη.
Πλάθουμε, με χέρια επίσης ελαφρά λαδωμένα, κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε στο φούρνο για 30΄περίπου.

Η άλλη εκδοχή βέβαια, είναι να τους τηγανίσουμε, αφού τους αλευρώσουμε, σε καυτό λάδι. Προσοχή, όταν ρίξουμε μέσα τους κεφτέδες, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μέση. Τηγανίζουμε ώσπου να ψηθούν καλά.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τους κεφτέδες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄περίπου.
Σερβίρετε τους κεφτέδες με ότι συνοδευτικό σας αρέσει, πίνοντας μπυρίτσα ή κρασάκι.
Καλή επιτυχία!!!!

UPDATE:  Παραλλαγή για κεφτέδες σούπερ αρωματικούς και αφράτους!!!!!

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό ή αρνίσιο, 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi, λίγο σκόρδο, 1 αυγό, 6 φέτες ψωμί του τόστ, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά σούπας ξύδι, 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, αρκετό κύμινο, ρίγανη, χυμό απο 1/2 λεμόνι και ξύσμα απο 1 λεμόνι.




Share

17 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευάκι πως είσαι??
Ελπίζω καλύτερα!!
Ωραία και τα κεφτεδάκια, αλλά η σάλτσα με την μελιτζάνα μου έκανε ένα κλικ!!!
Φιλιά!

elxrys είπε...

Ωραία συνταγούλα !θα συμφωνήσω με την Ελενα για την σάλτσα.
Περαστικά Εύη !!!

BIKY είπε...

Σάλτσα με μελιτζανα
???

Πρέπει να την δοκιμάσω

Φιλιά

elen είπε...

Πρωτότυπη η σαλτσούλα θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!! Πολλά φιλιά και ευχές για περαστικά!

Betty Manousos:cutand-dry.blogspot.com είπε...

Tόσο ωραία συνταγή!!!Πρωτότυπη σάλτσα
Χαιρετισμούς!!

γαστεροπλήξ είπε...

έτσι όπως πεινάω εγώ τώρα τα τρώω όλα

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΩ ΠΩ!!!ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ ΤΩΡΑ.ΘΕΛΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΑΑΑΛΟ ΠΙΑΤΟ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΟΥΛΑ ΝΑ ΒΟΥΤΗΞΩ.ΤΕΛΕΙΟ!!!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

big mama είπε...

Ευάκι, είσαι αρρωστούλι; Περαστικά!
Και εγώ στη σάλτσα λαχανικών κόλλησα!

ΘΑΝΟΣ είπε...

Κεφτεδάκιαααααααα......μεχρι τελικής πτώσεως...

Σύνθημά μας: "Πάντα μπορείς να φας άλλο ένα".

Ετσι κι αλλοιώς ασφάλεια έχουμε.....

pandora είπε...

Τέλεια τα κεφτεδάκια (με σάλτσα ή χωρίς)αλλά και η σάλτσα σου μούρλια που μου αρέσει κ η μελιτζάνα σε σάλτσα.

EYH είπε...

@Ελενάκι μου, σ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου!!!
Είναι πράγματι νόστιμη η σάλτσα και ξεφεύγει απο την κλασική....
Φιλάκια :)))
--------------------------------------

@Elxrys, ευχαριστώ για τις ευχές σου.
Να την δοκιμάσεις την σάλτσα, ταιριάζει πολύ με τους κεφτέδες!!
Φιλιά :)))
-------------------------------------

@Βικούλα, να την δοκιμάσεις θα σας αρέσει!!
Φιλάκια στα αγγελούδια σου :))))

EYH είπε...

@Ελενίτσα φιλενάδα, ευχαριστώ για τις ευχές σου. Ελπίζω να συνέλθω γιατί με τσακίζει αυτή η ατονία που αισθάνομαι....
Φιλάκια πολλά :))))
--------------------------------------

@Betty, ευχαριστώ για την επίσκεψη, να περνάς καλά
Φιλιά :))))
--------------------------------------

@Γαστεροπλήξ μου, πεινασμένη ήρθες; χιχιχι
Πάρε όσα θες.....
Φιλάκια :))))

EYH είπε...

@Σκρουτζάκο φίλε μου, καλωσόρισεες. Κόπιασε και άρχισε τις βούτες στη σάλτσα......
Να σαι καλά :))))
--------------------------------------

@Μεγαλομαμά μου, η σάλτσα είναι που κάνει την διαφορά....
Ευχαριστώ για τις ευχές σου.
Φιλάκια :))))
--------------------------------------

@Θάνο είδες κεφτεδάκια και δεν κρατήθηκες εεεε;;;
Υπομονή μέχρι την επόμενη δόση... ;)
------------------------------------

@Πανδώρα μου και εμείς που αγαπάμε τη μελιτζάνα, έχουμε βρεί τρόπους να την προσθέτουμε σε διάφορες συνταγές, όσο μπορούμε ακόμη να την απολαμβάνουμε ;)
Φιλάκια :)))

Maria B. είπε...

αχ τι ωραίες γεύσεις αυτές!! δεν εχω δοκιμάσει ποτέ σαλτσα μελιτζάνας, πιστεύω θα είναι ωραία και με μακαρόνια.

οσον αφορά τους κεφτέδες θα συμφωνήσω με τον Θανάση !!!!!


περαστικά Ευακι !!

Δημιουργία είπε...

Εξυπνη ιδεα, ειδικα για τα παιδια που δεν πολυτρωνε τα λαχανικα.

Thalassenia είπε...

Καλή ιδέα να χρησιμοποιήσω τις μελιτζάνες που έχει ακόμα το μποστάνι.

Περαστικούλια...

EYH είπε...

@Μαράκι μου, δεν ξέρεις τι χάνεις που δεν έχεις ακόμη δοκιμάσει!!! Παίρνει τέτοια γλύκα η σάλτσα που είναι το κάτι άλλο.... Εννοείται πως αυτή τη σάλτσα την φτιάχνω και για ζυμαρικά.
Ευχαριστώ για τις ευχές σου. Φιλάκια :)))
--------------------------------------

@Δημιουργία μου, πράγματι αν τα ψιλοκόψεις και δεν πολυφαίνονται, θα τα φάνε και δεν θα καταλάβουν τίποτα!!
Φιλιά :))
------------------------------------

@Τhalassenia, οσο μπορούμε ακόμη να εκμεταλλευόμαστε τις μελιτζάνες και να τις απολαμβάνουμε, γιατί μετά....
Τυχερούλα εσύ που έχεις τις δικές σου, φαντάζομαι την γλύκα τους!!!
Φιλιά και σ ευχαριστώ για τις ευχές :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...