Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

BABA GHANNOOJ - ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ


Χαιρετώ όλους τους φίλους και τις φίλες και εύχομαι σε όλους καλό μήνα!!!!!
Μετά απο κάποιες μέρες αποχής μου απο το internet, μην φανταστείτε ότι ξεκουράστηκα με δουλειές, τρεξίματα, διαβάσματα λόγω εξετάσεων......., είπα να σας δώσω την συνταγή για μια μελιτζανοσαλάτα Λιβανέζικη.
Η baba ghannooj ή ghanoush είναι μελιτζανοσαλάτα και σερβίρεται ως dip με κρακεράκια και πιτούλες κομμένες, αλλά και ως ορεκτικό - συνοδευτικό ψητών κρεάτων.
Διαφέρει απο τις άλλες μελιτζανοσαλάτες και στην υφή αλλά και στην γεύση λόγω των συστατικών της.
Δοκιμάστε την και σίγουρα θα σας αρέσει!!

Για να την παρασκευάσουμε χρειαζόμαστε:

2 μελιτζάνες φλάσκες
2 σκελίδες σκόρδο
5 κουταλιές σούπας λεμόνι
3 κουταλιές σούπας ταχίνι
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
μαϊντανό (προαιρετικά)
ντομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
πάπρικα (προαιρετικά)

Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι.
Τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο είτε στο γκρίλ είτε σε ηλεκτρική ψηστιέρα, έως ότου καεί η εξωτερική φλούδα, μαυρίσει και μαλακώσει η μελιτζάνα. Θα χρειαστούμε περίπου 30'-40' ανάλογα με το μέγεθος της μελιτζάνας και την θερμοκρασία που ψήνουμε.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
Κρατάμε στην άκρη το ψαχνό της μελιτζάνας.
Στο multi, ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο με την πρέσα, το ταχίνι, το λεμόνι και λίγο αλάτι.
Χτυπάμε για λίγο ώστε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε την μελιτζάνα και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Χτυπάμε ελαφρά, ώστε να λιώσει η μελιτζάνα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Σερβίρουμε σε μπολάκι ή πιατάκι, περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με ότι μας αρέσει: πάπρικα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ψιλοκομμένη ντομάτα, καβουρδισμένο κουκουνάρι........

- Με τα υλικά αυτά βγάζουμε ένα μπολάκι παγωτού. Είναι κατάλληλη για dip. Αν θέλετε για περισσότερα άτομα διπλασιάστε την ποσότητα αλλά καλού κακού δοκιμάζετε για να πετύχετε την γεύση που επιθυμείτε.
Αν θέλετε κανονική μελιτζανοσαλάτα εδώ.
Καλή επιτυχία!!!!



Share

15 σχόλια:

( fortounata) είπε...

μια καλή ιδέα για μελιτζανοσαλάτα.καλή σου νύχτα.

elena porcupine είπε...

Την έχω δοκιμάσει στην Αγγλία!Είχαν βάλει και λίγο ρόδι από πάνω και του ταίριαζε απόλυτα!
Φιλιά!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

slourp!!!!!!
καλώς την
με ντιπάκι μας υποδέχεσαι για να μας καλοπιάσεις που μας άφησες μοναχούλια μας, τέλειο

a pink dreamer είπε...

απο τις πιο αγαπημενες μου σαλσατες!!! τρελαινομαι για μελιτζανα!

Lila Xagorari είπε...

Λατρεύω ότι έχει να κάνει με μελιτζάνες! Οι μελιτζανούλες στον κήπο μου σε λίγο θα είναι έτοιμες οπότε θα φτιαχτει σύντομα!!

Magda^_^ είπε...

Μελιτζάνα lover και γω!
Φανταστικό ντιπ για αραβικές πιτες!! Θα μπορούσε να μπει και σε σάντουιτς μήπως?
Πολλά φιλάκια!

Asteri (Maria) είπε...

Μμμμμ μελιταζνοσαλάτα ντιπ ..... ωραία θα είναι :)
Καλημέρα

mia maria είπε...

Καλώς το κορίτσι! Μας έλειψες! Πολύ ωραία η Λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα!

painter είπε...

Μμμμμ... λαχταριστό το μελιτζανοντίπ σου, θα δοκιμαστεί σύντομα καθότι είμαστε λάτρεις της μελιτζάνας.

Και για να έχουμε καλό ρώτημα, που χάθηκες κυρία μου τόσο καιρό???

Φιλάκιαααααααααα

elen είπε...

Νοστιμότατη!!! τώρα που είναι και στην εποχή της ότι πρέπει. Πολλά φιλάκια Ευίτσα μου:)

ellxrys είπε...

Πολύ ωραία συνταγή και εγώ λατρεύω τις μελιτζάνες !!

cummulus είπε...

Εύη, θα την κάνω ΤΩΡΑ γιατί η κουμμουλομαμαά μ΄εφερε 2 μελτζάνες. Μ΄αφήνεις να μην βάλω σκόρδο (που δεν θέλω) και ταχίνι (που δεν έχω);

Και λοιπόν;E allora? είπε...

ταχίνι σε μελιτζανοσαλάτα και ρεβυθοσαλάτα είναι φοβερό.το βάζω κι εγώ :)))

καλημέρα

Μarion, είπε...

Πολύ νόστιμη συνταγή
και μου αρέσει η μελιτζάνα

Δημιουργία είπε...

Τι σοι τεχνολογια ειναι αυτη, να μην μπορω βρε παιδακι μου να παρω λιγη με το κουταλακι μου, δεν ξερω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...