Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


Το ιστολόγιό μας, σας εύχεται

Καλή Ανάσταση και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

Καλά να περάσετε, με προσοχή το φαγοπότι μετά την νηστεία για να μην έχουμε παρατράγουδα...

Καλή επιστροφή σε όσους ταξίδεψαν στην επαρχία.

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

ΕΥΚΟΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


Επειδή το Πάσχα θέλει το τσουρέκι του, ορίστε μια συνταγή για εύκολα τσουρέκια!!!!
Μετά απο αυτή την συνταγή, όλοι μπορούμε να φτιάξουμε τσουρεκάκια για τους αγαπημένους μας.
Ανασκουμπωθείτε και πάμε να τα φτιάξουμε!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

330 γραμ. γάλα
330 γραμ. ζάχαρη
85 γραμ. βούτυρο
2 αυγά
60 γραμ. νωπή μαγιά ή 2, 5 φακελάκια ξερή
120 γραμ. νερό
1.160 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα πορτοκάλι
μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ


Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το νερό και την ζάχαρη.
Βάζουμε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία να γίνει χλιαρό.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά (αν είναι περισσότερο ζεστό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά) και ρίχνουμε την μαγιά ανακατεύοντας για να λιώσει.
Επίσης, προσθέτουμε τα μυρωδικά μας (βάζουμε ότι μας αρέσει μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ ή ξύσμα πορτοκαλιού).

Λιώνουμε την μαργαρίνη και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Σε ένα μεγάλο μπωλ, βάζουμε το αλεύρι μας και ανοίγουμε μια λακουβίτσα.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε ελαφρά.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.

Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη για 1.30-2 ώρες και κατόπιν πλάθουμε τα τσουρέκια μας όπως θέλουμε.
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα αφήνουμε για άλλα 30′ να φουσκώσουν.
Τ' αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ζάχαρη ή φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20′-25΄περίπου.

Tips


- Μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι αν δείτε ότι κολάει στα χέρια ή τουλάχιστον όχι παραπάνω από 1-2 κ.σ
- Χρησιμοποιήστε λίγο αλεύρι όταν τα πλάθετε.
- Η δόση αυτή βγάζει δύο μεγάλες πλεξούδες ή τρεις μικρότερες. Αν θέλετε περισσότερα διπλασιάστε την δόση.
- Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο αλλά και από το μέγεθος του τσουρεκιού, εγώ συνήθως κάνω τρεις μικρές πλεξούδες και ψήνω για 25′.
- Συνήθως τα τσουρέκια τα κάνω γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας.
Χωρίζω την ζύμη σε τρία κομμάτια και ανοίγω το καθένα απ αυτά, απλώνω μέσα την πραλίνα και μετά το κάνω ρολό. Κατόπιν σχίζω στην μέση το ρολό και πλέκω τα κομμάτια. (είναι πιο ωραία σαν παρουσίαση).
- Προτιμήστε φρέσκια μαγιά αντί για φακελάκι, φουσκώνουν περισσότερο.

Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία!!!!!
ΧΡΥΣΑ

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Η ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Την Μ. Εβδομάδα τηρείται αυστηρή νηστεία ακόμα και το Μεγάλο Σάββατο, όπου είναι και το μόνο Σάββατο του έτους που, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, δεν καταλύεται το ελαιόλαδο.
'Ετσι, αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με το ταχίνι και το λάδι του.
Το ταχίνι είναι ένα προϊόν με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση για τον οργανισμό μας. Καλό θα ήταν να το καταναλώνουμε και εκτός νηστείας.
Δυστυχώς, δεν αρέσει σε πολλούς η γεύση του. Μπορούν όμως να το καταναλώνουν μέσα απο τον χαλβά αλλά και σε ταχινόπιτες, όπου εκεί δεν είναι τόσο έντονη η γεύση του.
Σήμερα όμως σερβίρουμε ταχινόσουπα, για όσους αγαπούν το ταχίνι.
Κοπιάστε!!!!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 κούπα αστράκι ή πεπονάκι ή ρύζι
10 κούπες νερό
λίγο κρόκο Κοζάνης (προαιρετικά)
λίγη σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
αλάτι
7 κουταλιές σούπας ταχίνι
χυμό και ξύσμα λεμονιού

Βάζουμε το ζυμαρικό μας να βράσει σε αλατισμένο νερό και προσθέτουμε λίγο σαφράν ή κρόκο και λίγο σκόρδο.
Όταν μαλακώσει θα πρέπει να έχει νεράκι η κατσαρόλα και να μην είναι πολύ πηχτή η σούπα, διότι το χρειαζόμαστε για το ταχίνι. Εξάλλου, η σούπα όσο κρυώνει πήζει.
Χτυπάμε στο multi το ταχίνι, με το χυμό λεμονιού και με νερό ζεστό απο την κατσαρόλα τόσο, ώστε να φτιάξουμε μία ρευστή κρέμα.
Περιχύνουμε την σούπα μας με το ταχίνι ανακατεύοντας συνεχώς και κατεβάζουμε απο την φωτιά.
Το ταχίνι δεν πρέπει να βράσει γιατί κόβει.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με ξύσμα λεμονιού, που πραγματικά την αποθεώνει την ταχινόσουπα!!!!
Υπομονή, λίγες ημέρες έμειναν ακόμη.......
Καλή και ευλογημένη Μ. Εβδομάδα!!!!!!

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ MUFFINS ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ


Τέλεια muffins σταφίδας, νηστίσιμα και πανεύκολα.
Η συνταγή είναι της φίλης μου της Ελένης, με ελάχιστες αλλαγές. Αν θέλετε νηστίσιμα κεϊκάκια, αυτά είναι τα καλύτερα!!!
Δοκιμάστε τα!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα (όχι πολύ γεμάτο)
1 βανίλια
2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
2/3 κούπας αραβοσιτέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σταφίδες ξανθές
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και τη βανίλια.
Στο μίξερ χτυπάμε τα υγρά υλικά με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το αλεύρι. Κρατάμε λίγο μέσα στο μπωλ και ρίχνουμε εκεί τις σταφίδες για να αλευρωθούν.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά με κουτάλι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά θήκες για μάφινς και μοιράζουμε το μείγμα καλύπτοντας τα 2/3 της κάθε φόρμας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία!!!

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΚΑΡΟΤΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ


Εύκολα φοντανάκια, γευστικότατα με διακριτική γεύση καρότου και ινδοκάρυδου.
Η συνταγή περιλαμβάνει 2 εκδοχές, μια με μπισκότο και καρύδι της Χρύσας και μια νηστίσιμη για την Μ. Εβδομάδα, της Εύης.
Επιλέξτε όποια σας αρέσει και δοκιμάστε τα!!!!

Έτσι (με μπισκότα):
1/2 κιλό καρότα
1/2 φλυτζάνα ζάχαρη
1/3 φλυτζάνας νερό
1/2 φλυτζάνα καρυδόψιχα
1 βανίλια
1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
1 πρέζα κανέλα
καρύδα για την επικάλυψη

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το τριμμένο καρότο , την ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιούνε όλο το νερό τους.
Αλέθουμε τα μπισκότα .
'Οταν τα καρότα μας είναι έτοιμα αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την καρύδα.
Ανακατεύουμε καλά το μίγμα μας και κάνουμε τρουφάκια που τα βουτάμε σε ένα μπωλάκι που έχουμε βάλει μέσα καρύδα.

Χρύσα

Αλλιώς (μοναστηριακά):
1/2 Kg καρότα
250 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. ινδοκάρυδο τριμμένο
1 βανίλια
ξύσμα λεμονιού
έξτρα ινδοκάρυδο και τύλιγμα

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν, τα αλέθουμε στο μιξερ.
Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι, για να στραγγίσουν καλά, περίπου 2 ώρες.
Κατόπιν, τα βάζουμε σε κατσαρόλα αντικολλητική μαζί με την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για 15΄ περίπου.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, το ξύσμα και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε ελαφρά κι αφήνουμε να κρυώσει.
Πλάθουμε σφιχτά μπαλάκια και τα τυλίγουμε με ινδοκάρυδο.
Εύη

- Τα τρουφάκια αυτά, έχουν την ιδιότητα να σκληραίνουν όσο μένουν, γι αυτό τα διατηρούμε σε κουτάκι κλεισμένο στο ψυγείο.
- Μπορούμε να φτιάξουμε παραπάνω ποσότητα και να τα φυλάξουμε κλεισμένα στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!!

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ


Εύκολα, νόστιμα, σοκολατένια σπιτικά μπισκότα για τα παιδάκια μας και όχι μόνο!!
Δοκιμάστε τα!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

2 φλυτζάνες αλεύρι φαρίνα
1 1/3 φλυτζάνας ζάχαρη άχνη
1/2 φλυτζάνα γάλα εβαπορέ (όχι αραιωμένο)
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας κακάο
3 κουταλιές σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
τριμμένη κουβερτούρα ή σταγόνες κουβερτούρας


Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Παίρνουμε μια κουταλιά από το μίγμα και την στρώνουμε στην λαδόκολλα.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας φροντίζοντας να έχουν κάποια απόσταση, επειδή φουσκώνουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15΄.

Χρύσα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...