Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ


Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.
Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια.
Ας τα φτιάξουμε φέτος μαζί με τα παιδιά μας, για να μην ξεχνιούνται τα έθιμα της πατρίδας μας.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

500 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό + 3-4 κουταλιές σούπας (προαιρετικά)
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγη γλυκάνισο ή 1 φακελάκι
λίγα γαρύφαλλα (για τα μάτια)

Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε την μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, απο την αναγραφόμενη ποσότητα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας απο την ζάχαρη και 4 κουταλιές απο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος (στο φούρνο, στους 30-40 βαθμούς) για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
Με 2 κουταλιές της σούπας απο το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες.
Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με την γλυκάνισο.
Σε μια μεγάλη λεκανίτσα, βάζουμε το υπόποιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες.
Κατόπιν, προαθέτουμε την φουσκωμένη μαγια και το νερό.
Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λίγο αφράτη που δεν κολλά στα χέρια.
-Ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι παραπάνω για το ζύμωμα. Ετσι προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά, όσο βλέπουμε ότι χρειάζεται.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και απο πάνω με μεμβράνη.
Αφήνουμε την ζύμη, να φουσκώσει για 2 ώρες (στον φούρνο στους 30-40 βαθμούς).

Οταν πλέον φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη, σε 10 μπαλάκια μεγέθους μεγάλου μανταρινιού (τα ζύγισα και ήταν 100-105 γραμ.)

Απο κάθε μπαλίτσα, κρατάμε ένα μικρό κομματάκι, το οποίο το πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι που το χωρίζουμε στη μέση.
Το υπόλοιπο, το πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι (το μέτρησα 11 εκατ). Το πατάμε ελαφρά απο πάνω για να πλατύνει και με το ψαλίδι της κουζίνας μας, κόβουμε το κάτω μέρος κάθετα στη μέση, δημιουργώντας τα πόδια. (Αν θέλουμε τα αφήνουμε στρογγυλά απο την κάτω μεριά, ώστε να μοιάζουν σαν φασκιωμένα. Εγώ επειδή τα μοιράζω στα μικρά μας, τα φτιάχνω έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο ανθρωπάκια).

Βάζουμε τα 2 κορδονάκια δεξιά κι αριστερά χιαστή, στερεώνοντάς τα απο την κάτω πλευρά του ψωμιού.
Στο πάνω μέρος, που είναι το κεφάλι καρφώνουμε τα γαρυφαλλάκια.

Τοποθετούμε τα λαζαράκια, σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με μια πετσέτα, για 30΄.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄.

Τα αφήνουμε ελαφρά να κρυώσουν και τα τρώμε, μαζί με τους αγαπημένους μας!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!



Share

16 σχόλια:

Ελευθερία είπε...

τελεια τα λαζαρακια σου
εμεις θα τα κανουμε αυριο το πρωι
αντε και του χρονου!!!

Penelope είπε...

Πω-πω βρε Εύη, μου θύμισες την μάνα μου και τα παιδικάτα μου!
Εύγε και του χρόνου με υγεία να ξανακάνετε.

BIKY είπε...

Αχ τέλεια είναι θα τα κάνουμε και εμείς

big mama είπε...

Τι όμορφα τα λαζαράκια σου! Γεια στα χέρια σου, και του χρόνου!

painter είπε...

Υπέροχα τα Λαζαράκια σου Ευάκι μου!!! Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!!
Με πρόλαβες κι εσύ, τελευταία θα τα φτιάξω μου φαίνεται...
Με φάγανε οι λαμπάδες βλέπεις...

ellxrys είπε...

Πολύ ωραία τα λαζαράκια , και του χρόνου Εύη μου να σαι καλά να τα ξαναφτιάξεις !!

elen είπε...

Πολύ όμορφα τα Λαζαράκια σου φιλεναδίτσα μου. Και του χρόνου με υγεία!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μπράβο σου Εύη για την συνταγή σου αυτή, έτσι, τα έθιμά μας δεν πρέπει να ξεχνιούνται!
Τέλεια τα πέτυχες τα Λαζαράκια!
Φιλιά!

Thalassenia είπε...

Θυμάμαι τη μαμά που έφτιαχνε το Λάζαρο κάπως έτσι για εμάς.

Να είσαι καλά και του χρόνου.

Ανώνυμος είπε...

Εύη μου συγχαρητήρια για το π. όμορφο blog σου.Στην τύχη το ανακάλυψα και δε σου κρύβω ότι κόλλησα.Πολύ ωραία τα λαζαράκια σου. Τα έφτιαξα πρώτη φορά φέτος και θα τα φτιάχνω κάθε χρόνο.Να είσαι καλά να μας φτιάχνεις φαγάκια και γλυκάκια.
φιλάκια
Λίνα

EYH είπε...

@Ελευθερίτσα, ελπίζω να τα πετύχατε και να τα ευχαριστηθήκατε,μαζί με τα μικρά σου, οπως και εμείς :))
-----------------------------------

@Πηνελόπη μου, σ ευχαριστω πολύ, εγώ τα έφτιαχνα με την γιαγια μου, η μαμά μου δεν.....
Καλή Μεγαλοβδομάδα :))
------------------------------------

@Βικούλα μου, ελπίζω να τα πετύχατε και να τα ευχαριστηθήκατε :))
Φιλιά.

EYH είπε...

@Μεγαλομαμά μου, σ ευχαριστώ, να είμαστε καλά όλοι, να έχουμε υγεία, για να γιορτάζουμε με τους αγαπημένους μας :))
------------------------------------

@Χρύσα μου, είδα τις δημιουργίες σου, είσαι πολυτάλαντη και χρυσοχέρα!!!
Το θέμα είναι να τα φτιάχνουμε μαζί με τα παιδάκια μας και όχι 1η,2η... :)))
Φιλάκια :))
---------------------------------

@Χρυσουλίνι, σ ευχαριστώ πολύ, του χρόνου, πρώτα ο Θεός να είμαστε καλά, θα τα φτιάξεις εσύ.....:Ρ
Φιλάκια :))

EYH είπε...

@Ελενίτσα μου σ ευχαριστω πολύ!! Και του χρόνου να έιμαστε καλά, γιατί έτσι όπως πάμε...... χιχιχιχι
Φιλάκια, καλή Μεγαλοβδομάδα :)))
------------------------------------

@Ελενάκι μου, τα έθιμα μας δεν πρέπει να ξεχνιούνται, απο εμας πρέπει να τα μαθουν τα μικρα μας, αλλιώς χαθήκαμε.......
Φιλάκια :)))
------------------------------------

@Θαλασσένια μου, ταξιδιάρα, σ ευχαριστώ πολύ, καλή Μεγαλοβδομάδα :)))

EYH είπε...

@Φίλη Λίνα, καλωσόρισες!!
Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για το blog, ελπίζω να τα λέμε συχνά!!
Οσο για το ότι κόλλησες, είναι απο τα πολλά σιρόπια που κυκλοφορούν στο blog.... προσοχή λοιπόν :)))))
Χαίρομαι που σας άρεσαν τα λαζαράκια και που τα ευχαριστηθήκατε!!! Και του χρόνου!!!
Φιλάκια πολλά :))

Σαλογραια είπε...

Τρελάθηκα με τα λαζαράκια σου!
Να είσαι ευλογημένη!
Καλή Ανάσταση!

χριστίνα είπε...

Δοκιμασα την συνταγη με τα λαζαρακια και πραγματικα ηταν τελεια! τωρα τα εφτιαξα και μου βγηκαν εντυπωσιακα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...