Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΨΩΜΙ


Πρωτομαγιά, ημέρα των λουλουδιών!! Ανθίζει το σπίτι μας με τα λουλούδια που μαζεύουμε, ανθίζει το μπαλκόνι μας με το στεφάνι που κρεμούμε, ανθίζει η ψυχή μας μιας και είναι ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στην φύση.
Απο τώρα και στο εξής θα ανθίζει και ο φούρνος μας!!!!!! Ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε να βρεθούμε σε κήπους και αγρούς, θα μεταμορφώσουμε το τραπέζι μας σε φυτώριο....
Θα φτιάξουμε ηλιόλουστο ψωμάκι για να φάμε με την ηλιόλουστη σαλάτα και με άλλα ορεκτικά!!
Είναι ένα ψωμάκι μπριός, περίπου σαν κι αυτό που μας είχε δείξει η Δημιουργία αλλά με διαφορετικό σχέδιο. Δεν είναι δύσκολο, μην το φοβηθείτε, απλά θέλει λίγο χρόνο παραπάνω.
Δεν είναι βέβαια δική μου ιδέα, το βρήκα πριν καιρό σε κάποιο ξένο site αλλά δεν θυμάμαι σε ποιό, μιας και ξένος δάκτυλος πείραξε τα bookmarks μου και τα έσβησε...... Καλά που είχα κρατήσει σε σχέδια την εκτέλεση και έτσι σήμερα σας το δείχνω....

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
250 ml γάλα ζεστό
125 ml αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων
1 κρόκο αυγού
σουσάμι
ηλιόσπορους καθαρισμένους

Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το μισό ζεστό γάλα (όχι καυτό), την ζάχαρη και 3-4 κουταλιές αλεύρι. Ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και να γίνει ένας χυλός.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 20΄ να φουσκώσει. *
Στο μεταξύ, στο μπώλ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι (κρατάμε λίγο, ίσως να μην το πάρει όλο) και το αλάτι.
Προσθέτουμε τα 2 αυγά χτυπημένα, το υπόλοιπο ζεστό γάλα και το λάδι.
Ρίχνουμε και την φουσκωμένη μαγιά και με τους γάντζους σε σιγανή ταχύτητα, ανακατεύουμε.
Μόλις σχηματισθεί ένα ζυμάρι, σταματάμε το μίξερ και βάζουμε την ζύμη μας σε ένα μεγάλο μπώλ. Εννοείται πως η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ...
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά, ελαστική και "γλυκιά" σε υφή. Αν βάλαμε καταλάθος περισσότερο αλεύρι και δεν έχει πολύ ελαστικότητα, τότε βρέχουμε τα χέρια μας με γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε. (Στην αρχή θα κολλάει, δεν μας απασχολεί όμως, μόλις ζυμωθεί φτιάχνει.)
Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη για 1 - 1.30 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.*
Είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε το ηλιόλουστο ψωμάκι μας.

Σε ένα ταψάκι αλουμινίου για πίτσα, στρώνουμε λαδόκολλα ελαφρά βουτυρωμένη.
Το ζυμάρι μας το χωρίζουμε σε 2 ίσα κομμάτια. Μπορούμε αν έχουμε ζυγαριά να τα ζυγίσουμε.
Το 1ο κομμάτι το χωρίζουμε σε 5 ίσα μπαλάκια.
Ανοίγουμε καθένα απο αυτά, σε φύλλα διαμέτρου 20 εκατ. (επειδή εγώ δεν τα πάω πολύ καλά με το άνοιγμα των φύλλων, ώστε να γίνονται ολοστρόγγυλα, χρησιμοποίησα 2 ταψάκια αλουμινίου 20 εκατ., απ' αυτά που μας φέρνουν με γλυκά σιροπιαστά..... Τα αναποδογύρισα, τα λάδωσα ελαφρά και άνοιξα σχεδόν με το χέρι μου το φύλλο πάνω τους... βγήκαν ολοστρόγγυλα!! βρε τι σκαρφίζομαι η ακαμάτρα......)

Αφού ανοίξουμε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνουμε απο πάνω.
Κατόπιν τοποθετούμε το 2ο και βουτυρώνουμε, το 3ο και βουτυρώνουμε, το 4ο και βουτυρώνουμε. Το 5ο φύλλο θα το ανοίξουμε λίγο μεγαλύτερο ώστε να σκεπάσει στο πλάι τα άλλα.
Τοποθετούμε τα φύλλα στο ταψάκι με την λαδόκολλα.
Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε στο κέντρο προσεκτικά μέχρι κάτω, ένα + και κατόπιν ένα Χ, φροντίζοντας να αφήσουμε περιθώριο 1 εκατ. περίπου απο την άκρη.
Τραβάμε με προσοχή, κάθε τρίγωνο και το ανοίγουμε. Ετσι, γίνονται τα εξωτερικά πέταλα του ψωμιού μας.

Το 2ο κομμάτι που έχουμε κρατήσει, το κόβουμε άνισα. Κόβουμε το 1/3 κάνοντας μία μπάλα και τα υπόλοιπα 2/3, σε 5 ίσες μπαλίτσες.
Τις 5 μπαλίτσες θα τις ανοίξουμε σε φύλλα διαμέτρου 14 εκατ. και θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με τα προηγούμενα......... Στρώσιμο το ένα πάνω στο άλλο και βουτύρωμα........
Τοποθετούμε τα φύλλα στο κέντρο του λουλουδιού.
Χαράζουμε πάλι ένα + και ένα Χ, φροντίζοντας οι τομές μας να συμπίπτουν με την μέση κάθε εξωτερικού φύλλου, έτσι ώστε όταν ανοίξουμε τα φυλλαράκια μας να πέσουν ενδιάμεσα. Έτσι, γίνονται τα εσωτερικά πέταλα του ψωμιού μας.

Τώρα μας έμεινε το κομμάτι που κρατήσαμε σε μπάλα. Το φτιάχνουμε στρογγυλό, το πατάμε ελαφρά και το βάζουμε στο κέντρο του ψωμιού, έτσι ώστε να καλύψει την τρύπα.
Το ηλιόλουστο ψωμάκι μας είναι έτοιμο....

Αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσει και κατόπιν το αλείφουμε με τον κρόκο αυγού χτυπημένο ελαφρά με λίγο νεράκι.
Πασπαλίζουμε στο κέντρο με ηλιόσπορους και εξωτερικά με σουσάμι.

Σκεπάζουμε πρόχειρα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 1ο΄. Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για 30΄ ακόμη.
Αφήνουμε να κρυώσει και είναι έτοιμο!!!!!!

* Οταν πρόκειται να φουσκώσει το βάζω στο φούρνο που έχω ζεστάνει στους 50 βαθμούς.
Μόλις σβήσει το φωτάκι τον κλείνω και αφήνω εκεί την ζύμη.
Καλή επιτυχία!!!!!

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΤΗΓΑΝΙΑ


Το βραδάκι, ήρθαν κάτι φίλοι για μπυρίτσα και παρεούλα. Εννοείται πως αυτά συνδυάζονται με μεζεδάκια.......
Έφτιαξα λοιπόν, εκτός άλλων, μια τηγανιά με χωριάτικα λουκάνικα, ένα μεζεδάκι που είχαμε δοκιμάσει στο Καρπενήσι.
Εύκολο και γρήγορο ορεκτικό αλλά πεντανόστιμο!!
Τώρα όποιος προσέχει χοληστερίνες, ας πρόσεχε..........

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

3 λουκάνικα χωριάτικα
3 πιπεριές κέρατο χοντροκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού κρασί λευκό
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα με κόκκους
3-4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
πιπεράκι φρεσκοτριμμένο
λίγη ρίγανη
ελάχιστο ελαιόλαδο
ξύσμα λεμονιού

Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τα λουκάνικα και τ' αφήνουμε για λίγα λεπτά να σωταριστούν.
Κατόπιν ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Αφήνουμε όλα μαζί να σωταριστούν και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε το νερό ανακατεμένο με την μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού .
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι αφήνουμε για λίγο να δέσει η σάλτσα.
Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με λίγη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

- Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη κρέμα γάλακτος για περισσότερο ζουμερή τηγανιά. Στην περίπτωση αυτή όμως είναι και περισσότερο λιπαρή.......
Καλή επιτυχία!!!!!

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Εύκολη συνταγή για τους λάτρεις των ζυμαρικών. Τορτελίνια στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας.
Τα τορτελίνια κυκλοφορούν στην αγορά γεμιστά με τυρί, σπανάκι ή κρέας. Η επιλογή είναι δική σας, ανάλογα με τις ορέξεις σας....
Μαγειρέψτε τα και καλή σας όρεξη!!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

1 πακέτο τορτελίνια 250 γραμ.
150 γραμ. τυρί gouda ή κασέρι τριμμένο
1 πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο σκόρδο
λίγο ελαιόλαδο
250 γραμ. μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβα
1 καρότο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
3-4 ντομάτες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
βασιλικό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
λίγη ζάχαρη
2-3 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
4-5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
4-5 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
λίγη μαργαρίνη (προαιρετικά)

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τ' αφήνουμε για λίγο να σωταριστούν.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, (αν είναι κονσέρβας τα στραγγίζουμε καλά) και την πιπεριά και τα αφήνουμε να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στο multi, βάζουμε τις ντομάτες, το καρότο, τον μαϊντανό και το βασιλικό και τα αλέθουμε.
Ανακατεύουμε μέσα στο multi και τον πελτέ και περιχύνουμε τα μανιτάρια με το μίγμα ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και το νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄.
Κατόπιν, ρίχνουμε στην σάλτσα το γάλα εβαπορέ και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5΄.
Η σάλτσα μας δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά, να είναι σχεδόν με το λάδι της. Αν τυχόν δεν έχει τραβήξει τα υγρά της, προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να δέσει.

Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα τορτελίνια για 5΄. Σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε στα τορτελίνια τη σάλτσα ντομάτας.
Απο τα τυριά, κρατάμε 1-2 χούφτες για το γαρνίρισμα και τα ρίχνουμε κι αυτά στα τορτελίνια.
Προσθέτουμε και το ζαμπόν και το μπέικον ψιλοκομμένα.
Ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν τα υλικά.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ (25 εκατ.), ρίχνουμε τα τορτελίνια και τα στρώνουμε με ένα κουτάλι.
Καλύπτουμε τα τορτελίνια με τα τυριά που κρατήσαμε και βάζουμε 2-3 κομματάκια μαργαρίνης απο πάνω (προαιρετικά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30΄-40΄ έως ότου ροδίσει.
Αφήνουμε λίγο να μισοκρυώσει για να κόβεται καλύτερα και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ


Καλημέρα, καλή εβδομάδα!!
Σήμερα έχουμε συνταγή για κάτι απλό, που σίγουρα οι περισσότεροι ξέρουμε να μαγειρεύουμε. Ύστερα όμως απο αίτημα κάποιας-ου αναγνώστριας-η του blog μας, ανεβάζω τα φασολάκια, για όσους είναι νέοι στην κουζίνα....
Εύχομαι καλή επιτυχία!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

1 kg φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
2-3 πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 συσκευασία χυμό ντομάτας
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
μαϊντανό μπόλικο
λίγο ξερό δυόσμο
ελάχιστο σκόρδο (προαιρετικά)
λίγη ζάχαρη
αλατοπίπερο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο

Πλένουμε καλά τα φασολάκια και τα καθαρίζουμε εξωτερικά, είτε με το ειδικό gadgetάκι είτε με ένα μαχαίρι απο τις ίνες του. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, είναι έτοιμα.
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα να ζεστάνει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και λίγο σκόρδο. Αφήνουμε ελάχιστα να σωταριστούν και προσθέτουμε τις πατάτες και τα φασολάκια.
Τα ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να μαραθούν λίγο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε νερό (περίπου 1,5 ποτήρι) και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λαδάκι τους.

- Κατά την διάρκεια μαγειρέματος, προσέχουμε το νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νεράκι τόσο ώστε να μείνει στο τέλος το φαγητό μας με λίγο ζουμάκι για να βουτάμε το ψωμί μας.
- Ο χρόνος μαγειρέματος, εξαρτάται καθαρά απο το πόσο τρυφερά είναι τα φασολάκια μας. Τα φρέσκα είναι πιο τρυφερά και πιο νόστιμα απο τα κατεψυγμένα.
- Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρές ροδέλες.
Καλή επιτυχία!!

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ


Εορταστικό κέρασμα και σήμερα. Μετά το προφιτερόλ του Θάνου, έχουμε σοκολατένιο κορμό με φράουλες!!
Σήμερα γιορτάζει ο γιός μου και αύριο η κόρη μου, οπότε κερνάμε διπλά!!!
Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όσους γιορτάζουν!!!
Κεραστείτε και αν σας αρέσει φτιάξτε το κι εσείς.

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 ζαχαρούχο γάλα
5 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο
1 1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
Για την γέμιση:
1 σαντιγύ (κρέμα γάλακτος ή σκόνη ή μόρφατ)
μερικές φράουλες

Χτυπάμε την σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά για να λιώσει.
Προσθέτουμε το κακάο. Ανακατεύουμε καλά και τέλος ρίχνουμε και το ζαχαρούχο γάλα. (Δεν πρέπει να βράσει το μίγμα, όταν ενωθούν όλα τα υλικά το αποσύρουμε από την φωτιά).
Βγάζουμε από την φωτιά το κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τα θρυμματισμένα μπισκότα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για λίγο το μίγμα μας να κρυώσει.

Βάζουμε πάνω στο πάγκο μας αλουμινόχαρτο και από πάνω στρώνουμε μεμβράνη. Απλώνουμε το μίγμα μας σε σχήμα παραλληλόγραμμο και στο κέντρο βάζουμε την σαντιγύ (κρατάμε λίγη για την διακόσμηση).
Κατόπιν, από πάνω τοποθετούμε τις φράουλες .
Με την βοήθεια της μεμβράνης τυλίγουμε σε ρολό. Το τυλίγουμε και με το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες να παγώσει.
Αν θέλουμε, πριν το σερβίρουμε, το γαρνίρουμε με σαντιγύ και φράουλες.

- Το μίγμα πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει γιατί έτσι το τυλίγουμε πιο εύκολα με την σαντιγύ μέσα.
- Εγώ για σαντιγύ χρησιμοποίησα την μόρφατ στο τενεκεδένιο κουτάκι (είναι πιο σταθερή).
Καλή επιτυχία!!!!

Χρύσα

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ


Σήμερα που έχει τα γενέθλιά του ο Θάνος μου, έφτιαξα ένα γλυκάκι που αγαπάει πολύ. Προφιτερόλ!! (Ούτε ο Κωνσταντίνου να ήταν στο "Χτυποκάρδια στο θρανίο".... Όταν το βλέπει παθαίνει ένα γλωσσοδέτη....χιχιχιχι)
Θάνο μου να είσαι πάντα καλά, γερός, δυνατός για να συνεχίζεις να είσαι το στήριγμά μας πολλά πολλά χρόνια ακόμη!!!
Αν θέλετε να γλυκαθείτε κι εσείς, φτιάξτε το είναι εύκολο. Αλλιώς, κεραστείτε απο το δικό μου!!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

Για τα σου:
1 κούπα νερό
1/2 κούπα μαργαρίνη
1 κούπα αλεύρι σκληρό
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Βάζουμε σε μεσαία κατσαρολίτσα, το νερό με το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε μέχρι να κοχλάσει.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε όλο το αλεύρι με μιας. Ανακατεύουμε δυνατά με μία ξύλινη κουτάλα, ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να γίνεται μία μπάλα.
Αδειάζουμε την ζύμη στο μπόλ του μίξερ, αφήνουμε για 2'- 3΄ να κρυώσει.
Με το φτερό (ή αλλιώς με το Κ του μίξερ), χτυπάμε ρίχνοντας ένα ένα τ' αυγά. Πρέπει να ρίξουμε το επόμενο μόνο όταν έχει ενσωματωθεί το προηγούμενο.
Με λαδωμένες ελαφρά παλάμες, πλάθουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 2 κουταλάκια ή το κορνέ ζαχαροπλαστικής, για την ίδια δουλειά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 βαθμούς για 15΄ και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 20΄. Πρέπει τα σουδάκια μας να είναι στεγνά και εσωτερικά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα για να τα γεμίσουμε, με την κρέμα ή με σαντιγύ, για το προφιτερόλ.

-Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σού, ή φτιάχνοντας ατομικά προφιτερόλ χρειαστούμε λιγότερα, μπορούμε τα υπόλοιπα να τα βάλουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Για την κρέμα:

1 lt γάλα
4 κουταλιές σούπας custard powder
1 κούπα ζάχαρη
350 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
50 γραμ. σοκολάτα λευκή
2 καπάκια λικέρ baileys
κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη και το κάστερ πάουντερ το οποίο έχουμε διαλύσει σε λίγο απο το γάλα μας.
Ανακατεύουμε συνεχώς, σε μέτρια φωτιά έως ότου δέσει η κρέμα μας.
Κατόπιν, βάζουμε σε ένα μπολάκι 2 κουτάλες γεμάτες κρέμα. Σπάμε μέσα την λευκή σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και γεμίζουμε με την λευκή κρέμα τα σουδάκια.

Στην υπόλοιπη κρέμα, προσθέτουμε σπασμένη την κουβερτούρα και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε και το baileys και ανακατεύουμε.
Αν δούμε ότι η κρέμα μας είναι πηχτή και δεν τρέχει απο το κουτάλι την αραιώνουμε με κρέμα γάλακτος τόση ώστε να επιτύχουμε την ρευστότητα που επιθυμούμε. (Έχουμε στα υπόψιν ότι κρυώνοντας η κρέμα, πήζει.)

- Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπόλ, στρώνουμε στον πάτο μερικά σού. Περιχύνουμε με λίγη σοκολατένια κρέμα. Συνεχίζουμε με σού και πάλι καλύπτουμε με κρέμα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Αφήνουμε να κρυώσει το προφιτερόλ και γαρνίρουμε με σαντιγύ, σοκολάτα τριμμένη, αμύγδαλο φιλέ ή ότι άλλο μας αρέσει.
Καλή επιτυχία!!

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

ΜΠΡΟΚΟΛΟΜΑΦΙΝΑΚΙΑ


Μπρόκολο. Ο πρωταθλητής των λαχανικών!!! Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και πολλά άλλα. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, προφυλάσσει απο καρδιοπάθειες, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, κάνει καλό στα μάτια.........
Το ιδανικότερο, για να αποκομίσουμε τις οφέλειές του, είναι να το καταναλώνουμε 3 φορές την εβδομάδα.
Δυστυχώς πολλοί το αποφεύγουν, κυρίως μικρά παιδιά. (Όπως και τα 2 "παιδιά" μου...)
Γι αυτό και εγώ βρήκα συνταγή για μαφινάκια με μπρόκολο (έχω αδυναμία στην μαφινιέρα μου) και τρώνε μικροί και μεγάλοι και δεν λένε τίποτα......
Δοκιμάστε τα κι εσείς!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

200 γραμ. μπρόκολο (φουντίτσες)
1 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κούπας λιωμένη μαργαρίνη ή αραβοσιτέλαιο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1 κούπα γάλα (+2-3 κουταλιές σούπας)
ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη
3/4 κούπας τυρί γκούντα τριμμένο
1 κούπα ζαμπόν τριμμένο
2 κουταλιές σούπας τριμμένο κρεμμύδι
ελάχιστο αλάτι

Σε νερό που βράζει, ζεματάμε για 5΄ το μπρόκολο. Σουρώνουμε και αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Κατόπιν, το ψιλοκόβουμε ή το λιώνουμε με το πηρούνι.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Προσοχή, χρειάζεται ελάχιστο, μία μικρή πρέζα ώστε να μην γίνουν τα μαφινάκια αλμυρά, διότι και το τυρί αλλά και το ζαμπόν έχουν αλάτι.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το γάλα, το λάδι και το αυγό. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μπρόκολο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αλεύρι. Αναμειγνύουμε καλά.
Προσθέτουμε το τυρί αλλά και το ζαμπόν που το έχουμε τρίψει στον χοντρό τρίφτη. (Αν χρησιμοποιήσουμε φέτες, τότε απλά τις ψιλοκόβουμε).
Ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αν δούμε ότι έχουμε πολύ πηχτό χυλό, προσθέτουμε λίγο γαλατάκι ακόμη. Πρέπει να βγεί τόσο πηχτός, ώστε μόλις να πέφτει απο το κουτάλι.
Λαδώνουμε καλά την μαφινιέρα μας και μοιράζουμε το μείγμα στις υποδοχές της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄ περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Καλή επιτυχία!!!

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ


Σήμερα σερβίρουμε ένα Κυριακάτικο φαγάκι, για όλη την οικογένεια. Είναι ένα φαγάκι μαμαδίστικο που τρώγοντάς το, μας φέρνει ευχάριστες εικόνες και αρώματα απο την παιδική μας ηλικία.
Σερβίρεται με πουρέ πατάτας, με ρυζάκι, με μακρονάδα ή με πατάτες τηγανητές.
Φτιάξτε το κι εσείς!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 Κg μοσχάρι κομμένο σε μικρές μεριδούλες
2-3 κουταλιές βούτυρο
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ποτήρι του κρασιού, κρασί κόκκινο
1 κονκασέ ντομάτας
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
λίγη ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού ξύδι
αλατοπίπερο
λίγη πάπρικα
λίγο μπαχάρι και λίγη κανέλα
1 κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη (προαιρετικά)
1 πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη (προαιρετικά)

Ζεσταίνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρέας απ' όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε σε ένα πιάτο το κρέας και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Ξαναρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε περίπου 2 ποτήρια ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε την ένταση της κουζίνας στη μέση.
Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του.

Για τον πουρέ πατάτας:
1 kg πατάτες
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
αλάτι
μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά.
Τις στραγγίζουμε και τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Με το πρες-πουρέ ή με το μιξεράκι μας, τις λιώνουμε ρίχνοντας το βούτυρο και λίγο λίγο το γάλα. Ανάλογα την υφή που θέλουμε στον πουρέ μας, αυξομειώνουμε την ποσότητα γάλακτος.
Μόλις ο πουρές μας γίνει λείος είναι έτοιμος.
Καλή επιτυχία!!!

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ


Ενα ορεκτικό, που παρασκευάζεται κάθε φορά που έχουμε γιορτινό μπουφέ. Οι κοτοκροκέτες είναι εύκολες και σαφώς πολύ καλύτερες απο τις έτοιμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Την συνταγή αυτή, την βρήκα σε κάποιο περιοδικό της Βέφας.
Δοκιμάστε την και θα ενθουσιαστείτε!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

2 ολόκληρα στήθη απο κοτόπουλο
6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 κούπα διάφορα τριμμένα τυριά
αλατοπίπερο
Για την μπεσαμέλ:
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 κούπα γάλα
κρόκους απο 2 αυγά
Για το πανάρισμα:
αλεύρι
φρυγανιά
ασπράδια απο 2 αυγά
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο


Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βράζουμε για 20΄ περίπου.
Αφού κρυώσει το μαδάμε με τα χέρια μας (το ξάνουμε).
Σε ένα μπόλ, ρίχνουμε το κοτόπουλο, το ζαμπόν και το μπέικον. Προσθέτουμε τα τυριά, λίγο αλατοπίπερο. (Το αλάτι με προσοχή, διότι τα τυριά αλλά και το μπέικον είναι αλμυρά).
Σε ένα κατσαρολάκι, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς ρίχνουμε το γάλα ζεστό. Ανακατεύουμε για να μην μας σβολιάσει.
Μόλις δέσει η κρέμα μας, κατεβάζουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε και την μουστάρδα στην κρέμα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Περιχύνουμε με την κρέμα το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να πάει παντού και να βραχεί όλο το μείγμα μας.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο, ώστε να σφίξει καλά. (Εγώ το φτιάχνω απο το βράδυ και πλάθω το πρωί).
Με ένα κουτάλι, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε είτε στρογγυλά είτε μακρόστενα σαν σουτζουκάκια.
Μόλις τελειώσουμε το πλάσιμο, θα τις πανάρουμε.
Πρώτα τις περνάμε απο το αλεύρι, τινάζοντάς τες να φύγει το περίσσιο.
Κατόπιν τις περνάμε απο ασπράδι αυγού χτυπημένο με το ελαιόλαδο.
Τέλος, τις περνάμε απο γαλέτα, δηλ. τριμμένη φρυγανιά.
Τις αραδιάζουμε σε ένα δίσκο και τις βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν καλά.

Τηγανίζουμε σε λάδι, όχι πολύ καυτό, για να μην καούν γρήγορα απ' έξω.

- Για ευκολία και για σωστή διαχείριση του χρόνου μας, μπορούμε να φτιάξουμε τις κροκέτες κάποια στιγμή που θα ευκαιρούμε και μόλις τις πανάρουμε να τις βάλουμε σκεπασμένες με μεμβράνη στην κατάψυξη.
Έτσι όταν τις χρειαστούμε, τις βγάζουμε λίγο νωρίτερα ώστε να μαλακώσουν λίγο και κατόπιν τις τηγανίζουμε.
- Μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με σως απο μαγιονέζα-γιαούρτι-κέτσαπ.
Καλή επιτυχία!!

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΜΠΡΙΑΜ


Πριν το Πάσχα, λόγω νηστείας, έλεγα αμάν πότε θα φάμε λίγο κρεατάκι!!!
Μετά το Πάσχα λόγω αηδίας, λέω αμάν δεν θέλω να ξανακούσω τη λέξη κρέας!!!!!
Έτσι βρήκα αυτή την συνταγή της Χρύσας, για μπριάμ και είπα: "Εδώ είμαστε.... Ώρα για αποτοξίνωση!!"
Ακολουθήστε και εσείς τις οδηγίες της και θα έχετε ένα πεντανόστιμο φαγάκι.

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

2-3 κολοκυθάκια
2-3 μελιτζάνες
4-5 πατάτες
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 φλυτζάνα ψιλοκομμένη ντομάτα
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι , πιπέρι , δυόσμο

Πρώτα καθαρίζουμε τις μελιτζάνες , τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για να φύγει η πικρίλα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Τοποθετούμε τα λαχανικά μας σε γάστρα ή ταψί και βάζουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, όλα ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο δυόσμο ή ρίγανη.
Τέλος περιχύνουμε με το λάδι και το κρασί και ανακατεύουμε καλά.
Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 2-2.30' ώρες.
- Τα υλικά μπορούμε να τα αυξομειώσουμε ανάλογα με το τί μας αρέσει.
- Εγώ το έψησα σε πήλινη γάστρα, γι αυτό ελέγξτε νωρίτερα το φαγητό, αν ψηθεί σε άλλο σκεύος.
- Για να σκεπάσουμε το ταψί, αντί για αλουμινόχαρτο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λαδόκολλα καλά βρεγμένη και στραγγισμένη.
- Δεν χρειάζεται επιπλέον νερό γιατί θα βγάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους.
Καλή επιτυχία!!!!

Χρύσα

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

ΚΕΙΚ ΝΟΥΤΕΛΑΣ


Χριστός Ανέστη!!! Πότε ήρθε το Πάσχα, πότε πέρασε.... Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να πάμε στην Κύπρο μας, λόγω υποχρεώσεων αλλά με διάφορες νοστιμιές της που φτιάξαμε, ήταν σαν να είμασταν εκεί!!
Ενα κέικ σοκολατένιο, σιροπιαστό είναι ότι πρέπει για να συνεχίσουμε τις καταχρήσεις για λίγο ακόμη....
Δοκιμάστε το!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

6 αυγά

1 ποτήρι ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο

1 ποτήρι γάλα

1 ποτήρι ζάχαρη

3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 βανίλιες

λίγο κονιάκ

3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
μισό βάζο νουτέλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
καβουρδισμένα φουντούκια χοντροκομμένα

νουτέλα για ντεκόρ

ΣΙΡΟΠΙ:
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη

1 1/2 ποτήρι νερό

1 ξυλάκι κανέλα

Καβουρδίζουμε τα φουντούκια και τα χοντροκόβουμε.
Βράζουμε το σιρόπι για 7΄ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ τ' αυγά για 5΄, ώστε να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε την ζάχαρη λίγη λίγη.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κονιάκ.
Κατόπιν κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά μας. Στο τέλος, προσθέτουμε την νουτέλα και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ και
ρίχνουμε το μίγμα μας .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40΄- 50΄.
Μόλις ψηθεί, το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί, όπως είναι με την φόρμα.
Περιχύνουμε το κέικ με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να τραβήξει για 1 ώρα.
Το ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα και το αλείφουμε όλο με νουτέλα. Στολίζουμε με καβουρδισμένα φουντούκια.

-Παραλλαγή:

Κάνουμε ένα γλάσσο γκανάς. Οσα γραμμάρια σοκολάτας λιώσουμε, τόσα γραμμάρια κρέμα γάλακτος θα προσθέσουμε.
Αφήνουμε για λίγο να σφίξει και καλύπτουμε το κέικ.
Σε ένα μπρίκι, λιώνουμε 3 κουταλιές σούπας νουτέλα.
Με ένα κουτάλι, κάνουμε διάφορα σχέδια πάνω απο την γκανάς.

Καλή επιτυχία!!!

Φλώρα

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Η ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


Μαγειρίτσα παραδοσιακή της γιαγιάς, που τώρα βέβαια την μαγειρεύει η μαμά, αφού εκείνη δεν είναι πια μαζί μας.
Είναι πεντανόστιμη και όταν μαγειρεύεται μοσχοβολάει όλο το σπίτι!!! Αντε, να κρατηθείς μέχρι το βράδυ, στις 1.30!!!
Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
εντεράκια απο αρνί ή κατσίκι
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
4-5 μαρούλια
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
αλατοπίπερο
2 αυγά
χυμό λεμονιού

Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια, μέσα-έξω. Κατόπιν, τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα με μπόλικο νερό και χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε εκεί, αρκετές ώρες για να ασπρίσουν.
Τα ξαναπλένουμε, τα κάνουμε πλεξούδες και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 4΄- 5΄.
Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Πλένουμε καλά την συκωταριά και την ζεματάμε κι αυτήν, για 5΄-10΄ λεπτά. Την στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε.

Πλένουμε καλά τα μαρούλια και τα χοντροκόβουμε.

Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο με την μισή ποσότητα ελαιόλαδου. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντεράκια και την συκωταριά. Αφήνουμε να τσιγαριστούν κι αυτά για λίγο.
Προσθέτουμε ζεστό νεράκι, τόσο ώστε να τα καλύψει και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μισομαλακώσουν. Θα πρέπει τα συκωτάκια να τρυπιούνται ελαφρά με το πηρούνι.

Σε άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεστάνει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια να τσιγαριστούν. Ρίχνουμε και τα χοντροκομμένα μαρούλια. Αφήνουμε να σωταριστούν όλα μαζί και προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νεράκι. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, για λίγο να μαραθούν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μαρούλια στην κατσαρόλα με τα συκωτάκια.
Προσθέτουμε το ρύζι, (πλυμένο σε ένα σουρωτηράκι), αλατοπίπερο, τον άνιθο και νεράκι όσο χρειάζεται για να βράσει. (Ανάλογα και το υγρό που έχει και η κατσαρόλα απο πρίν.)
Αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να γίνει το ρύζι αλλά να είναι μαλακά και το συκώτι και τα μαρούλια.

Καθόλη την διάρκεια του μαγειρέματος, προσέχουμε την ποσότητα του νερού, ώστε όταν μαγειρευτεί το φαγητό μας, να έχει ζουμάκι για να προσθέσουμε στο αυγολέμονο.

Το βράδυ της Ανάστασης, ζεσταίνουμε ελαφρά την μαγειρίτσα.
Χτυπάμε τ΄ αυγά μέχρι να αφρατέψουν (ασπράδια-κρόκους), ρίχνουμε χυμό λεμονιού και προσθέτουμε ζουμάκι απο το φαγητό. Χτυπάμε όλα μαζί και αυγοκόβουμε τη μαγειρίτσα. Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, δεν ανακατεύουμε.
Έτοιμη για να σερβίρουμε!!!!!!
Καλή επιτυχία!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...