Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


Μαγειρίτσα παραδοσιακή της γιαγιάς, που τώρα βέβαια την μαγειρεύει η μαμά, αφού εκείνη δεν είναι πια μαζί μας.
Είναι πεντανόστιμη και όταν μαγειρεύεται μοσχοβολάει όλο το σπίτι!!! Αντε, να κρατηθείς μέχρι το βράδυ, στις 1.30!!!
Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
εντεράκια απο αρνί ή κατσίκι
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
4-5 μαρούλια
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
αλατοπίπερο
2 αυγά
χυμό λεμονιού

Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια, μέσα-έξω. Κατόπιν, τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα με μπόλικο νερό και χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε εκεί, αρκετές ώρες για να ασπρίσουν.
Τα ξαναπλένουμε, τα κάνουμε πλεξούδες και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 4΄- 5΄.
Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Πλένουμε καλά την συκωταριά και την ζεματάμε κι αυτήν, για 5΄-10΄ λεπτά. Την στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε.

Πλένουμε καλά τα μαρούλια και τα χοντροκόβουμε.

Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο με την μισή ποσότητα ελαιόλαδου. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντεράκια και την συκωταριά. Αφήνουμε να τσιγαριστούν κι αυτά για λίγο.
Προσθέτουμε ζεστό νεράκι, τόσο ώστε να τα καλύψει και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μισομαλακώσουν. Θα πρέπει τα συκωτάκια να τρυπιούνται ελαφρά με το πηρούνι.

Σε άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεστάνει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια να τσιγαριστούν. Ρίχνουμε και τα χοντροκομμένα μαρούλια. Αφήνουμε να σωταριστούν όλα μαζί και προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νεράκι. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, για λίγο να μαραθούν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μαρούλια στην κατσαρόλα με τα συκωτάκια.
Προσθέτουμε το ρύζι, (πλυμένο σε ένα σουρωτηράκι), αλατοπίπερο, τον άνιθο και νεράκι όσο χρειάζεται για να βράσει. (Ανάλογα και το υγρό που έχει και η κατσαρόλα απο πρίν.)
Αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να γίνει το ρύζι αλλά να είναι μαλακά και το συκώτι και τα μαρούλια.

Καθόλη την διάρκεια του μαγειρέματος, προσέχουμε την ποσότητα του νερού, ώστε όταν μαγειρευτεί το φαγητό μας, να έχει ζουμάκι για να προσθέσουμε στο αυγολέμονο.

Το βράδυ της Ανάστασης, ζεσταίνουμε ελαφρά την μαγειρίτσα.
Χτυπάμε τ΄ αυγά μέχρι να αφρατέψουν (ασπράδια-κρόκους), ρίχνουμε χυμό λεμονιού και προσθέτουμε ζουμάκι απο το φαγητό. Χτυπάμε όλα μαζί και αυγοκόβουμε τη μαγειρίτσα. Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, δεν ανακατεύουμε.
Έτοιμη για να σερβίρουμε!!!!!!
Καλή επιτυχία!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!



Share

16 σχόλια:

Lila Xagorari είπε...

Kαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, υγεία, αγάπη και χαρά!!!!!
Λιλά φιλιά!!!

Pansofix είπε...

θελει μια προεργασια αλλα αξιζει τον κοπο γιατι η γευση σε ανταμοιβει!!! καλες γιορτες!!!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Nα περάσεις καλά!
Καλό Πάσχα, με υγεία!

mia maria είπε...

Ούτε τώρα δεν κρατιέμαι:))
Καλό Πάσχα! Φιλιά!

( fortounata) είπε...

καταπληκτική μαγειρίτσα ,έτσι την φτιάχνω και εγώ ,μόνο που δεν βάζω ρύζι.καλή ανάσταση.

Ελευθερία είπε...

αν και η μαγειριτσα ειναι δουλεια της... πεθερας μου, και εγω... δεν τρωω!!!!!!!
νασε γερη να μας την ξαναφτιαξεις και του χρονου!!!
καλο πασχα, καλη ανασταση
και... φαι με... μετρο lol, lol, lol

drosostalitsa είπε...

Φαίνεται λαχταριστή ..ανυπομονώ!!!

Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!
Καλή Ανάσταση!

***
Δροσοσταλίτσα

Thalassenia είπε...

Καλή Ανάσταση με υγεία, χαρά και αγάπη.

Athina(Sugar Buzz) είπε...

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!Τέλεια η μαγειρίτσα φαίνεται!

painter είπε...

Καλή Ανάσταση Ευάκι, Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!!! Καλά να περάσετε!!!

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΈΣΤΗ !

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.

Αναστάσεως ημέρα λαμπρύνατε λαοί!

Φως Ιλαρόν .

Δημιουργία είπε...

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά, με υγεία. Και του χρονου!

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Χριστός Ανέστη ! Καλημέρα αγαπητή Εύη είπα να σου αφιερώσω μια συνταγούλα για τις γιορτινές μέρες:

ΤΣΟΥΡΈΚΙ :

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο.

5 μεγάλα αυγά 300γρ.

100γρ. γάλα φρέσκο χλιαρό.

30γρ. μαγιά ξερή η νωπή.

180γρ. ζάχαρη κρυσταλλική.

1 βανίλια.

1+1/2 κουταλάκι γλυκού πορτοκάλι ξύσμα.

10γρ. αλάτι.

250γρ. βιτάμ η 130γρ. βούτυρο.

20γρ. Σουσάμι η ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

1 ρίχνουμε στο μίξερ όλα τα υλικά,εκτός από αλάτι και το βιτάμ η βούτυρο και τα χτυπάμε για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.Μετά συνεχίζουμε το ζύμωμα σε πιο γρήγορη ταχύτητα.

2 καθώς ζυμώνονται τα υλικά,προσθέτουμε το βιταμ η βούτυρο λίγο λίγο μαζί με το αλάτι και συνεχίζουμε.

3 όταν η ζύμη είναι έτοιμη,δηλαδή ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου,την τοποθετούμε σε μία λαδωμένη λεκάνη και την αφήνουμε να ξεκούραστη για 20 λεπτά και περισσότερο,σκεπασμένη με μία πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο περισσότερο 35 c.

4 όταν η ζύμη του τσουρεκιού έχει αποκτήσει διπλάσιο όγκο,φτιάχνουμε όπιο σχέδιο θέλουμε η της κλασικές πλεξούδες.

5 τις αλείφουμε απαλά με κρόκο αυγού.

6 πουδράρουμε σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 c για 20-30 λεπτά. Καλή επιτυχία!

Με σεβασμό και αγάπη ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.

Κοπελλούα είπε...

χριστος ανεστη!! Χρονια πολλα και μαγειρευτα!!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Φίλοι και φίλες, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!!!
Ελπίζω να περάσατε καλά, να φάγατε καλά αλλά να επιστρέψατε και καλά....:Ρ
Τώρα τα κεφάλια μέσα...
Φιλιά, καλή συνέχεια :))

Η ΑΠΕΝΑΤΙ ΟΧΘΗ είπε...

ΠΕΡΝΑ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΜΟΥ
ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 2 ΒΡΑΒΕΙΑ!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...