Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τα παγωτά αντικαταστάθηκαν από παγωμένα γλυκίσματα, επικίνδυνα για την υγεία!

Γράφει η Luminor

Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι καλό είναι να έχουμε υπ' όψη μας κάποια απλά πράγματα για τα παγωτά που θα καταναλώσουμε.

Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν στον ύπνο" τους καταναλωτές.

Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών στην αντιμετώπιση της ζέστης. Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά. Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως τιτλοφορείται -το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας- "παγωμένο γλύκισμα".

Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα:

Η διαφορά είναι τεράστια... 

Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούντων τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.

Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε (και τους συμφέρει). Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο.

Ωστόσο, ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται το καρυδέλαιο, το οποίο είναι έλαιο "παχύ" και ταιριάζει στην υφή του τελικού προϊόντος (παγωμένου γλυκίσματος για να μην ξεχνάμε γρήγορα). Το καρυδέλαιο, το ξέρετε πιστεύω πολλά χρόνια από τα αντηλιακά. Έδινε το χρώμα, ως φυσική χρωστική, και την υφή σε όλα τα αντηλιακά τύπου Coppertone (ο τόνος του χαλκού).

Πιστεύω να μη σας πειράζει αν ο εντερικός σας σωλήνας λαμβάνει το "επιθυμητό μαύρισμα" εσωτερικά χωρίς κόπο...

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι διπλό:
Αφενός παραπλανάται ο καταναλωτής, διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα στις ιστοσελίδες τους τα αναφέρουν ως κατηγορία παγωτών για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ως παγωμένα γλυκίσματα, αφετέρου το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών.

Λόγος για όλα τα παραπάνω; Μαντέψτε... Σας λέει κάτι η λέξη κέρδος;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει αντικατασταθεί με ατάκες "Απόλαυση", "Δροσιά", "Παγωμένη Δροσιά" και άλλα κωμικά.

Ψάξτε στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε) τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία ευρώ σας για ένα "παγωμένο γλύκισμα".

Επικοινώνησα με την ΕΒΓΑ για να αλλάξει αμέσως την ιστοσελίδα της και από παγωτά να τα ονομάσει "παγωμένα γλυκίσματα". Το ίδιο έπραξα και με την ALGIDA. Η ίδια δικαιολογία καρμπόν: "μα στη σύνθεση δεν τα ονομάζουμε παγωτά", "μα η κατηγορία τιτλοφορείται στο ιντερνέτ ΠΑΓΩΤΑ", "μα η ΧΧΧΧ εταιρεία μας είναι γνωστή ότι κάνει παγωτά"... Ήμαρτον!

Έκανα και κάτι μάταιες ενέργειες δημοσιοποίησης σε κανάλια... "Δύσκολες εποχές βρήκες. Την ώρα που παίζουμε επαναλήψεις παλιών σήριαλ, τα παγωτά δίνουν φράγκα σε διαφημίσεις."

Εγώ πάλι απαντώ χρησιμοποιώντας την παλιά καλή ατάκα: "ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ!!!" Και για τις εταιρείες και για τα κανάλια...

Φέρτε πίσω τα παγωτά... αλλιώς τα φτιάχνουμε σπίτι μας!
Επεκτείνοντας τα παραπάνω, παγωτά κι όχι παγωμένα γλυκίσματα πουλάνε και τα ζαχαροπλαστεία... Θα πρέπει δηλαδή να φτιάχνονται από φρέσκο γάλα (για αυτό και η διαφορά γεύσης με το ιταλικό Gelato) και όχι με σκόνη αποβουτυρωμένου και μαργαρίνες...
Για τσεκάρετε τα στέκια σας...

πηγή Pathfinder uNews

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΜΠΙΣΚΟΤΟΓΛΥΚΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ


Mετά απο πάααρα πολύ καιρό απουσίας μας από την κουζίνα αυτή , είπαμε να σας γλυκάνουμε λίγο και να σας καλοπιάσουμε έτσι ώστε να μας συγχωρήσετε, που σας αφήσαμε νηστικούλια!!!
Αφιερώνουμε λοιπόν σε όλους σας, αυτό το πανεύκολο γλυκάκι με μπισκότα, κρέμα και μηλαράκι.
Δοκιμάστε το!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
1 φακελάκι κρέμα στιγμής βανίλια
3-4 μεγάλα μήλα
1 πρέζα κανέλα
γάλα (όσο χρειάζεται για να φτιαχτεί η κρέμα)
τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα
1 σαντιγύ 

Για το σιρόπι
1 φλυτζάνα ζάχαρη
2 κουτ. της σούπας κακάο
2 κουτ.της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
300 ml νερό

Στρώνουμε τα μπισκότα σε ένα πυρέξ.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζοντάς τα για 5'. Κατόπιν το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ρίχνουμε πάνω από τα μπισκότα.
Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ρουφήξουν τα μπισκότα το περισσότερο σιρόπι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα στιγμής ανάλογα με τις οδηγίες και την στρώνουμε από πάνω.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε σε ένα μπωλ, ρίχνουμε λίγη κανέλα αν θέλουμε και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το τριμμένο μήλο πάνω από την κρέμα.
Χτυπάμε την σαντιγύ που διαλέξαμε και την στρώνουμε πάνω από το μήλο.
Πασπαλίζουμε με τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα. 
Καλή επιτυχία!!!!!

Χρύσα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...