Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αξιωθήκαμε και φτιάξαμε τα κουλουράκια μας!!
Είναι πεντανόστιμα και μοσχοβόλησε το σπίτι μας!! Με το ζόρι τους κρατάω για να μην τα δοκιμάσουν.......
Φτιάξτε τα κι εσείς μαζί με τα παιδιά σας, για να χαρούν και για να έχουν όμορφες αναμνήσεις μεγαλώνοντας!!
Καλό Πάσχα!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

1 κούπα βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κούπες ζάχαρη
6 κρόκους αυγών
3 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας αμμωνία
1 πρέζα αλάτι
1/2 κούπα γάλα
800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
1-2 κρόκους για άλειμμα

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει καλά.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Κατόπιν προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι.
Ρίχνουμε και το γάλα διαλυμένο με την αμμωνία.
Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι, λίγο λίγο, όσο πάρει. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη, που μόλις δεν θα κολλάει στα χέρια μας, ελαφρά σφιχτή.

Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμμένα με λαδόκολλα.
Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με αυγό, διαλυμένο σε λίγο νεράκι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 25΄ περίπου, έως ότου ροδίσουν.

-Η συνταγή στα υλικά, έλεγε 1 Kg αλεύρι, αλλά ποτέ δεν χρειάστηκε να προσθέσω τόσο. Ρίχνω πάντα λίγο λίγο μέχρι να μην κολλάει στα χέρια η ζύμη.
Αν δούμε ότι στο πλάσιμο κολλάει ραντίζουμε με λίγο αλευράκι και ξαναζυμώνουμε ελαφρά.
Αν δούμε ότι μας ανοίγει και κόβετε στο πλάσιμο, τότε την ραντίζουμε με ελάχιστο γαλατάκι και ξαναζυμώνουμε ελαφρά.
-Επειδή, πρέπει να δείχνουμε και τα λάθη μας για να μαθαίνουν και κάποιοι αρχάριοι στη μαγειρική, στην παρακάτω φωτο φαίνονται, αριστερά κουλούρια πλασμένα με παραπάνω βούτυρο οπότε δεν φούσκωσαν και έγιναν σαν μπισκότα ενώ δεξιά είναι τα σωστά πασχαλινά κουλουράκια.

Καλή επιτυχία!!!!

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

NΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΑ.ΠΟ.ΣΟ. ΜΠΙΣΚΟΤΑ


Νόστιμα μπισκοτάκια καρύδας, με πορτοκάλι και σοκολάτα, ότι πρέπει για την νηστεία, τώρα την Μεγάλη Εβδομάδα.
Δοκιμάστε τα!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

200 γραμ. φυτική μαργαρίνη
1 φλυτζάνα ζάχαρη άχνη
1 φλυτζάνα καρύδα τριμμένη
3,5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνα χυμό πορτοκάλι
1 βανίλια
τριμμένη κουβερτούρα ή σταγόνες κουβερτούρας (όση θέλουμε)

Σε ένα μπωλ βάζουμε την μαργαρίνη και την ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας την καρύδα και λίγο λίγο τον χυμό πορτοκαλιού.
Κατόπιν ρίχνουμε το ξύσμα, την βανίλια και το μπέικιν.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολάει στα χέρια.
Τέλος βάζουμε την τριμμένη κουβερτούρα ή τις σταγόνες.
Φτιάχνουμε δυο ρολά με την ζύμη μας , τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο (1 ώρα τουλάχιστον).
Οταν βγάλουμε τα ρολά της ζύμης τα κόβουμε σε φέτες και τα τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20'.
Καλή επιτυχία!!!!

Χρύσα

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ


Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.
Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια.
Ας τα φτιάξουμε φέτος μαζί με τα παιδιά μας, για να μην ξεχνιούνται τα έθιμα της πατρίδας μας.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

500 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό + 3-4 κουταλιές σούπας (προαιρετικά)
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγη γλυκάνισο ή 1 φακελάκι
λίγα γαρύφαλλα (για τα μάτια)

Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε την μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, απο την αναγραφόμενη ποσότητα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας απο την ζάχαρη και 4 κουταλιές απο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος (στο φούρνο, στους 30-40 βαθμούς) για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
Με 2 κουταλιές της σούπας απο το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες.
Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με την γλυκάνισο.
Σε μια μεγάλη λεκανίτσα, βάζουμε το υπόποιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες.
Κατόπιν, προαθέτουμε την φουσκωμένη μαγια και το νερό.
Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λίγο αφράτη που δεν κολλά στα χέρια.
-Ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι παραπάνω για το ζύμωμα. Ετσι προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά, όσο βλέπουμε ότι χρειάζεται.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και απο πάνω με μεμβράνη.
Αφήνουμε την ζύμη, να φουσκώσει για 2 ώρες (στον φούρνο στους 30-40 βαθμούς).

Οταν πλέον φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη, σε 10 μπαλάκια μεγέθους μεγάλου μανταρινιού (τα ζύγισα και ήταν 100-105 γραμ.)

Απο κάθε μπαλίτσα, κρατάμε ένα μικρό κομματάκι, το οποίο το πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι που το χωρίζουμε στη μέση.
Το υπόλοιπο, το πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι (το μέτρησα 11 εκατ). Το πατάμε ελαφρά απο πάνω για να πλατύνει και με το ψαλίδι της κουζίνας μας, κόβουμε το κάτω μέρος κάθετα στη μέση, δημιουργώντας τα πόδια. (Αν θέλουμε τα αφήνουμε στρογγυλά απο την κάτω μεριά, ώστε να μοιάζουν σαν φασκιωμένα. Εγώ επειδή τα μοιράζω στα μικρά μας, τα φτιάχνω έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο ανθρωπάκια).

Βάζουμε τα 2 κορδονάκια δεξιά κι αριστερά χιαστή, στερεώνοντάς τα απο την κάτω πλευρά του ψωμιού.
Στο πάνω μέρος, που είναι το κεφάλι καρφώνουμε τα γαρυφαλλάκια.

Τοποθετούμε τα λαζαράκια, σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με μια πετσέτα, για 30΄.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄.

Τα αφήνουμε ελαφρά να κρυώσουν και τα τρώμε, μαζί με τους αγαπημένους μας!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣ

Σήμερα θα σας μιλήσω για τον μπαμπά μου. Επειδή γιορτάζω διπλά (γενέθλια και εορτή), το επιβάλλει η περίσταση.
Ο δικός μου μπαμπάς, είναι σκέτη γλύκα. Δεν είναι ένας απλός μπαμπάς, αλλά ένας φίλος για όλες τις δύσκολες στιγμές. Σε χαρά και λύπη, αυτός με συντροφεύει. Είναι τόσο καλός, που όσες φορές τον έχω παρουσιάσει σε φίλους, τους κερδίζει αμέσως. Μάλιστα πέφτουν πάνω του και μετά βίας τον γλυτώνω απο τα δόντια τους........

Επειδή ο μπαμπάς μου μπορεί να κλωνοποιηθεί, αν θέλετε και εσείς ένα μπαμπά σαν τον δικό μου, δεν έχετε παρά να κάνετε τα εξής:

Υλικά που χρειαζόμαστε:

5 αυγά
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι Up
2 βανιλίτσες
1 κρέμα γάλακτος 500 ml (κρύα απο το ψυγείο)
λίγο ξύσμα λεμονιού
λίγα κερασάκια (γλυκό κουταλιού)

Για το σιρόπι:
2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 1/2 φλυτζάνια νερό
φλούδα 1/2 λεμονιού

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, σε σαντιγύ, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη άχνη. (Βάζουμε λίγη κάθε φορά, μέχρι να γίνει όσο γλυκιά θέλουμε).

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους απο τ' ασπράδια.
Χτυπάμε τ' ασπράδια με μία πρέζα ζάχαρη, σε μαρέγγα.
Κατόπιν χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα. Προσθέτουμε και το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σιγά σιγά, θα προσθέσουμε στο τέλος την μαρέγγα, ανακατεύοντας πολύ απαλά,για να μην μας ξεφουσκώσει, μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 25΄.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.


Καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας την φόρμα, ώστε να απομακρυνθούν αλεύρια και ψίχουλα
που πιθανώς έχουν κολλήσει. Θα την χρειαστούμε στο στήσιμο της φόρμας.

Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε να βράσει για 10΄. Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού.
Το σιρόπι πρέπει να είναι ελαφρά ζεστό, όταν περιχύσουμε το παντεσπάνι μας.


Κόβουμε το παντεσπάνι, στην μέση όταν κρυώσει εντελώς.
Το πάνω κομμάτι, αυτό με το σχέδιο της φόρμας, το ξαναβάζουμε αναποδογυρισμένο
στην φόρμα.

Με μία οδοντογλυφίδα, το τρυπάμε παντού και το περιχύνουμε με το μισό σιρόπι.
Καλύπτουμε με μία πλούσια στρώση σαντιγύ, και απο πάνω καλύπτουμε πάλι με το άλλο κομμάτι παντεσπανιού. Η ψημένη του πλευρά θα πρέπει να είναι προς τα πάνω.

Το τρυπάμε κι αυτό με οδοντογλυφίδα και το ραντίζουμε λίγο λίγο με το σιρόπι. Το σιρόπι θα το απορροφήσει όλο κι ας φαίνεται πολύ.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να παγώσει καλά.

Οταν περάσουν λίγες ώρες, το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το στολίζουμε με σαντιγύ και κερασάκια. Μπορούμε αν θέλουμε να το αφήσουμε σκέτο.

Ελπίζω να σας αρέσει ο μπαμπάς μου.
Καλή επιτυχία!!!!

Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στον συνονόματο φίλο Πειραιώτη.

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΓΙΑΧΝΙ


Κατά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής, η 25η Μαρτίου ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και η Κυριακή των Βαίων είναι ημέρες ψαροφαγίας. Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Ευαγγελισμού καταναλώνουμε μπακαλιάρο.
Τις περισσότερες φορές, τον μαγειρεύουμε τηγανητό με κουρκούτι σε κομμάτια ή σε κροκέτες. Εμείς για να αποφεύγουμε τα πολλά τηγανητά τον τρώμε και με σαλτσούλα ντομάτας, γιαχνιστό.
Είναι πολύ νόστιμο, εύκολο και γρήγορο πιάτο. Έτσι την ημέρα αυτή μπορούμε να την περάσουμε βλέποντας τα παιδάκια μας στην παρέλαση, αντί να είμαστε πάνω απο ένα τηγάνι.
Δοκιμάστε το!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 Kg μπακαλιάρο κατεψυγμένο και ξαλμυρισμένο
5-6 πατάτες
3-4 ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
3/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού, κρασί λευκό
1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κομμάτια
πιπεράκι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ξίδι

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια και τις αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του μπακαλιάρου.
Προσθέτουμε στο φαγητό μας λίγο νεράκι, ίσα να σκεπάζει τις πατάτες και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 20΄.
Κατόπιν, βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου πάνω απο τις πατάτες, κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα κυκλικά (δεν ανακατεύουμε), να πάει απο πάνω λίγη σαλτσούλα και σιγοβράζουμε για άλλα 15΄περίπου. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη.)
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν μαλακώσουν οι πατάτες με το ψάρι και έχει χυλώσει το ζουμάκι.

-Μπορούμε να αλευρώσουμε ελαφρά το ψαράκι και να το περάσουμε στο λάδι ελαφρά να ροδίσει, πριν το μαγειρέψουμε με την σάλτσα ντομάτας. Κατόπιν, συνεχίζουμε κανονικά την συνταγή μας.

-Οποιος ενδιαφέρεται για συνταγή σκορδαλιάς, εδώ.
Καλή επιτυχία!!!

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


Προχθές, ο Θάνος μου έφερε κάποιες συνταγούλες, γραμμένες σε διαφημιστικά της Hellmann's. Ανάμεσά τους, βρήκα μια συνταγή για ταραμοκεφτέδες φτιαγμένους με έτοιμη ταραμοσαλάτα και όχι με ταραμά σκέτο.
Επειδή είχε περισσέψει μπόλικη ταραμοσαλάτα, απο ένα τραπέζι που είχα κάνει, σκέφτηκα να την αξιοποιήσω με αυτό τον τρόπο. Έκανα κάποιες μικρές αλλαγές στην συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν εύκολοι, γρήγοροι και νόστιμοι ταραμοκεφτέδες.
Την επόμενη φορά, θα δοκιμάσω να τους ψήσω στον φούρνο για να αποφύγουμε το τηγάνι και για να γίνουν λιγότερο λιπαροί.
Αν θέλετε ένα ορεκτικό νηστίσιμο για κρασάκι ή μπυρίτσα, δοκιμάστε τους κι εσείς!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή τους είναι:

500 γραμ. έτοιμη ταραμοσαλάτα (σπιτική ή εμπορίου)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λίγο μάραθο ψιλοκομμένο
λίγο ξερό δυόσμο τριμμένο
φρυγανιά τριμμένη (περίπου 3 χούφτες)
4-5 φέτες ψωμιού
πιπεράκι φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και αφού ποτίσει αρκετά, το στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
Σε ένα μπολ, βάζουμε την ταραμοσαλάτα, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το ψωμί και το πιπεράκι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
Λίγο λίγο, προσθέτουμε και την φρυγανιά. Πρέπει να φτιάξουμε ένα πηχτό μίγμα που ίσα να πλάθεται. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε στο τηγάνι να κάψει το ελαιόλαδο.
Με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, παίρνουμε μίγμα και με ελαφρώς λαδωμένα χέρια πλάθουμε κεφτέδες.
Τους τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά. Δεν χρειάζονται πολύ ώρα, ούτε και σιγανή φωτιά γιατί θα ρουφήξουν πολύ λάδι.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας απορροφητικό, ώστε να στραγγίξουν απο τα περιττά λάδια.
Καλή επιτυχία!!!

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ


Αυτό το φαγητό, την περίοδο της νηστείας, μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε Κυριακάτικα τραπεζώματα. Ακόμη και αυτοί που δεν νηστεύουν, προτιμούν τον μουσακά για κυρίως πιάτο, αφήνοντας στην άκρη τα αρτήσιμα.
Ο συγκεκριμένος έγινε με κιμά απο μανιτάρια, αλλά μπορούμε να βάλουμε και κιμά απο σόγια, όπως στο παστίτσιο.
Για όσους δεν νηστεύουν και θέλουν να κάνουν κανονική μπεσαμέλ, δείτε δοσολογία στον μουσακά με 3 λαχανικά.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

6-7 μεγάλες πατάτες
Για τον κιμά μανιταριών:
500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 συσκευασία ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1/2 κούπα νερό
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
1 πρέζα ζάχαρη
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο μπαχάρι
Για την κρέμα:
5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας(πουρέ)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη φρυγανιά για το πασπάλισμα
λίγα κυβάκια μαργαρίνης

Οι ποσότητες που δίνω είναι για ένα πυρίμαχο παραλληλόγραμμο σκεύος.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες. Τις τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να ροδίσουν και τις αφήνουμε σε δίσκο στρωμμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Ετοιμάζουμε τον κιμά μανιταριών.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομματάκια ή για πιο ευκολία τα ρίχνουμε μέσα στο πολυμίξερ και τα αλέθουμε ελαφρά.
Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του κιμά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να τραβήξει τα πολλά υγρά της.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και τη κρέμα.
Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το πουρέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το λάδι να ζεστάνει και ρίχνουμε το αλεύρι. Το ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό με το πουρέ, ανακατεύοντας συνεχώς να μην σβολιάσει. Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε και αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε το πυρέξ μας, το λαδώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε στον πάτο μια στρώση πατάτες. Αλατίζουμε ελάχιστα.
Στρώνουμε απο πάνω τον κιμά μανιταριών, φροντίζοντας να καλύψει όλες τις πατάτες.
Βάζουμε άλλη μια στρώση πατάτες.
Τέλος, καλύπτουμε με την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και βάζουμε κατά τόπους μικρά κυβάκια μαργαρίνης.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40΄-50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.

-Μπορούμε να βάλουμε μαζί με τις πατάτες και μελιτζάνες ή κολοκυθάκια. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

ΚΑΠΠΑΡΟΜΕΝΗ ΠΕΡΚΑ


Μία εύκολη συνταγή για να μαγειρέψουμε την πέρκα μας και πολύ νόστιμη. Η μαγεία όλη και η νοστιμιά, κρύβεται στο λαδολέμονο, το οποίο το χρησιμοποιούμε και σε άλλα ψάρια, ψητά ή τηγανητά.
Η πέρκα είναι απο τα ψάρια που τρώνε και τα παιδάκια μας, οπότε τους την φτιάχνουμε αλλά απολαμβάνουμε κι εμείς.....
Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

2 φιλέτα πέρκας, κομμένα σε μερίδες
αλατοπίπερο
αλεύρι
Για το λαδολέμονο:
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κάππαρη
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
λίγα φυλλαράκια μαϊντανού

Πλένουμε καλά το ψάρι μας και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε ελαφρά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε να κάψει λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το ψάρι μας και απο τις 2 πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, ώστε να απορροφήσει το περίσσιο λάδι.
Για το λαδολέμονο:
Στο multi, χτυπάμε όλα τα υλικά έως ότου ομογενοποιηθούν.

Σερβίρουμε το ψαράκι μας περιχυμένο με το λαδολέμονο.
Συνοδεύουμε είτε με χόρτα βραστά ή άλλα βραστά λαχανικά ή με μια πατατοσαλάτα.

-Μπορούμε να αποφύγουμε το τηγάνι και να την μαγειρέψουμε με τα ίδια υλικά, στο φούρνο.
Αφού αλατοπιπερώσουμε το ψάρι, το βάζουμε σε ένα πυρέξ.
Χτυπάμε τα υλικά στο multi, περιχύνουμε και προσθέτουμε λίγο νεράκι να καλύψει το ψάρι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40΄περίπου.
Καλή επιτυχία!!!!

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ 2


Την συνταγή την βρήκα πριν πολλά χρόνια σε ένα περιοδικό και είναι της Β. Αλεξιάδου. Γίνεται πολύ αφράτο κέικ και το κάνω και εκτός νηστείας πολλές φορές.
Δοκιμάστε το κι εσείς!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:


1 φλυτζάνα φυτική μαργαρίνη ή σπορέλαιο
2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 1/2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κ.γ αλάτι
2 κ.γ. κανέλα
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κ.γ. σόδα
4 φλυτζάνες τριμμένο μήλο
1/4 φλυτζάνας χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κ.σ κονιάκ
1 φλυτζάνα καρύδι (προαιρετικά)

Χτυπάμε το βούτυρο ή το σπορέλαιο με την ζάχαρη.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και την σόδα.
Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε τα μήλα, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Μέσα στο μίγμα με το βούτυρο και την ζάχαρη προσθέτουμε εναλλάξ το μίγμα με το αλεύρι και το μίγμα με τα μήλα.
Στο τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε και το καρύδι
Απλώνουμε σε ταψάκι καλά λαδωμένο και αλευρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Χρύσα

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ


Ένα γλυκό που φτιάχνω τα τελευταία χρόνια και το απολαμβάνουμε μαζί με τους φίλους μας. Είμαι σίγουρη ότι και οι περισσότεροι απο εσας την έχετε δοκιμάσει, αφού η συνταγή κυκλοφορεί στο διαδύκτιο αρκετό καιρό.
Την αφιερώνω σε όλες τις γυναίκες που γιορτάζουν σήμερα και ιδιαίτερα στην φίλη μου την Μαίρη Τ., η οποία κάθε φορά που θέλει να την φτιάξει με παίρνει τηλέφωνο για να της δώσω την συνταγή και μετά δια μαγείας η συνταγή "χάνεται"... Τώρα Μαίρη μου, θα την βρίσκεις εδώ!!!
Οποιος δεν την έχει δοκιμάσει, που δεν νομίζω, πάρτε τα υλικά και φτιάξτε την γιατί....... χάνετε!!!!!!!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
τη φλούδα απο ένα πορτοκάλι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Σε ένα μεγάλο μπωλ, χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και το γιαούρτι.
Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα, τις βανίλιες και το μπέικιν. Ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε το φύλλο κρούστας στο κέντρο, στα 4, σχηματίζοντας σταυρό.
Παίρνουμε ένα ένα φυλλαράκι και το τσαλακώνουμε στα χέρια μας, όπως ένα φύλλο χαρτί.
Το ρίχνουμε μέσα στο υγρό μίγμα μας. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε ελαφρά τα φύλλα στο μίγμα, ώστε να ενσωματώνονται.
Μόλις τελειώσουν τα φύλλα και τ' ανακατέψουμε καλά, ώστε να καλυφθούν απο το μίγμα μας, τα ρίχνουμε σε λαδωμένο πυρέξ και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30΄περίπου, έως ότου πάρει ξανθό χρώμα.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πίτας, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τα υλικά για 7' περίπου (απο την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει).
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να χλιάνει.

Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει απο τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.

Αφού πιεί όλο το σιρόπι, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε. Ταιριάζει πολύ και με παγωτό.

- Μπορούμε με τα ίδια υλικά, να φτιάξουμε λεμονόπιτα αντικαθιστώντας φυσικά το πορτοκάλι με λεμόνι.
Καλή επιτυχία!!!!!

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

ΛΑΒΡΑΚΙΑ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ


Δύο εύκολοι και γρήγοροι τρόποι, για να φτιάχνουμε τα λαβράκια μας. Τυλιγμένα σε λαδόκολλα, όπου κρατάνε όλους τους χυμούς τους και τα αρώματα και γίνονται πεντανόστιμα και υγιεινά.
Δοκιμάστε τα!!!!!!

Λαβράκια έτσι..............
λαβράκια
μάραθο ψιλοκομμένο
λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο
φέτες λεμονιού
πατάτες
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη
λαδόκολλα
αλουμινόχαρτο

Καθαρίζουμε το ψάρι απο τα εντόσθια και τα λέπια. Ξεπλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Το λαδώνουμε ελαφρά και το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά.
Γεμίζουμε την κοιλιά του με μάραθο και λίγο σκόρδο.
Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και απο πάνω στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας. Λαδώνουμε ελαφρά.
Κόβουμε σε εξαιρετικά λεπτές φέτες τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
Στρώνουμε πατάτες στην λαδόκολλα, τόσες ώστε να φτάνουν το μήκος και το πλάτος του ψαριού.Τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και με λίγη ρίγανη.
Ξαπλώνουμε πάνω στις πατάτες το λαβράκι και το χαράζουμε διαγωνίως σε 3 μέρη.
Στις χαρακιές, βάζουμε απο μία φέτα λεμονιού.

Περιχύνουμε το ψάρι με λίγο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη. Τυλίγουμε την λαδόκολλα και μετά κλείνουμε και το αλουμινόχαρτο.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλα τα λαβράκια, που θα φτιάξουμε.
Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30΄-40΄.
Οταν σερβίρουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Λαβράκια .......αλλιώς:
λαβράκια
ντομάτες σε φέτες
μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ρίγανη
ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
αλατοπίπερο
1 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό

Αναμειγνύουμε τον μαϊντανό με το σκόρδο, λίγο λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.
Καθαρίζουμε το ψάρι απο τα εντόσθια και τα λέπια. Ξεπλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Το λαδώνουμε ελαφρά και το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Παίρνουμε μια λαδόκολλα μεγάλη και την λαδώνουμε ελαφρά.
Στρώνουμε επάνω μια σειρά απο φέτες ντομάτας, τόσες ώστε να φτάνουν το μήκος και το πλάτος του ψαριού.
Γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού με το μίγμα του μαϊντανού και το ξαπλώνουμε πάνω στις ντομάτες.
Καλύπτουμε το ψάρι με φέτες ντομάτας και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Τυλίγουμε τη λαδόκολλα σφιχτά και την τοποθετούμε σε ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλα τα λαβράκια, που θα φτιάξουμε.
Ρίχνουμε στο ταψί το κρασί και ψήνουμε τα λαβράκια στους 200 βαθμούς για 30΄-40΄.
(Την συνταγή την είχε παρουσιάσει πολλά χρόνια πριν στην τηλεόραση, η Τασία Δενδρινού και την φτιάχνω με μερικές τροποποιήσεις).
Καλή επιτυχία!!!!!

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ


Ενα νηστίσιμο κεκάκι, απαραίτητο συνοδευτικό για το καφεδάκι μας, ή για το πρωινό των παιδιών μας.
Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

3/4 φλυτζάνα σπορέλαιο
1 1/3 φλυτζάνα ζάχαρη
1 φλυτζάνα τριμμένο καρότο
1 φλυτζάνα τριμμένο μήλο
1 φλυτζάνα καρυδόψυχα
2,5 φλυτζάνες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κ.γ μπέικιν
1 κ.γ σόδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι

Για το γλάσσο πορτοκαλιού:
40 γρ φυτική μαργαρίνη
3/4 φλυτζάνα άχνη ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2-3 κ.σ χυμό πορτοκαλιού (ανάλογα με το πόσο πηχτό θέλουμε το γλάσσο)
Ανακατεύουμε καλά την άχνη με την μαργαρίνη και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Καθαρίζουμε τα απαραίτητα μήλα και καρότα που θα μας χρειαστούν.
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε την ζάχαρη με το σπορέλαιο.
Ρίχνουμε το καρότο, το μήλο και το αλεύρι με το μπέκιν.
Διαλύουμε την σόδα στο χυμό λεμονιού και την προσθέτουμε και αυτή.
Τέλος βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και την καρυδόψυχα.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας.
Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' περίπου.
Οταν το κέικ είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει και του βάζουμε από πάνω το γλάσσο πορτοκαλιού.
Καλή επιτυχία!!!!

Χρύσα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...