Σήμερα θα ταξιδέψουμε γευστικά στη Χαβάη.... Πίτσα, με το γνωστό ζυμάρι αλλά με γέμιση ζαμπόν, τυρί και ανανά!!! Μην σας φαίνεται παράξενος συνδυασμός, ταιριάζουν απόλυτα τα υλικά και θα την λατρέψετε ειδικά αν σας αρέσει ο ανανάς. Δοκιμάστε την!!!
Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
1 κομμάτι φρέσκια μαγιά, μέγεθος καρυδιού
1 φλυτζάνι νερό, χλιαρό προς ζεστό
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλατάκι
Λίγο ζάχαρη
λίγο ούζο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο ούζο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Με τα υλικά αυτά φτιάχνουμε ζυμάρι για 2 ταψάκια πίτσας αλουμινίου (μιας χρήσης). Ή μπορούμε να τη στρώσουμε στο ταψί μας ( 36 εκατ. περίπου).
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
Ζεσταίνουμε το νερό μας. Προσοχή να μην κάψει, γιατί θα κόψει η μαγιά. Εγώ αυτό που κάνω, είναι: βάζω το δάχτυλό μου μέσα στο νερό και μετράω μέχρι το 10. Αν αντέχω τη θερμοκρασία, τότε είναι εντάξει. Ρίχνω τη μαγιά μέσα και ανακατεύω για να διαλυθεί μαζι με την ζάχαρη.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ουζάκι (1/2 σφηνοπότηρο), λίγο αλατάκι και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. Κατά τη διάρκεια καλό είναι να καθαρίσουμε μια φορά τα χέρια μας, επειδή έτσι θα έχουμε καλύτερη επαφή με τη ζύμη και θα καταλάβουμε καλύτερα την υφή της. (Δεν ρίχνουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σκληρύνει το ζυμάρι. Η δοσολογία που έχω δώσει συνήθως είναι ιδανική. Ίσως να χρειαστεί λίγο ακόμη). Πρέπει να είναι πολύ αφράτο το ζυμάρι και να κολλάει ελάχιστα.
Το αφήνουμε περίπου 10΄να ξεκουραστεί. Αλείφουμε τα ταψάκια με ελαιόλαδο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, αν χρησιμοποιήσουμε του αλουμινίου.
Στρώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, να καλύψουμε το πάτο. Αν δούμε ότι κολλάει, αλευρώνουμε τα χέρια μας. Ανοίγει πολύ εύκολα.
Είναι έτοιμη για τη γέμιση .........
Για την γέμιση:
Σάλτσα ντομάτας σπιτική ή έτοιμη
400 γραμ. τυρί τριμμένο γκούντα ή άλλο τυρί
ζαμπόν σε φέτες
ροδέλες ανανά κονσέρβας
λίγο βουτυράκι
Ρίχνουμε σάλτσα επάνω στη ζύμη και αλείφουμε όλη την επιφάνεια. Η σάλτσα γίνεται νοστιμότερη με βασιλικό. Αν δεν έχει μέσα μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγο ξερό.
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί, ίσα να καλύψει τον πάτο.
Στρώνουμε τις φέτες ζαμπόν.
Σουρώνουμε τις φέτες ανανά και στίβουμε ελαφρά, να φύγει το περίσσιο ζουμάκι τους.
Τις τοποθετούμε είτε ως ροδέλες πάνω απο το ζαμπόν είτε ψιλοκομμένες εδώ κι εκεί.
Καλύπτουμε με μπόλικο τυρί.
Τελειώνουμε, βάζοντας πάνω μικρά κυβάκια απο βούτυρο (5-6).
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα το ζυμάρι μας.
Επειδή εγώ πάντα έχω ένα άγχος για το αν ψήθηκε καλά απο κάτω, όταν σβήσω το φούρνο βάζω το ταψί στο πάτο της κουζίνας για λίγα λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και με τη ρόδα, κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία!!!!
25 σχόλια:
"ΑΛΟΧΑ"!!, όχι όμως από τη Χαβάη, αλλά από την βροχερή Θεσσαλονίκη.
Δεν ξέρω αλλά ο ανανάς στην πίτσα, δεν με συγκινεί, όταν τον βλέπω σε πιτσαρίες.
Επειδή όμως έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σου, θα δοκιμάσω.
Για σήμερα και λόγω του καιρού "δημιούργησα" ένα τραχανά με καυτερή πιπεριά, μπας και ζεσταθεί λιγάκι "το μέσα μας".
Καλό μεσημέρι.
Φίλε μου Δυσπιστε, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο "εχθρός" του ανανά είμαι κι εγώ αλλά την συγκεκριμένη πίτσα την "τάραξα".... Η γεύση του ανανά κάνει την πίτσα πολύ ελαφροτερη και μπορείς να "κατεβάσεις" ενα ταψί για πλάκα.....Εννοείται πάντως όπως λες κι εσυ στις πιτσαρίες δεν υπάρχει περίπτωση να παραγγείλω...
Γλυκόξινη πίτσα τρώω μόνο από τα χεράκια της Εύης.....
Αν και βλέπω ότι στην βροχερή Θεσσαλονίκη μας σήμερα σηκώνει τον τραχανα με την πιπεριά...καλή ορεξη.
Για το βραδάκι όμως μια πιτσούλα θα ήταν ότι πρέπει....
όσο η Άννα μου ήταν μικρή, όταν έφτιαχνα πίτσα και κάτι άλλες λιχουδιές με ανανά, μπέικον, τυριά, αηδίαζε και κορόιδευε, τώρα ως μαγείρισσα στο ξενοδοχείο τις ταράζει τις αλμυρές λιχουδιές με ανανά και δε σηκώνει και σχόλια, πως αλλάζουν τα πράγματα έ; μούρλια ο ανανάς, ανανά βάζουμε δίχως ζάχαρη υπάρχουν κονσέρβες δίχως ζάχαρη, οπότε η ελαφρώς ξινή γεύση του ανανά ταιριάζει απόλυτα με την έντονη γεύση του μπέικον και του ζαμπόν ή της καπνιστής μπριζολίτσας....
αν μείνω ακόμη λίγο εδώ θα λιγοθυμήσω και δεν έχω φάει ακόμη!!!!
αλόχα!!!!!!!! μούρλια
Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω φάει ποτέ pizza με ανανά...μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν?Εδώ έφαγα sushi σε λίγο ανανά θα διστάσω??? :)))
Γειά σας! Πίτσα όχι μόνο με ανανά αλλά και με άλλα φρούτα έχω δει, όπως π.χ. κεράσια. Ειδικά ο ανανάς όμως ταιριάζει με αλμυρές γεύσεις. Και δένει μαζί με το κίτρινο τυρί.
Αααααα, με πρόλαβες Ευάκι!
Πίτσα με ανανά και κάρυ ετοιμαζόμουν να ποστάρω κι εγώ (εγώ βάζω και μπόλικο κάρυ μαζί με τον ανανά), την αναβάλλω για αργότερα!!
Πραγματικά εξωτική η πίτσα με τον ανανά, και σε μας αρέσει πολήυ!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Tετοια ωρα που ειδα την Αλοχα μου τρεχουνε τα σαλια! Τι καλα να ειχα και ενα και δυο κομματακια...
Αλόχα Φίλοι. Γλυκόξινη πίτσα δεν έχω φάει ποτέ. Να προσπαθήσω;; θα έχω βοήθεια on-line;
Ευακι και εγω το ίδιο αγχος έχω όταν ψήνω πίτσα, φοβάμαι πολύ να μην είναι αψητη. Πάντα ψάχνω να βρω μια ζύμη που να ψήνεται σωστά, μέχρι στιγμής δεν είμαι τόσο ευχαριστημένη. Εσύ με αυτήν την ζύμη πως τα πήγες?? ψήθηκε απο κάτω? σου κράτησε υγρά απο πάνω? πουφ μες τις ερωτήσεις είμαι σήμερα !!!
φιλια
Εγώ μαζί σου! Αλλά η οικογένεια τα γλυκόξινα δεν τα προτιμά. Κανένα κοτόπουλο με πορτοκάλι και αυτό με το ζόρι!
Και εγώ δεν έχω δοκιμάσει πίτσα με ανανά , αλλά μετά τα σχόλια που διάβασα μάλλον ήρθε η ώρα να το τολμήσω !!!
@ΑΛΟΧΑ στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη μας!!
Αν σου αρέσει ο ανανάς, θα σου αρέσει σίγουρα η πίτσα αυτή. Δοκίμασε την.
Εγώ που δεν μπορώ τα καυτερά, δεν θα έλεγα όχι σ ένα πιάτο απο την δημιουργία σου, αρκεί να συνοδεύεται απο κρασάκι :))
--------------------------------------
@Θάνο μου, εχθρός του ανανά δεν είσαι φανατικά, αφού τρως την πίτσα και το γλυκόξινο κοτόπουλο, και άλλα που δεν τα μαρτυράω γιατί δεν με συμφέρει!!
------------------------------------
@Αλόχα φίλη μου γαστεροπλήξ, είδες τι παθαίνουμε με τις γεύσεις; Κάτι που σε αηδιάζει μπορεί ξαφνικά να γίνει το καλύτερό σου!!! Αρκεί να μην είναι προκατειλημμένος κάποιος...
Τα φρούτα και ειδικά αυτά που έχουν γλυκόξινη γεύση ταιριάζουν απίστευτα με τα κρέατα!!!
Φιλιά :))
@Πανδώρα μου, δεν το συζητώ αφού έφαγες sushi στον ανανά θα κολλήσεις;
Εγώ να δούμε πότε θα φάω sushi....Θέλω παρέα γενναία για να το αποφασίσω!!! Είσαι;
Φιλάκια :)))
--------------------------------------
@Dark chef, μέχρι τώρα μόνο ανανά έχω δοκιμάσει, για τα άλλα δεν γνωρίζω...
Πράγματι ο ανανάς δένει με όλα τα κρέατα και με τις αλμυρές γεύσεις.
Καλή συνέχεια :)))
-------------------------------------
@Ελενάκι μου, στην blogoγειτονιά μας συνέχεια τέτοιες συμπτώσεις συμβαίνουν!!! Περιμένω να δω και την δική σου πίτσα...
Για το κάρυ δεν το γνώριζα, θα δοκιμάσω σε μια μεριά, ξέρεις διχασμένη πίτσα πάλι, μήπως και δεν τους αρέσει και με στραβοκοιτάνε...
Φιλάκια πολλά :)))
@Δημιουργία μου, που μενεις να σου στείλω φρέσκια και ζεστή!!! Εκτελούμε και delivery....χιχιχιχι
Φιλάκια πολλά :))))
--------------------------------------
@Cummulένιε φίλε μου,(είσαι και επίκαιρος...) γιατί είμαστε εμείς εδω; Για να σας δίνουμε ιδέες και να χαιρόμαστε όταν τις εκτελείται!!! χιχιχι
Εννοείται πως δεν χρειαζόταν να ρωτήσεις καν, για την προσφορά βοηθείας!! Είμαστε ανοικτά όλο το 24ωρο, σε blog, email, phone..... Αποφασίζεις και παίρνεις χιχιχιχι
Φιλιά στο Ολγάκι :)))
@Μαράκι μου, πάντα μια μικρή σγωνία την έχω και γι αυτό κάνω το κολπάκι με τον φούρνο, αν και μάλλον δεν χρειάζεται...
Με την ζύμη αυτή, είμαι απόλυτα ικανοποιημένη και δεν την αλλάζω με τίποτα. Ψήνεται τέλεια και ανάλογα με τις προτιμήσεις της παρέας, για λεπτή ή πιο παχιά ζύμη αυξομειώνω τα υλικά.
Υγρά, όχι δεν μου κρατάει, αλλά και εγώ δεν βάζω νερουλή σάλτσα, είναι δεμένη αρκετά ή θα χρησιμοποιήσω έτοιμη.
Δοκίμασέ την μια φορά και πες μου το αποτέλεσμα.
Φιλάκια :))
@Μεγαλομαμά μου, και εμένα λίγο καιρό πριν δεν ήθελαν να ακούν για γλυκόξινα... Μέχρι που άρχισαν να τρωνε δίχως να ξέρουν τι τρώνε!!! Στην αρχή πιο λιωμένα, σε σάλτσες για να συνηθίσουν την γέυση και αργότερα σε κανονική μορφή. Τώρα τα δοκιμάζουν όλα, δεν μπορώ να πω ότι τρελλαίνονται για όλα, αλλά τουλάχιστον μεγαλώσαμε το οικογενειακό μας μενου χιχιχιχι
--------------------------------------
@Χρύσα μου, αν τρως ανανά και σου αρέσει, δοκίμασέ την. ΄Η για δοκιμή βάλε σε μια άκρη της πίτσας. Ετσι φτιάχνω εγώ τις διχασμένες πίτσες με διαφορετικά υλικά, για να είμαστε ευχαριστημένοι όλοι!!!
Φιλάκια πολλά :))
εδω και καιρο σε διαβάζω αλλά σημέρα που έφτιαξες πίτσα με ανανά είπα να δώσω τον ψήφο μου.είναι όντως υπέροχη!χρόνια πριν πείστικα και δόκιμασα και μού άρεσε πολύ! περιέργος συνδυασμός για πολλούς αλλά πολύ νόστιμος!
Για μια ακόμη φορά την έχω δοκιμάσει και αυτή την συνταγή.Τι περίεργο!!
Συμφωνώ και γω με τον φίλο Θάνο ότι ο ανανάς δεν είναι και από τα αγαπημένα μου φρούτα,αλλά η συγκεκριμένη πίτσα με τον ανανά ήταν πολύ γευστική και η γεύση της ήταν πολύ διακριτική.Άντε η επόμενη θα είναι πίτσα βερύκοκο :Ρ
Δημήτρη, έγραψες!!! Πίτσα βερύκκοκο!!!
@Lilly, χαίρομαι που αποφάσισες να γίνεις ενεργός αναγνώστης και να επικοινωνήσουμε!!!
Τελικά η πίτσα αυτή, ενώ στην αρχή ξενίζει, μετά αποκτά φανατικούς οπαδούς!!!
Φιλιά :)))
--------------------------------------
@Δημήτρη και Cummulus, μην με προκαλείται γιατί πρώτον δεν ξέρετε για το τι είμαι ικανή να φτιάξω και δεύτερον θα την πληρώσουν οι Θάνος-Μάκης χιχιχιχι!! Δεν τους λυπάστε;
ΑΛΟΧΑ , Ετοιμάζω το Μαγιό μου πάω ΧΑΒΑΗ γιά Πίτσα. :-)
"Θωμά είσαι σπίτι;........."
Καλά τόσα τρεξίματα δεν σου έφτασαν θες και Χαβάη; :Ρ
Ελα κατα δω που είναι και πιο κοντά ;)
Έγώ Εύη δεν τους λυπάμαι καθόλου. Οταν απολαμβάνουν καλά είναι; Όλα έχουν το ρίσκο τους!!
φαινεται πολυ .... νοστιμη, δεν εχω ξαναφαει τετοια πιτσα και δεν ξερω καν αν θα δοκιμασω ποτε στα αληθεια.
τα σχολια με εβαλαν σε σκεψη. λες???
Εγω Ελευθερία μου λέω, την επόμενη φορά που θα φτιάξεις πίτσα με τα χεράκια σου, βάλε σε μια μεριά λίγο ανανά ψιλοκομμένο και δοκίμασε!!! Ετσι δεν θα πάει χαμένη όλη η πίτσα σε περίπτωση που δεν σου αρέσει..... Που αν τρως τον ανανά, θα σου αρέσει σίγουρα :)))
Δημοσίευση σχολίου