Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Κονσερβοποίηση λαχανικών.

Δύσκολες εποχές ζούμε και πολλοί αναζητούν πληροφορίες του παρελθόντος που δύσκολα βρίσκονται. 
 
Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε έναν επικαιροποιημένο οδηγό για την κονσερβοποίηση λαχανικών. Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερη έκδοση του Υπουργείου Γεωργίας και του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας.
 
Τα λαχανικά είναι μία πάρα πολύ σημαντική πηγή βιταμινών και ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και τουλάχιστον μία φορά τη μέρα θα πρέπει ο καθένας μας να τρώει το λιγότερο δύο είδη λαχανικών. Ειδικά στις επαρχιακές αγροτικές περιοχές ο κόσμος συνήθιζε κατά το παρελθόν αλλά ξεκινάει να το συνηθίζει και πάλι, να κονσερβοποιεί τα λαχανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Η μέθοδος κονσερβοποίησης είναι πάρα πολύ απλή και είναι η ακόλουθη:
 
Η προπαρασκευή της κονσερβοποίησης
 
Είναι απαραίτητο όλα τα σκεύη και τα μαχαιροπήρουνα, καθώς και τα χέρια να πλυθούν πάρα πολύ καλά πριν αρχίσει η διαδικασία γιατί σε αυτή τη περίπτωση τα λαχανικά θα εισάγονται πολύ πιο γρήγορα μέσα στα σκεύη και θα είναι πιο νόστιμα και πιο διατηρητέα. Επίσης λόγω του ότι το ξύλο δε μπορεί να καθαρίσει καλά επειδή περιέχει πόρους, καλό είναι να αποφεύγεται τα λαχανικά να είναι πάνω σε ξύλινο τραπέζι. Πρέπει να τονιστεί ότι τα βάζα απαραίτητα θα πρέπει να πλυθούν με ζεματιστό νερό πριν μπούμε μέσα τα λαχανικά, ώστε κατά κάποιο τρόπο να αποστειρωθούν.
 
Κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης
 
Τα λαχανικά καλό είναι να συλλεχθούν τις πρωινές ώρες αφού τότε είναι πιο μαλακά πριν τα δει ο ήλιος. Η διαλογή τους έχει να κάνει και με το να διαλέγονται τα μεγαλύτερα και τα πιο ώριμα γιατί θα μαγειρευτούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα με αυτό τον τρόπο. Μετά μέσα σε μία λεκάνη με νερό πρέπει να τα λαχανικά να πλυθούν με τη μέθοδο μέσα-έξω από το νερό ώστε να φύγουν όλα τα χώματα από πάνω τους καθώς και από τις ρίζες τους που έχουν το περισσότερο χώμα μαζί με επικίνδυνα μικρόβια που δε σκοτώνονται εύκολα.
 
Κατόπιν τα καθαρά λαχανικά μπαίνουν σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό και πρέπει να βράσουν για λίγα λεπτά. Τα βάζα μπαίνουν και αυτά σε βραστό νερό ώστε να έχουν τη κατάλληλη θερμοκρασία για τα λαχανικά. Μόλις ζεσταθούν τα βάζα, ένα-ένα τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα πιάνοντάς τα με μία ζεστή και καθαρή πετσέτα γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν αν ακουμπήσουν κατευθείαν σε ψυχρή επιφάνεια.
 
Μετά απευθείας τα ζεστά λαχανικά πρέπει να μπούνε μέσα στα ζεστά βάζα σε γρήγορο ρυθμό για να διατηρηθούν τα λαχανικά ζεστά και με το βραστό νερό τους. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το είδος του λαχανικού και πρέπει να προστεθεί μία μικρή κουταλιά αλάτι. Με ένα μαχαίρι πρέπει να αφαιρεθεί ο αέρας στα τοιχώματα του βάζου και με μία πετσέτα θα σκουπιστεί πολύ καλά το χείλος του βάζου για να μπορεί το σφράγισμα να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερα και να σφραγιστεί το βάζο με το καταλληλότερο καπάκι για να εφαρμόσει τέλεια.
 
Τι γίνεται μετά τη κονσερβοποίηση
 
Μόλις τελειώσει η παραπάνω διαδικασία τα βάζα πρέπει για να κρυώσουν σε χώρο που να μην υπάρχουν ρεύματα αέρα. Μόλις κρυώσουν τα βάζα πρέπει να γίνει έλεγχος κατά το πόσο καλά σφραγισμένα. Εφόσον κάποιο βάζο δεν έχει σφραγιστεί καλά τότε πρέπει να ανοιχτεί και να καταναλωθεί το περιεχόμενό του αμέσως. Τα βάζα που έχουν το κατάλληλο σφράγισμα θα πρέπει να ξανασκουπιστούν με ένα πανί και να φυλαχτούν σε δροσερό, σκιερό και στεγνό μέρος.
 
Τονίζεται ότι πριν τη κατανάλωση του προϊόντος πρέπει απαραιτήτως να βραστεί πρώτα για 20 με 25 λεπτά για την πλήρη ασφάλεια από τυχόν μικρόβια που έχουν παραμείνει. Σημάδια όπως ο αέρας στα τοιχώματα του βάζου και η άσχημη μυρωδιά είναι αρκετά ώστε να μη καταναλωθεί το περιεχόμενο της κονσέρβας.
 
Κονσερβοποιώντας φρέσκα φασολάκια 
 
Αφού πλυθούν πολύ καλά, τα φασολάκια στη συνέχεια πρέπει να κοπούν σε μέγεθος ύψους περίπου 3 εκατοστών το κάθε φασολάκι και μετά μπαίνουν στη κατσαρόλα με βραστό νερό για περίπου 5 λεπτά. Κατόπιν τα βάζα με τα φασολάκια πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτα από βραστό νερό εκτός από 1,5 εκατοστό στη κορυφή διότι πρέπει να σφραγιστούν βάζοντας πριν τη σφράγιση μία κουταλιά του γλυκού αλάτι στο κάθε βάζο.
 
Κονσερβοποιώντας Μπάμιες 
 
Πρέπει να κονσερβοποιηθούν μονάχα οι πολύ μαλακές μπάμιες. Μετά μπαίνουν στη κατσαρόλα με βραστό νερό για περίπου 1 λεπτό. Κατόπιν τα βάζα με τις μπάμιες πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτα από βραστό νερό εκτός από 1,5 εκατοστό στη κορυφή διότι πρέπει να σφραγιστούν βάζοντας πριν τη σφράγιση μία κουταλιά του γλυκού αλάτι στο κάθε βάζο που θα ζυγίζει 1 κιλό.
 
Κονσερβοποιώντας μπιζέλια 
 
Τα μπιζέλια αρχικά πρέπει να ξεκοκκιστούν και μετά να πλυθούν. Μετά μπαίνουν στη κατσαρόλα με βραστό νερό μέχρι το νερό να αρχίζει να κοχλάζει. Κατόπιν τα βάζα με τις μπάμιες πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτα από βραστό νερό εκτός από 3 εκατοστά στη κορυφή διότι πρέπει να σφραγιστούν βάζοντας πριν τη σφράγιση μία κουταλιά του γλυκού αλάτι στο κάθε βάζο που θα ζυγίζει 1 κιλό.
από το ιστολόγιο Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥShare

3 σχόλια:

Μαμά Κουκουβάγια Βέρα είπε...

Πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε!

cummulus είπε...

Χρησιμότατο, πλήν ὅμως δέν εἶναι πολύ ἡ ἀναλογία τοῦ ἀλατιοῦ;
Πρίν δυό κυριακές, μ΄ἕναν φίλο ἀγοράσαμε 100 κιλά ντομάτες καί κάναμε τοματοχυμούς. Ἠ διαδικασία περίπου ἡ ἴδια, ἀλλά μέ πολύ λιγότερο ἀλάτι.

ΙΕΚ ΞΥΝΗ είπε...

Το ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού!

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Τουριστική Κοινότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και, σε συνεργασία με τον Τομέα Επισιτισμού-Τουρισμού του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας, παρουσιάζει τη δράση «Πρόσβαση στη Γνώση, Θεμέλιο στην Ανάπτυξη».

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού αποτελεί σύμβολο ανάπτυξης και ευημερίας. Μια ημέρα «σταθμός» για τη δημιουργία και την «επένδυση» στο μέλλον.
Σε μια εποχή που ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η ανεργία μαστίζει τους νέους επαγγελματίες του χώρου, ο Τομέας Επισιτισμού-Τουρισμού του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, διοργανώνει την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου την εκδήλωση με θέμα «Πρόσβαση στη Γνώση, Θεμέλιο στην Ανάπτυξη», στην προσπάθεια να αναλυθούν όλες οι πτυχές του τουρισμού στη χώρα μας.
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, με συνεπή προσανατολισμό στην προσφορά υψηλής ποιότητας σπουδών στον Τομέα Επισιτισμού-Τουρισμού, στηρίζει –από ιδρύσεώς του- δράσεις που αφορούν στην ανάδειξη του τουριστικού μας πλούτου.
*Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των ΙΕΚ ΞΥΝΗ, στη Γλυφάδα (Αχιλλέως 31 & Λ.Βουλιαγμένης,) με ώρα προσέλευσης τις 17:30. Θα ακολουθήσει Cocktail Networking Event.
INFO
• Γλυφάδα: Λ. Βουλιαγμένης 67 και Αχιλλέως 33, τηλέφωνο 210 9640117
• www.iek-xini.edu.gr και στο fb: www.facebook.com/iekxini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...