Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΕΣ


Τώρα που ακόμη βρίσκουμε σε αφθονία άγριο μάραθο στη φύση, τι καλύτερο απο το να φτιάξουμε μαραθόπιτες!!!
Είναι πεντανόστιμες και φυσικά πολύ αρωματικές!!!
Δοκιμάστε τες!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

Για την ζύμη:
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ζεστό νερό
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
4 κουταλιές σούπας ρακί

Για την γέμιση:
150 γραμ. ψιλοκομμένο μάραθο (καθαρό, χωρίς τα κοτσάνια)
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
τυρί φέτα τριμμένη ή σε λεπτά κομμάτια (προαιρετικά)

Πρώτα ετοιμάζουμε την ζύμη.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά μας.
Παίρνοντας λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ζυμώνουμε, ώστε να γίνει η ζύμη μας μαλακιά κι εύπλαστη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Πλάθουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30'.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Αφού καθαρίσουμε το μάραθο, τον πλένουμε με άφθονο νερό και τον στραγγίζουμε πολύ καλά. Τον ψιλοκόβουμε και τον βάζουμε σε ένα τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να μαραθούν καλά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 μπαλάκια, περίπου στο μέγεθος μανταρινιού.
Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό στρογγυλό φυλλαράκι, με διάμετρο 20 εκ. περίπου.
Ετοιμάζουμε όλα τα μπαλάκια σε φυλλαράκια.
Απλώνουμε πάνω στα μισά λίγη από τη γέμιση και την τριμμένη φέτα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα.
Βρέχουμε ελαφρά και πιέζουμε τις άκρες τριγύρω, να κολλήσουν και κόβουμε το περίσσευμα της ζύμης με οδοντωτή ροδέλα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες μία - μία, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Δεν βάζουμε πολύ ελαιόλαδο, αλείφουμε τον πάτο με ένα πινέλο ή με μια χαρτοπετσέτα και προσέχουμε να γυρίζουμε κάθε τόσο τις πίτες ώστε να ροδοκοκκινήσουν.
Σερβίρονται ζεστές, κομμένες στα 4 σκέτες, με γιαουρτάκι ή με τζατζικάκι.
Επίσης, μπορούμε να μην βάλουμε στην γέμιση τυρί και να το προσθέσουμε σε λεπτές φέτες μόλις ψηθεί η πιτούλα και να την κλείσουμε στην μέση, σαν σαντουιτσάκι, για να λιώσει. Σερβίρουμε κόβοντας στα 2.

- Μπορούμε να καταψύξουμε τις μαραθόπιτες στοιβάζοντας τες με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα τους και καλυμένες με μεμβράνη.
Καλή επιτυχία!!!



Share

6 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Λατεύω το άρωμα του μάραθου!!!
Πρέπει να γίνονται πολύ αρωματικές οι πίτες σου!
Φιλάκια Ευάκι, καλή βδομάδα!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

μοσχοβολάει Ευακι μου, παίρνω ένα κομματάκι μυρωδάτη πιτούλα και τρέχω να τελειώσω το μαγείρεμα!!!

thalassamov είπε...

Τόσο αρωματικός ο μάραθος, τέλειες οι πιτούλες σου.
Εδώ ακόμη δεν βρίσκω στην αγορά.
Φιλιά, καλή βδομάδα!

mia maria είπε...

Πολύ μου αρέσουν οι μαραθόπιτες αλλά τέτοιο λεπτό φυλλαράκι ποιός να μου φτιάξει;-)
Καλή εβδομάδα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

πρεπει να ειναι πολυ νοστιμη!!!!!δεν εχω δοκιμασει.γραφω τη συνταγη να τη δωσω στη μητερα μου.
Καλό υπόλοιπο εβδομαδας και καλο μηνα απο αυριο. Ας εχουμε* προχειρο * παντα ενα χαμογελο να το μοιρασουμε σε οσους το εχουν αναγκη. Δεν στοιχιζει τιποτα,αλλα αξίζει πολλά.
Να εισαι παντα καλά.Αργω να περασω αλλα παντα προσπαθω να ειμαι συνεπης:)

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Παιδια ειναι καταπληκτικά στην γευση και τους δωσαμε και καταλαβαν....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...