Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΦΑΚΕΣ


Μιας και διανύουμε περίοδο νηστείας σκέφτηκα να ανεβάσω αυτή την συνταγή για όσους αγαπούν το γιουβέτσι, όπως κι εμείς. Το έχουμε φτιάξει με μανιτάρια, με γαρίδες (θα ανεβάσουμε και αυτήν κάποια στιγμή), με σόγια κεμπάπ, σκέτο με φρέσκια ντομάτα..... φαντασία να υπάρχει.......
Είναι εύκολη συνταγή και οικονομική. (Μην ξεχνιόμαστε.........)

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1/2 πακέτο φακές ψιλές
1 κούπα κριθαράκι μέτριο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένα ντοματάκια
2 φύλλα δάφνης
3 κουταλιές σούπας κέτσαπ
λίγο κύμινο
αλατοπίπερο

Καθαρίζουμε τις φακές απο τυχόν ξένα σώματα, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε να βράσουν για 5΄ περίπου. Κατόπιν τις σουρώνουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε για λίγο να σωταριστούν όλα τα υλικά μαζί.
Διαδοχικά προσθέτουμε τα ντοματάκια, τα φύλλα δάφνης, την κέτσαπ, λίγο κύμινο και αλατοπίπερο.
Καλύπτουμε με 2 1/2 κούπες ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15΄ περίπου.

Στο μεταξύ σε μιά άλλη κατσαρολίτσα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το κριθαράκι.
Το αφήνουμε να βράσει για 5΄ και το σουρώνουμε. Το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Με αυτό τον τρόπο το κριθαράκι μας παραμένει σπυρωτό και δεν κολλάει.

Σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι, ρίχνουμε το κριθαράκι και απο πάνω περιχύνουμε με την σάλτσα φακής. Ανακατεύουμε απαλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε ακόμα 1 1/2 κούπα ζεστό νερό, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄ περίπου.
Αν δούμε ότι το φαγητό έχει τραβήξει τα υγρά του και δεν είναι έτοιμο ακόμα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι. Το φαγητό όταν το βγάλουμε απο το φούρνο, πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό διότι όσο κρυώνει στεγνώνει.
Καλή επιτυχία!!!!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...