Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΓΙΑΧΝΙ


Κατά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής, η 25η Μαρτίου ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και η Κυριακή των Βαίων είναι ημέρες ψαροφαγίας. Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Ευαγγελισμού καταναλώνουμε μπακαλιάρο.
Τις περισσότερες φορές, τον μαγειρεύουμε τηγανητό με κουρκούτι σε κομμάτια ή σε κροκέτες. Εμείς για να αποφεύγουμε τα πολλά τηγανητά τον τρώμε και με σαλτσούλα ντομάτας, γιαχνιστό.
Είναι πολύ νόστιμο, εύκολο και γρήγορο πιάτο. Έτσι την ημέρα αυτή μπορούμε να την περάσουμε βλέποντας τα παιδάκια μας στην παρέλαση, αντί να είμαστε πάνω απο ένα τηγάνι.
Δοκιμάστε το!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 Kg μπακαλιάρο κατεψυγμένο και ξαλμυρισμένο
5-6 πατάτες
3-4 ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
3/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού, κρασί λευκό
1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κομμάτια
πιπεράκι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ξίδι

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια και τις αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του μπακαλιάρου.
Προσθέτουμε στο φαγητό μας λίγο νεράκι, ίσα να σκεπάζει τις πατάτες και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 20΄.
Κατόπιν, βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου πάνω απο τις πατάτες, κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα κυκλικά (δεν ανακατεύουμε), να πάει απο πάνω λίγη σαλτσούλα και σιγοβράζουμε για άλλα 15΄περίπου. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη.)
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν μαλακώσουν οι πατάτες με το ψάρι και έχει χυλώσει το ζουμάκι.

-Μπορούμε να αλευρώσουμε ελαφρά το ψαράκι και να το περάσουμε στο λάδι ελαφρά να ροδίσει, πριν το μαγειρέψουμε με την σάλτσα ντομάτας. Κατόπιν, συνεχίζουμε κανονικά την συνταγή μας.

-Οποιος ενδιαφέρεται για συνταγή σκορδαλιάς, εδώ.
Καλή επιτυχία!!!



Share

3 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ομορφη κι αυτή η εκδοχή του μπακαλιάρου Εύη μου αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι!
Και του χρόνου!

mia maria είπε...

Από μπακαλιάρους άλλο τίποτα, έτσι Ευάκι; Αυτά μου αρέσουν, τα νόστιμα και εύκολα!

Asteri (Maria) είπε...

Τέλειο φαγάκι.
Κάπου κάπου το φτιάχνω
Φιλιά
Καλό βράδυ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...