Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Τροφές με …κρυμμένο αλάτι που δεν πάει το μυαλό σας.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και άλλων παθήσεων της καρδιάς, εγκεφαλικού, καθώς και μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. 

Οι ειδικοί προτρέπουν στη μείωση του αλατιού για καλύτερη υγεία. Εκτός από τις προφανείς πηγές αλατιού όμως, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά και περιέχουν αλάτι, αλλά δεν το γνωρίζουμε. 

Ειδικά οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε διπλάσια ποσότητα αλατιού από την συνιστώμενη. 

Ψωμί 
Μια φέτα ψωμιού δεν βλάπτει, κανείς όμως δεν σταματά στη μία, που ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού περιέχει 100-200mg νατρίου. Να θυμάστε ότι νάτριο δεν έχει μόνο το κλασικό ψωμί αλλά και τα γλυκά αρτοσκευάσματα (με κανέλα, σταφίδες κλπ. 

Δημητριακά
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα δημητριακά αποτελούν πηγή ζάχαρης και όχι νατρίου, δυστυχώς όμως συνδυάζουν και τα δύο. Κάθε μερίδα μπορεί να φτάνει και τα 240 mg νατρίου, όταν η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται στα 2300 mg (1 κουταλάκι του γλυκού). Δώστε προσοχή στις ετικέτες ώστε να επιλέξετε αυτά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο. 

Σάλτσες
Οι σάλτσες ντομάτας, τα διάφορα ντρέσινγκς και οι σος, είναι …φουλ στο αλάτι. Αποφύγετε τις τυποποιημένες σάλτσες και προτιμήστε αυτές που θα φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας λογικές ποσότητες αλατιού. 

Κονσέρβες 
Τα προϊόντα που συσκευάζονται σε κονσέρβες έχουν γενικά μεγάλες ποσότητες αλατιού για να διατηρηθούν. Προτιμήστε τα φρέσκα λαχανικά αντί για κονσέρβα.Αν πάντως αποφασίσετε να καταναλώσετε προϊόντα από κονσέρβα, ξεπλύνετέ τα με νερό για να φύγει το πολύ αλάτι. 

Τυρί 
Τα τυριά περιέχουν σε γενικές γραμμές αρκετό αλάτι. Αν θέλετε να τα αποφύγετε, επιλέξτε ανάλατα τυριά όπως ανθότυρο, κότατζ και ανάλατη μυζήθρα. 

Αλλαντικά 
Ομοίως τα αλλαντικά αποτελούν πηγή κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, με ελάχιστη θρεπτική αξία. Αν δεν θέλετε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν, τη γαλοπούλα ή το σαλάμι στο σάντουιτς, τουλάχιστον μάθετε ότι το νάτριο που περιέχουν ανέρχεται στα 800mg ανά μια μερίδα 60 γραμμαρίων.

πηγή

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Ανάκληση μη ασφαλούς σταφίδας σουλτανίνας.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας των Τροφίμων και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε σε προϊόν σταφίδας σουλτανίνας την ύπαρξη ωχρατοξίνης Α σε επίπεδα άνω του επιτρεπτού ορίου όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Πρόκειται για Σταφίδα Σουλτανίνα με την εμπορική ονομασία «Belbake Sultanas Σταφίδα Σουλτανίνα, Passion for Baking», σε συσκευασία των 250g με ημερομηνία λήξης 18/03/2016 και Lot 450020329-14-296. Το προϊόν παρασκευάζεται στην Τουρκία για την LIDL HELLAS & Σια Ο.Ε. 14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκης Ελλάδα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος από την LIDL HELLAS & Σια Ο.Ε. και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, απεικόνιση του οποίου παρατίθεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.

ΕΦΕΤ
Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, 115 26 Αθήνα, 
Τηλ.: 210-6971500, Fax: 210 6971501
E-mail: info@efet.gr, Internet Site: www.efet.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...