Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Σέλινο: Ένας σημαντικός σύμμαχος στο πιάτο μας.

Το σέλινο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. Υπάρχουν δυο βασικές ποικιλίες σέλινου.

Η μία είναι με μεγάλη σαρκώδη ρίζα, και τρώγεται ωμή, είτε σε σαλάτα και σούπες είτε μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς και είναι η γνωστή μας σελινόριζα και η δεύτερη η πιο κλασσική με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους, που καλλιεργείται για τα φύλλα της και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο και γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα (κυρίως οι σπόροι της).

Το σέλινο αποτελεί ένα βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καθώς είναι καλή πηγή βιταμίνης C και μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που λέγονται κουμαρίνες.

Τα φλαβονοειδή αυτά (στα οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό το χαρακτηριστικό του άρωμα) σχετίζονται με ισχυρή δράση κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών δρώντας προστατευτικά εναντίον της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Παράλληλα, η δράση τους αυτή τα καθιστά πολύτιμους συμμάχους για την καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς εμποδίζουν τη διαδικασία οξείδωσης της χοληστερόλης και συνεπώς τη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης. 




Share

3 σχόλια:

athina μπασιούκα είπε...

Ωραίο το σέλινο, ειδικά στα φασόλια, τα οποία λατρεύω.
Το κακό είναι ότι τίποτα από αυτά τα νόστιμα και ανθυγιεινά πράγματα δεν έχει τόσες καλές ιδιότητες όπως το σέλινο. Πείραζε βρε παιδί μου, να λέγαμε κάτι όπως: "Τα γλυκά είναι τίγκα στις κουμαρίνες και προστατεύουν από την αρτιριοσκλήρυνση".
Άδικη ζωή!

Ειρήνη Ε. είπε...

Εύη, πράγματι πολύ πλούσιο μυρωδικό βότανο το σέλινο. Έχει τόσα θρεπτικά συστατικά! Το προσθέτω σε όσα φαγητά μπορώ και διατηρώ μια γλάστρα με αυτό, από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, για το έχω φρέσκο όσο γίνεται. Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η ανάρτησή σου.
Καλό απόγευμα.

Αλεξάνδρα είπε...

Από τα αγαπημένα μου μυρωδικά βότανα. Μια ιδέα για να έχετε πάντα σέλινο σπίτι είναι να φτιάξετε αλάτι με σέλινο.

Παίρνετε τα πλυμένα φύλα και τα στεγνώσετε στο φούρνο για 5 με 10 λεπτά.

Μόλις στεγνώνουν και ξεραίνονται, προσοχή να μην τα μαυρίσετε, διαλύστε τα με τα δάκτυλα και κάντε τα σκόνη σε ένα μπολ και ανακατέψετε τα με χονδρό θαλασσινό αλάτι.

Έτσι θα έχετε πάντα σέλινο για πολλές διαφορετικές χρήσεις.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...