Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ


Σήμερα φτιάχνουμε σαντουιτσάκια παγωτού. Πανεύκολα και πολύ νόστιμα.
Με τα υλικά αυτά, φτιάχνουμε 40 σαντουιτσάκια για να απολαμβάνουμε με τα παιδάκια μας.
Δοκιμάστε τα κι εσείς !!!!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

1 φυτική κρέμα "γάλακτος" κρετόρε 500 ml (καλά παγωμένη)
2 1/2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο (καλά παγωμένο)
μερέντα σε θερμοκρασία δωματίου
τρούφα (προαιρετικά)


Στο μπώλ του μίξερ, χτυπάμε το φρέσκο γάλα με το ζαχαρούχο.
Προσθέτουμε τη φυτική κρέμα "γάλακτος" και χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψουν και να πήξουν (σαν σαντιγύ).
Αλείφουμε 40 μπισκότα, στην ανάποδη πλευρά τους, με μερέντα.
Σε ένα τάπερ (35 Χ 25), στρώνουμε τα μισά μπισκότα με την μερέντα προς τα επάνω.
Σκεπάζουμε τα μπισκότα, με την μισή κρέμα.
Κατόπιν, τοποθετούμε τα υπόλοιπα μπισκότα με την μερέντα προς τα κάτω, πάντα στην ίδια θέση με τα προηγούμενα, ώστε να έχουμε σαντουιτσάκια.
Σκεπάζουμε το τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Την επόμενη ημέρα είναι έτοιμα.

Με την ίδια διαδικασία, φτιάχνουμε άλλο ένα τάπερ, χρησιμοποιώντας την υπόλοιπη κρέμα.
- Μπορούμε να ρίξουμε λιωμένη σοκολάτα ή μερέντα στην υπόλοιπη κρέμα, και να την κάνουμε σοκολατένια.
Όταν είναι να σερβίρουμε, μπορούμε να καλύψουμε γύρω γύρω τα παγωτάκια με τρούφα ή τριμμένους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.
- Μπορούμε επίσης να λιώσουμε σοκολάτα και να βουτήξουμε το κάθε παγωτάκι ως την μέση. Τα αφήνουμε για λίγο να παγώσουν και έτοιμα για κατανάλωση!!!!
Καλή επιτυχία!!!!

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΙΕΝΤΙ


Το ξακουστό πια χουνκιάρ της Πολίτικης κουζίνας!! Ένα φαγητό που όταν το δοκίμασε ο σουλτάνος ευχαριστήθηκε πολύ (εξού και η ονομασία).
Η αυθεντική συνταγή, επιτάσσει αρνάκι αλλά και με μοσχάρι είναι καταπληκτικό πιάτο. Βέβαια όλη η νοστιμιά είναι στον πουρέ μελιτζάνας......
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

1.200 - 1.500 γραμ. μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού κρασί κόκκινο
1/2 κουτί χυμό ντομάτας
αλατοπίπερο
1 πρέζα ζάχαρη
1 δάφνη
λίγη κανέλα τριμμένη
1/2 ποτήρι νερό ζεστό (ή και περισσότερο)

Για τον πουρέ μελιτζάνας:
4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
χυμό απο 1/2 λεμόνι
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 1/2 - 2 κούπες γάλα
αλάτι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κούπα τυρί ημίσκληρο τριμμένο

Στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για λίγα λεπτά.
Κατόπιν βάζουμε τα κομμάτια κρέατος και τα αφήνουμε να θωρακιστούν απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Στην συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει πολύ. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα, όπως εγώ επειδή βιαζόμουν, χρειάζεται περίπου 35'. Αλλιώς θέλει πάνω απο 1 ώρα.
Προσέχουμε κατά την διάρκεια του βρασμού, μήπως χρειαστεί νεράκι να προσθέσουμε και πάντα ζεστό.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες είτε στο γκρίλ είτε στον φούρνο είτε στα κάρβουνα που είναι και το καλύτερο, λόγω της καπνιστής γεύσης που παίρνουν.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις ξεφλουδίζουμε.
Παίρνουμε το εσωτερικό τους, την ψίχα, και την βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Την περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.
Σε μία κατσαρολίτσα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε για λίγο να πάρει χρώμα.
Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα ζεστό, όχι όλο, λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε στον πουρέ μας.
Πατάμε τον πολτό μελιτζάνας με το χέρι μας, μέσα στο σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά και τον προσθέτουμε στην κρέμα.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει η μελιτζάνα και να ενσωματωθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε σε πιάτο, βάζοντας τον πουρέ κάτω κυκλικά και απο πάνω το κρέας.
Η συνταγή αυτή βγάζει 5-6 μερίδες άνετα. (Αναλόγως και πόσο τρώει ο καθένας).

- Μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό με αρνάκι μπούτι κομμένο σε κύβους.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ


Χαιρετώ την παρέα!!! Γλυκάκι σήμερα. Τάρτα μήλου με ξηρούς καρπούς. Είναι εύκολη και πολύ αφράτη. Το γλυκάκι το βρήκα σε ένα βιβλιαράκι των εκδόσεων Στέργιος αλλά έκανα αρκετές αλλαγές. Δοκιμάστε την !!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1,5 φλυτζάνες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνα ζάχαρη
2 αυγά
1 φλυτζάνα ζεστό νερό
1/2 φλυτζάνα σπορέλαιο
2 μήλα κομμένα σε κυβάκια
1/2 φλυτζάνα σταφίδες
1 κ.γ σόδα

Για την επικάλυψη

1/2 φλυτζάνα γάλα
1/2 φλυτζάνα ζάχαρη
2 κ.σ βούτυρο
1/2 φλυτζάνα τριμένο φουντούκι


Πρώτα σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε τα ψιλοκομμένα μήλα με τις σταφίδες, ρίχνουμε το ζεστό νερό και την σόδα και τα αφήνουμε 30'-40'.
Κατόπιν χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και το αλεύρι.
Βάζουμε στο τέλος και το μίγμα με τα μήλα και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το χυλό σε ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40'-50' στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μπρίκι βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε ελαφρά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο το περιχύνουμε με το γάλα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20'.

-Το μίγμα δεν είναι πηχτό όπως του κέικ.
Καλή επιτυχία!!!!

Χρύσα

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην τρώει αυτό το μεζέ-φαγάκι..... (Εκτός βεβαίως εξαιρέσεων, λόγω αλλεργίας στις γαρίδες).
Σε όποιο ουζερί κι αν πάμε πάντα θα υπάρχει στο τραπέζι μας το πιάτο αυτό. Στο σπίτι, αναλόγως του μεγέθους των γαρίδων, τις φτιάχνουμε είτε ως σαγανάκι αυτούσιο είτε ως σάλσα για ρύζι ή μακαρόνια.
Πάρτε ουζάκι και γαρίδες και πάμε να φτιάξουμε το πιάτο μας!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

10 μεγάλες γαρίδες ή ένα πακέτο μεσαίες γαρίδες κατεψυγμένες
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 πρέζα ζάχαρη
1 πιπεριά πράσινη ή κέρατο
1/2 πιπεριά πράσινη καυτερή ή λίγο ταμπάσκο (προαιρετικά)
1/4 κούπας κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
τυρί φέτα σε κύβους
πιπεράκι φρεσκοτριμμένο
ελάχιστο αλάτι

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες γαρίδες, τις πλένουμε καλά και τις καθαρίζουμε απο το κέλυφος κρατώντας μόνο το κεφάλι και την ουρά. Βγάζουμε και το εντεράκι και ξαναξεπλένουμε.
Αν έχουμε κατεψυγμένες τις ξεπαγώνουμε και τις καθαρίζουμε αν δεν είναι καθαρισμένες ήδη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια και τις σωτάρουμε ελαφρά να μαραθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες, τις αφήνουμε να σωταριστούν για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα με την ζάχαρη, αλατοπίπερο (προσοχή να μην γίνει αλμυρό λόγω της φέτας) και τον μαϊντανό.
Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα .
Στο τέλος, ρίχνουμε τη φέτα και αφήνουμε για λίγο να μαλακώσει.

- Αν νηστεύουμε, μπορούμε να παραλείψουμε το τυρί. Είναι εξίσου νόστιμο και χωρίς αυτό.

Παραλλαγή:
Μπορούμε να φτιάξουμε το σαγανάκι και στο φούρνο.
Φτιάχνουμε σε κατσαρολάκι την σάλτσα μέχρι να δέσει.
Σε πήλινο, βάζουμε τις γαρίδες και καλύπτουμε με την σάλτσα.
Ανάμεσα στις γαρίδες βάζουμε τα κυβάκια φέτας.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10'-15' περίπου.
Καλή επιτυχία!!!!

Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΕΓΗΣ


Βασικά, επιτρέψτε μου να συστηθώ... Το όνομά μου, σύμφωνα με την 2χρονη ανηψούλα μου, είναι Γιεγή. Έτσι με φώναζε όταν έγινε 14-15 μηνών και μας έμεινε.....
Τα τυροπιτάκια αυτά είναι τ' αγαπημένα της και τα τρώει με μεγάλη ευχαρίστηση.
Δεν είναι βέβαια ξεχωριστά, είναι με ζύμη κουρού, εύκολα και γρήγορα.
Την συνταγή την ανεβάζω, μόνο και μόνο για να την βρίσκει η μαμά της και να της τα φτιάχνει όποτε δεν μπορώ εγώ.......
Αν, που δεν το πιστεύω, υπάρχει κάποιος που δεν τα έχει δοκιμάσει ας τα φτιάξει και δεν θα ξαναγοράσει εμπορίου!!!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

Για την ζύμη κουρού:
500 γραμ. αλεύρι Up
250 γραμ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κεσεδάκι γιαούρτι
ελάχιστο αλάτι

Για την γέμιση:

300 γραμ. φέτα
200 γραμ. ανθότυρο
πιπεράκι
φρέσκο δυόσμο ή ξερό (προαιρετικά)
1 ασπράδι αυγού (προαιρετικά)

Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού ή λίγο γάλα
σουσάμι (προαιρετικά)

Για να φτιάξουμε την ζύμη, βάζουμε σε μία λεκανίτσα το γιαούρτι με την αρκετά μαλακιά μαργαρίνη και το αλεύρι. Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Σε ένα άλλο μπολάκι, τρίβουμε με τα χέρια μας τα τυριά. Προσθέτουμε πιπεράκι και τα προαιρετικά υλικά μας. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα μαζί.

Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης (σαν ένα καρύδι), πατάμε με τα χέρια μας πάνω στο τραπέζι και φτιάχνουμε ένα πιτάκι στρογγυλό.
Βάζουμε στο κέντρο λίγη απο την γέμιση και κλείνουμε διπλώνοντας στην μέση.
Γυρίζουμε λίγο τις ακρούλες προς τα επάνω ή πατάμε με ένα πηρούνι, έτσι ώστε να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα, ελαφρά λαδωμένη.
Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με λίγο γάλα ή με κρόκο αυγού αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, έως ότου ροδίσουν.

- Μπορούμε με αυτή την ζύμη να φτιάξουμε και κασεροπιτάκια αλλά και ζαμπονοτυροπιτάκια.
Καλή επιτυχία!!!!

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

BABA GHANNOOJ - ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ


Χαιρετώ όλους τους φίλους και τις φίλες και εύχομαι σε όλους καλό μήνα!!!!!
Μετά απο κάποιες μέρες αποχής μου απο το internet, μην φανταστείτε ότι ξεκουράστηκα με δουλειές, τρεξίματα, διαβάσματα λόγω εξετάσεων......., είπα να σας δώσω την συνταγή για μια μελιτζανοσαλάτα Λιβανέζικη.
Η baba ghannooj ή ghanoush είναι μελιτζανοσαλάτα και σερβίρεται ως dip με κρακεράκια και πιτούλες κομμένες, αλλά και ως ορεκτικό - συνοδευτικό ψητών κρεάτων.
Διαφέρει απο τις άλλες μελιτζανοσαλάτες και στην υφή αλλά και στην γεύση λόγω των συστατικών της.
Δοκιμάστε την και σίγουρα θα σας αρέσει!!

Για να την παρασκευάσουμε χρειαζόμαστε:

2 μελιτζάνες φλάσκες
2 σκελίδες σκόρδο
5 κουταλιές σούπας λεμόνι
3 κουταλιές σούπας ταχίνι
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
μαϊντανό (προαιρετικά)
ντομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
πάπρικα (προαιρετικά)

Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι.
Τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο είτε στο γκρίλ είτε σε ηλεκτρική ψηστιέρα, έως ότου καεί η εξωτερική φλούδα, μαυρίσει και μαλακώσει η μελιτζάνα. Θα χρειαστούμε περίπου 30'-40' ανάλογα με το μέγεθος της μελιτζάνας και την θερμοκρασία που ψήνουμε.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
Κρατάμε στην άκρη το ψαχνό της μελιτζάνας.
Στο multi, ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο με την πρέσα, το ταχίνι, το λεμόνι και λίγο αλάτι.
Χτυπάμε για λίγο ώστε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε την μελιτζάνα και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Χτυπάμε ελαφρά, ώστε να λιώσει η μελιτζάνα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Σερβίρουμε σε μπολάκι ή πιατάκι, περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με ότι μας αρέσει: πάπρικα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ψιλοκομμένη ντομάτα, καβουρδισμένο κουκουνάρι........

- Με τα υλικά αυτά βγάζουμε ένα μπολάκι παγωτού. Είναι κατάλληλη για dip. Αν θέλετε για περισσότερα άτομα διπλασιάστε την ποσότητα αλλά καλού κακού δοκιμάζετε για να πετύχετε την γεύση που επιθυμείτε.
Αν θέλετε κανονική μελιτζανοσαλάτα εδώ.
Καλή επιτυχία!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...