Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ


Οτι είμαστε fun των πιτών και των ταρτών είναι γνωστό. Μας αρέσουν, γιατί συνδιάζουν λαχανικά με τυριά (που επίσης είμαστε fun), με κρέατα, με αλλαντικά και τρώγονται όλες τις ώρες.
Πριν 20 ημέρες, η Ξανθή στο δικό της blog, ανέβασε μια τάρτα με πράσα και κιμά. Είχε μια ξεχωριστή ζύμη τάρτας με τυρί.
Την δοκίμασα λοιπόν, φτιάχνοντας μια τάρτα με σπανάκι και τυριά. Τελικά βγήκε μια τάρτα όπου όλοι έγλυφαν τα δάχτυλά τους. Η ζύμη αυτή, γίνεται αφράτη και μαλακή και είναι πανεύκολη.
Δοκιμάστε την!!!!!

Για την παρασκευή της τάρτας θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη
100γρ ανθότυρο
1 αυγό
2 κουτ. σούπας λάδι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γραμ. σπανάκι κατεψυγμένο
λίγο ελαιόλαδο
λίγο άνιθο
150 γραμ. τυρί ροκφόρ
100 γραμ. ανθότυρο
2 αυγά
1 κρέμα γάλακτος 200ml
1/3 φλυτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
αλατοπίπερο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν και να σχηματίσουν μια μαλακιά ζύμη. (Εγώ προς το τέλος, λάδωσα τα χέρια μου 2-3 φορές και συνέχισα το ζύμωμα για να γλυκάνει λίγο η υφή της ζύμης).
Κλείνουμε το ζυμάρι με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο, το λιγότερο για 30΄.

Στο διάστημα αυτό, ετοιμάζουμε τη γέμιση της τάρτας.
Αφού ξεπαγώσουμε το σπανάκι, το στίβουμε καλά με τις παλάμες για να φύγει το περίσσιο νερό τους.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Κατόπιν, προσθέτουμε το σπανάκι ανακατεύοντας καλά ώστε να λαδωθεί και να σωταριστεί όλο.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τον άνιθο, τα τυριά, τριμμένα με τα χέρια μας. Πιπεράκι μπόλικο αλλά αλάτι με προσοχή λόγω του ροκφόρ που είναι αλμυρό.

Λαδώνουμε καλά μια ταρτιέρα, και στρώνουμε με τα χέρια μας την ζύμη να πάει παντού το ίδιο και να καλύψει και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πηρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στην ζύμη και στρώνουμε καλά.

Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.
Περιχύνουμε με το μίγμα αυγού την γέμιση. Αν σας φανεί πολύ το υγρό, μπορείτε με τα δάχτυλά σας να κάνετε ελαφρές τρυπούλες στο σπανάκι, ώστε να μπαίνει και μέσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, (αέρα και κάτω αντίσταση) για περίπου 40 λεπτά. Θα κοιτάξετε να έχει πάρει ρόδινο χρώμα η ζύμη.
Καλή επιτυχία!!!!!





Share

10 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευάκι άψογη σου έγινε η τάρτα, κι εμείς φαν των ταρτών, πιτών και άλλων συναφών είμαστε,γιατί να το κρύψωμεν, και τέτοιες ... ταρτοειδείς συνταγές τις τιμάμε και με το παραπάνω!
Φιλιά!

γαστεροπλήξ είπε...

είδε η ΕΛΕΝΑ ροκφόρ και ήρθε πρώτη βλέπω, εγώ έπρεπε να περάσω τελευταία, δεν τρελαίνομαι για το τυράκι αυτό, πέρασα για καλημέρα, ήλθον είδον και απήλθον, νηστική αυτή τη φορά!!!!!!! πάω να πάρω τορτίγια με τσίλι!!!!!

Επικούρειος Απόλλων είπε...

Θα σε παρακαλούσα να Βάλεις και κάτι με λίγες θερμίδες

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Τι έπαθα! Σαν να μου μυρίζει τρελαίνομαι για τις πίτες και αυτή την περίοδο με τους χυλούς...
με λίγωσες....

drosostalitsa είπε...

Τρελλαινομαι για τις συνταγες με σπανακι! Θα τη δοκιμασω...μονο που μπορω να παραλείψω το ροκφορ???

Δημιουργία είπε...

Ωραια ,αλλα εγω πειραζει να αλλαξω το ροκφορ με φετα? :)

big mama είπε...

Αυτή η ζύμη με το ανθότυρο δε θα μου γλυτώσει! Αλλά και η γέμιση θα είναι πεντανόστιμη. Το ροκφόρ και το ανθότυρο, ωραίος συνδιασμός!

EYH είπε...

@Eλενάκι, ως φαν του ροκφόρ πρόλαβες πρώτη να έρθεις να κεραστείς ε;
Φιλάκια πολλά :)))
--------------------------------------

@Γαστεροπλήξ μου, δεν πειράζει που δεν τρως ροκφόρ, δεν σε φοβάμαι εσένα κάτι θα βρεις να κεραστείς χιιχιχι
Η καλημέρα σου είναι πάντα καλοδεχούμενη :)))
--------------------------------------

@Επικούρειε, υπάρχουν κάποιες συνταγες light αλλά θα βάλω και κάποιες άλλες. Υπομονή!!!

EYH είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη, αυτό ακριβώς επιδίωκα, να σας λιγώσω!!! χιχιχι
Τα κατάφερα και χαίρομαι γι αυτό :)))
--------------------------------------

@Δροσοσταλίτσα, εννοείται πως μπορείς να βάλεις φετούλα αντι για ροκφόρ. Υπάρχει και άλλη μια συνταγή παρόμοια, δες http://koukfamily-cook.blogspot.com/2009/05/blog-post_2414.html
Φιλάκια :)))

EYH είπε...

@Δημιουργία μου, ναι μπορείς να το αντικαταστήσεις, όπως είπα και προηγουμένως με φέτα, ταιριάζει τέλεια!!
Φιλάκια πολλά :))))
---------------------------------------

@Μεγαλομαμά δοκίμασα την ζύμη αυτή και βγήκε πολύ καλή. Επίσης ταιριάζει με τα λαχανικά και τα τυράκια.
Οσο για το συνδιασμό ροκφόρ - ανθότυρου εμας μας αρέσει πολύ επειδή μας σπάει λίγο την αλμύρα απο το ροκφόρ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...