Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΡΗ


Μιας και η Εύη μας έχει αφήσει νηστικούς, αποφάσισα να σας φτιάξω εγώ τον αγαπημένο μου μεζέ. Γενικά με την μαγειρική, δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις. Ίσως επειδή η Εύη μας έχει καλομάθει και μας τα έχει όλα στα χέρια. Οι μόνες φορές που έρχομαι σε επαφή με το σπόρ είναι όταν χρειάζεται βοήθεια για να παρασκευάσει δεκάδες πιάτα σε γιορτές και συγκεντρώσεις. Ακόμα και όταν λείπει, πάλι έχουμε φαγητό για ένα στράτευμα......
Όμως βλέποντάς την, έμαθα 3-4 συνταγές που πιστεύω ότι τις φτιάχνω καλά.
Μία απ' αυτές είναι το τυρί σαγανάκι. Τα τυριά είναι η αδυναμία μου και έτσι φτιάχνω συχνά. Για πρώτη συνταγή (και ίσως και μοναδική) ζητάω την επιείκιά σας.......

Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:

τυρί ημίσκληρο (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι)
αλεύρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
λίγο ούζο
ελαιόλαδο

Ζητάμε στο s/m να μας κόψουν το τυρί σε φέτες 1 - 1,5 εκατ. για σαγανάκι.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι-σαγανάκι να κάψει.
Παίρνουμε το τυρί, το αλείφουμε εξωτερικά με ούζο και το καλύπτουμε όλο με αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο μοσχοκάρυδο.
Τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περίσσιο αλεύρι και το τηγανίζουμε και απο τις 2 πλευρές του έως ότου ροδίσει.
Σερβίρετε ζεστό, με λεμόνι.

- Αν θέλουμε να παραλείψουμε το ούζο, βρέχουμε το τυρί με νερό.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φέτα με την ίδια τεχνική, απλά περνάμε το τυρί 2 φορές απο το αλεύρι -νερό.
Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί νερού, 1 χτυπημένο αυγό. Περνάμε το τυρί απο το αυγό και κατόπιν στο αλεύρι.
Καλή επιτυχία!!!!

Μάκης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...