Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΧΑΛΒΑ


Γλυκάκι νηστίσιμο σήμερα και πάλι δια χειρός Χρύσας.
Είναι μια συνταγή απο τον Γ. Γκελντή,για κέικ με χαλβά και μήλο. Την τροποποίησε ελαφρά σύμφωνα με τα γούστα της, την εκτέλεσε και μας την παρουσιάζει.
Ας την δοκιμάσουμε!!

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

1 φαρίνα (500γρ)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
300 γρ χαλβά εμπορίου (όποια γεύση θέλουμε)
2 κουταλάκια γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλο
2 μήλα κομμένα σε κυβάκια

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τον χαλβά τριμμένο και μετά το αλεύρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας.
Τέλος προσθέτουμε και τα μήλα.
Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Είναι προτιμότερο αυτό το κεκάκι να ψηθεί σε ταψί και όχι σε φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, για 45-50' περίπου.

- Το μίγμα βγαίνει πιο σφιχτό από τα άλλα κέικ αλλά γίνεται πολύ αφράτο.
- Αν θέλουμε αντικαθιστούμε το μήλο με ένα φλυτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα.
Καλή επιτυχία!!!



Share

12 σχόλια:

Asteri είπε...

μμμμμμμ μοσχομύρισε :))))
Φιλιά!

The Dark Chef είπε...

Πολύ ωραίο φαίνεται! Εγώ δεν κάνω νηστεία, αλλά παρόλα αυτά, το ζήλεψα!
Δοκιμάστε να ψήσετε ελαφρώς τον χαλβά και να τον πασπαλίσετε με κανελίτσα αν τον τρώτε και σκέτο!

thalassamov είπε...

φαίνεται πολύ νόστιμη ιδέα!
Λέω να το φτιάξω σε λίγες μέρες, ίσως για πρώτη φορά χαλβάς σοκολάτας με καρυδόψιχα αντί για μήλο.
Ερώτηση ερώτηση:σχετικά με την ποσότητα ζάχαρης. Ο χαλβάς είναι από μόνος του πολύ γλυκός. Θα μπορούσαμε να φτιάχναμε το κέικ χωρίς ζάχαρη ή με 2-3 κουταλιές;

Πες στην Χρύσα, ευχαριστούμε! :))))))

elxrys είπε...

Είναι νόστιμο κέικ και μοσχομυρίζει έχεις δίκιο Αστέρι.
Dark Chef ο χαλβάς ψημένος είναι πολύ καλός και δεν χρειάζεται να ναι νηστεία για να τον φάμε.
thalassomov εγώ το έχω φτιάξει και με μήλο και με καρύδια, είναι ωραίο και στις δύο εκδοχές. Δεν γίνεται πολύ γλυκό αλλά αυτό είναι θέμα γούστου, οπότε μείωσε την ζάχαρη και βάλε απλά μερικές κουταλιές.
Καλή επιτυχία σε όποιον αποφασίσει να το κάνει.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Κοίτα νοστιμιές η νηστεία!!
Δεν νηστεύω, αλλά μου άρεσε η ιδέα με τον χαλβά και θα το φτιάξω!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Δημιουργία είπε...

Δεν εχω δοκιμασει ποτε κεικ με χαλβα.Φανταζομαι οτι θα εχει ωραια γευση και ιδιαιτερη λογω του χαλβα.

EYH είπε...

Xρύσα μου, τελικά στα γλυκάκια είσαι εξπέρ.....
Πιστεύω ότι ο χαλβάς με το μηλαράκι θα ταιριάζει απίθανα. Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
Φιλάκια :))

elxrys είπε...

Ελενα υπάρχουν πολλά νηστίσιμα γλυκά πολύ νόστιμα.
Δημιουργία ο χαλβάς δίνει όντως μια ιδιαίτερη γεύση στο κέικ να το δοκιμάσεις.
Εύη μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εξπέρ δεν νομίζω να είμαι, αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργια πράγματα.

γαστεροπλήξ είπε...

όμορφο το γλυκάκι, αλλά...

συνταγές με χαλβά δεν τρώνε οι δικοί μου ούτε αν τους κυνηγήσω με τουφέκι, περίεργο αν και σε όλους μας αρέσει ο χαλβάς σε γλυκίσματα τον απεχθανόμαστε, δυο συνταγές επιχείρησα πριν πολλά χρόνια, από συνταγές του Μακεδονικού χαλβά που όλες είναι πετυχημένες, αλλά δεν έτρωγε κανείς, τα γλυκάκια τα έφαγαν άλλοι, οπότε το σπορ δεν το επιχειρώ ξανά.

big mama είπε...

Δεν έχω φτιάξει ποτέ γλυκό με χαλβά! Ωραία ιδέα, θα το δοκιμάσω! Φιλιά!

Penelope είπε...

Είναι νοστιμότατο. Έχω φτιάξει παρόμοιο πέρσι αν θυμάμαι καλά, αλλά χρησιμοποίησα λιωμένη μαργαρίνη (γιατί με το σπορέλαιο δεν τα πάω καλά, ίσως λόγω καταγωγής από ελαιοπαραγωγό περιοχή).
Μου το θυμίσατε πάλι Εύη & Χρύσα κι' έχω και χαλβά διαθέσιμο :-)
Έχω βέβαια και κάτι κυδώνια που περιμένουν απο προχθές να τα κάνω γλυκό... Άντε να δούμε τι θα προλάβω να κάνω;

elxrys είπε...

Γαστεροπλήξ ευτυχώς υπάρχει τόση ποικιλία στα γλυκά και έτσι καλύπτουμε όλοι τις ανάγκες μας ανάλογα με αυτά που μας αρέσουν.
Big mama αν το δοκιμάσεις περιμένουμε εντυπώσεις.
Penelope εγώ πάλι είμαι το αντίθετο, έχω ένα κάτι με τα βούτυρα και δεν έχω και λόγο !!Καλά που είπες για κυδώνια γιατί και εγώ έχω αλλά βλέπω να καταλήγουν σε μαρμελάδα φέτος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...