Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

TORTILLAS


Τι καλύτερο απο σπιτικές πιτούλες, όπου τις γεμίζουμε με διάφορα υλικά και τις απολαμβάνουμε με την οικογένεια και τους φίλους.
Σήμερα θα μάθουμε να φτιάχνουμε tortillas. Είναι λεπτές πιτούλες, όπου οι Μεξικάνοι τις χρησιμοποιούν καθημερινά ως ψωμάκι. Φτιάχνονται κυρίως απο καλαμποκάλευρο ή απο απλό αλεύρι.
Χρησιμοποιούνται στην μαγειρική με πολλούς τρόπους και θα δούμε σιγά σιγά κάποιους απο αυτούς. Όμως πρωτίστως πάμε να φτιάξουμε σπιτικές tortillas, με τρόπο απλό και οικονομικό.

Για την παρασκευή τους θα χρειαστούμε:

1 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας μαργαρίνη soft
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα ζεστό νερό

Η δοσολογία αυτή μας δίνει 8 tortillas.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν και τη μαργαρίνη. Τρίβουμε το μίγμα μας να γίνει ψιχουλιαστό και να μην φαίνεται η μαργαρίνη.
Ρίχνουμε το νερό. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε για λίγο να ενωθούν τα υλικά και κατόπιν αδειάζουμε το ζυμαράκι μας σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Αν έχουμε πολυμίξερ, μπορούμε να κάνουμε εκεί την διαδικασία αυτή, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που τυλίγετε γύρω απο το γάντζο.
Την ξαναβάζουμε στο μπολάκι μας και την αφήνουμε σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα κουζίνας, για να ξεκουραστεί περίπου 20 λεπτά.
Κατόπιν, πλάθουμε το ζυμάρι μας σε ένα μακρόστενο μπαστούνι και το χωρίζουμε στη μέση.

Μετά τα 2 κομμάτια τα βάζουμε μαζί δίπλα δίπλα και τα κόβουμε ξανά στη μέση.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά. Τώρα έχουμε 8 κομμάτια ζύμης ίσα.
Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε λεπτό πιτάκι (όσο μπορούμε). Δεν μας νοιάζει να είναι το σχήμα τους απόλυτα στρογγυλό, αφού αργότερα οι tortilas θα τυλιχτούν. (H φίλη γαστεροπλήξ, μας έμαθε ένα κολπάκι, για να βγαίνουν οι tortillas ολοστρόγγυλες. Αφού ανοίξουμε το φυλλαράκι βάζουμε επάνω ένα πιάτο του γλυκού και κόβουμε περιμετρικά.)

Επίσης, το άνοιγμά τους γίνεται πανεύκολα αφού το ζυμάρι δεν κολλάει (λόγω της μαργαρίνης) και είναι πολύ ελαστικό.

Βάζουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό να κάψει και ρίχνουμε την tortilla. Αφήνουμε για περίπου 1 λεπτό και μετά την γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά. Καθώς θα ψήνεται θα κάνει κάποιες φουσκάλες, αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη, είτε για γύρισμα είτε για να βγεί απο το τηγάνι.
Η tortilla, καθώς θα ψήνεται παίρνει κατά τόπους ελαφρύ καφέ χρώμα. Αυτό είναι φυσιολογικό, απλά θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά μας, ειδικά μετά την πρώτη. Δεν πρέπει να καούν και να μην τις αφήσουμε πολύ ώρα. Πρέπει να παραμείνουν ασπριδερές και μαλακές για να μην ξεραθούν πολύ μετά και σπάνε στο τύλιγμα.
Οσες ψήνονται τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να παραμείνουν ζεστές, μέχρι να τελειώσουμε και τις υπόλοιπες.

Ετοιμες για γέμισμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κιμά, κοτόπουλο με πιπεριές, τυριά και ότι άλλο θέλουμε. Μπορούμε επίσης να τις κόψουμε σε τριγωνάκια να τις ψήσουμε στο φούρνο με καρυκεύματα και να φτιάξουμε nachos.

Tips:

-Αν τις έχουμε φτιάξει νωρίτερα απ' ότι τις χρειαζόμαστε, μπορούμε να τις ζεστάνουμε είτε για λίγο στο τηγάνι είτε βάζοντάς τες στοίβα σε πιάτο μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, σκεπασμένες με χαρτί κουζίνας για 30 δευτερόλεπτα περίπου.
- Μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να τις φυλάξουμε κλεισμένες σε σφραγγισμένο σακουλάκι, είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!!!!



Share

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απίθανα πιτάκια. Τις έχεις δοκιμάσει και με καλαμποκάλευρο;

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Ανώνυμε, δεν τις εχω επιχειρήσει, διότι στην αυθεντική Μεξικάνικη συνταγή, χρησιμοποιούν masa harina, ένα μίγμα απο καλαμπόκι, lime και μυρωδικά ειδικό για tortillas.
Ετσι δεν ξερω πόσο επιτυχία θα έχει με το καλαμποκάλευρο και το αποφεύγω.

mia maria είπε...

Συνταγή για tortillas δεν είχα! Έτσι που το περιγράφεις φαίνεται και εύκολο!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

@Μεγαλομαμά μου, είναι πολύ εύκολες, πραγματικά. Το λέω εγώ που δεν είμαι και εξπέρ σε άνοιγμα φύλλου.
Ομως ανοίγουν τα φυλαράκια ποολύυ εύκολα και δεν μας ενδιαφέρει και απόλυτα το σχήμα τους.
Δοκίμασέ τες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...