Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ


Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας, να έχουμε στο σπίτι κάποιο κέικ που φτιάξαμε και να μας φέρνουν κι άλλα, φίλοι που έρχονται για καφέ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα καταναλώσουμε άμεσα.
Επίσης, μερικές φορές, πειραματιζόμενοι με νέες γεύσεις και νέα υλικά, φτιάχνουμε κάποιο κέικ και το αποτέλεσμα που προκύπτει δεν είναι αυτό που επιθυμούσαμε. Μπορεί να μην φούσκωσε, να κόλλησε στη φόρμα, να τρίβεται υπερβολικά...... και το πρώτα πράγμα που σκεφτόμαστε είναι να το πετάξουμε.
Βασική αρχή στην κουζίνα, όπως έχω ξαναπεί, είναι πως δεν πετάμε τίποτα. Τα πάντα αξιοποιούνται!!!
Τα κέικ που δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε άμεσα, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη, κομμένα σε μερίδες και καλυμένα με μεμβράνη.
Τα "αποτυχημένα" κέικ ή αυτά που βαρεθήκαμε, τα αξιοποιούμε κάνοντας τα τρουφάκια!!
Σκεφτείτε το, κάτι που θα κατέληγε στα σκουπίδια, μεταμορφώνεται σε ένα κέρασμα για τους δικούς μας αλλά και για φίλους και τρώγονται μετά μανίας!!!
Δοκιμάστε τα!!!!!

Για την παρασκευή τους, χρειαζόμαστε:

300 γραμ. κέικ (4 χοντρές φέτες περίπου)
70 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές σούπας baileys ή κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
λίγο χυμό απο λεμόνι

Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια μας το κέικ.
Σε ένα μπρίκι φτιάχνουμε σιρόπι με το νερό, την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει για 5΄περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε μ' αυτό το κέικ. Ανακατεύουμε καλά ώστε να βραχεί όλο το κέικ.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και την ρίχνουμε και αυτήν πάνω στο μίγμα μας.
Προσθέτουμε και το λικέρ και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον μισή ώρα, να σφίξει το μίγμα μας.
Κατόπιν, με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγη ποσότητα και τα πλάθουμε σε μπαλάκια, τα οποία κατόπιν τα τυλίγουμε σε τρούφα. Μπορούμε να τα τυλίξουμε σε καρύδι τριμμένο ή φυστίκι ή αμύγδαλο ή σε ινδοκάρυδο ή σε κακάο.
Τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα στο ψυγείο και αφού κρυώσουν λίγο είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

-Κατά την διάρκεια του πλασίματος, τα χέρια μας κολλάνε, οπότε καλό είναι ή να τα βρέχουμε με λίγο λικέρ ή να τα ξεπλένουμε κάτω απο την βρύση και να τα σκουπίζουμε ελαφρά.
-Ανάλογα το κέικ που θα χρησιμοποιήσουμε, προσαρμόζουμε και τα υλικά μας. Τα συγκεκριμένα της φωτο, έγιναν με την επετειακή καρυδόπιτα και μιας και ήταν ήδη σιροπιασμένη δεν έφτιαξα σιρόπι, ούτε πρόσθεσα σοκολάτα.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!



Share

11 σχόλια:

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

δελεαστικά και αμαρτωλά, επίσης για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια, αλείφουμε τα χέρια μας με λίγη μαργαρίνη, κρατάει για πολύ ώρα και γλυτώνουμε από το μπελά

έτσι μου έρχεται να ορμήξω στην πιατέλα, τι χρώμα και κακόοοοοο!!!!!!

Unknown είπε...

Πολύ χρήσιμη συνταγή και έχουμε και αδυναμία στα τρουφάκια οικογενειακώς. Για τα χρώματα δεν το συζητώ είναι όνειρο!!
Παίρνω το τρουφάκι μου και σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο !!!

Lila Xagorari είπε...

Οι άντρες μου όταν φτιάχνω κέικ τρώνε την πρώτη μέρα άντε το πολύ και τη δεύτερη. Τα τρουφάκια είναι η ιδανική λύση για το υπόλοιπο. Αν έχουμε σιρόπι από γλυκό του κουταλιού μπορτούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί να φτιάξουμε άλλο. Αν δε είναι και εσπεριδοειδών δίνει ένα άρωμα στα τρουφάκια ανεπανάληπτο!!!

Asteri (Maria) είπε...

Πάρα πολύ καλή ιδέα!
Κι εγώ έτσι κάνω για να μην το πετάμε το κέικ, είναι κρίμα.
Φιλιά :-)

mia maria είπε...

Πολύ ωραία ιδέα για να μη χαλάνε τα κέικ που σας περισσεύουν! Γιατί εδώ δε μας περισσεύει κέικ ποτέ:))
Καλό Σ/Κ Ευάκι!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Μου περισσεύουν, κάποια κέικ ζαχαροπλαστείου, που έφεραν φίλοι.
Γίνονται και μ' αυτά;

ΕΛΕΝΑ είπε...

Κέικ είναι η αλήθεια σπάνια μας περισσεύει, είμαστε φαγανά, η ιδέα άξιοποίησης όμως όσων κέικς δεν χρησιμοποιούνται, είναι εξαιρετική και το αποτέλεσμα με τα λαχταριστά τρουφάκια ακόμη καλύτερο!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

The Dark Chef είπε...

Πολύ ωραία ιδέα! Τριμμένο κέικ πάει και στο μίγμα για καριόκες και το καλό μ' αυτές τις συνταγές, είναι ότι φτιάχνονται αμέσως. Άλλη ιδέα για μπαγιάτικο κέικ είναι η πουτίγκα, αλλά είναι σίγουρα πιο χρονοβόρα. Καλό Σ/Κ!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Γαστεροπληξούλα μου, πολύ καλό το κολπάκι σου, θα το εφαρμόζω απο εδώ και πέρα!!!
Ορμα, όρμα δεν κοιτάω.....χχιχιχιχι
Φιλάκια :))))
--------------------------------------

@Χρύσα μου να πάρεις, να γλυκαθείς και να περάσεις καλά το Σαββατοκύριακό σου!!!
Φιλάκια :)))
--------------------------------------

@Λιλάκι, και εμένα οι καλομαθημένοι το ίδιο κάνουν!!! Τους τα έχουμε μπόλικα και τα βαριούνται.... Τα φτιάχνω κι εγώ τρουφάκια και τα τσακίζουν, κάθε μισή ώρα ανοίγουν το ψυγείο και παίρνουν απο 2 χιχιχι
Καλά να περνάς :)))

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

@Αστεράκι, δεν πετάμε τίποτα!!! Ανακυκλώνουμε και καλοπερνάμε χιχιχι
Φιλάκια :)))
--------------------------------------

@Μεγαλομαμά μου, είμαστε 3 και κάθε τόσο έχουμε κέικ, πόσα να φάμε; Φαντάσου έιμαστε και φαγανοί!!! Πάντα θα μείνουν....
Φιλάκια :))))
--------------------------------------

@Γιαγιά Αντιγόνη, όλα τα κεκάκια γίνονται, αρκεί να βραχούν με σιροπάκι για να πλάθονται....
Φιλιά :))

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

@Ελενάκι μου, εσείς θα είστε πιο φαγανοί απο εμας!!! χιχιχιχι Εμας πάντα περισσεύει, εκτός απο την επετειακή καρυδόπιτα που την έφτιαξα επίτηδες να κεράσω κάτι φίλους....
Φιλιά :)))
-------------------------------------

@Σεφούλα, ναι πράγματι χρησιμοποιούνται στις καριόκες και γίνονται καταπληκτικές. Επίσης στις καριόκες, βάζω και τσουρέκι τριμμένο. Οσο για τις πουτίγκες είναι μια άλλη λύση, απλά παίρνει χρόνο λόγω του ψησίματος.
Τα τρουφάκια είναι η γρήγορη λύση χιχιχι
Φιλιά :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...