Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2011.


Αγαπημένοι φίλες και φίλοι σας ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Το νέο έτος 2011 να είναι έτος ειρήνης, αγάπης και με λιγότερα προβλήματα για όλους.

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Συνταγές για βασιλόπιτα υπάρχουν πολλές. Άλλες είναι σαν τσουρέκι, άλλες σαν κέικ και άλλες είναι σαν τσουρεκοκέικ.
Η δική μας βασιλόπιτα είναι η πολίτικη βασιλόπιτα. Είναι φανταστική και δεν μένει ούτε ψίχουλο.......
Την συνταγή αυτή, την έστειλε η φίλη μου η Σοφία και αποφάσισα φέτος να την δοκιμάσω.
Βέβαια μοιάζει πολύ με την δική μου συνταγή, που φτιάχνω χρόνια, αλλά είναι όνειρο!!
Δοκιμάστε την κι εσείς!!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

60 γραμ. φρέσκια μαγιά
1 kg αλεύρι extra δυνατό για τσουρέκια (και λίγο ακόμη)
250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
100 γραμ. μαργαρίνη
2 κουταλάκια γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι γλυκού κακουλέ κοπανισμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ, ρόφημα γλυκάνισου
300 γραμ. ζάχαρη
5 μεσαία αυγά
200 γραμ. γάλα
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 βανίλιες

1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
ελάχιστο γάλα


Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά, να είναι χλιαρό προς ζεστό και όχι καυτό, για να μην μας κόψει η μαγιά. (Δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας κι αν αντέχουμε μετρώντας μέχρι το 10 είναι εντάξει).
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και διαλύουμε την μαγιά καλά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 4 γεμάτες κουταλιές απο το αλεύρι μας.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε σε γουδί το μαχλέπι και τους σπόρους κακουλέ καθαρισμένους απο τα τσόφλια τους.

Φτιάχνουμε το ρόφημα γλυκάνισου, βάζοντας σε καυτό νερό ένα φακελάκι γλυκάνισου. Το αφήνουμε να σκουρύνει αρκετά.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και την μαργαρίνη μέχρι να λιώσουν και τα διατηρούμε ζεστά (όχι να βράσουν).

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα αυγά. Τ' αφήνουμε να χτυπηθούν καλά.
Κατόπιν, προσθέτουμε την γλυκάνισο και τα μυρωδικά μας μαζί με τις βανίλιες.
Προσθέτουμε και την φουσκωμένη μαγιά και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα.

Μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Τ' ανακατεύουμε καλά ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι με το βούτυρο. Γίνεται τριφτό το αλεύρι, μην το φοβηθείτε.

Καθώς δουλεύει το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι. Θα το πάρει όλο. Αν δούμε ότι το μείγμα μας κολλάει αρκετά, ρίχνουμε λίγο ακόμη, περισσότερο στο χέρι μας και το ανακατεύουμε απαλά έως ότου μπορέσουμε να το βγάλουμε απο τον κάδο του μίξερ.
Το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό.

Το τοποθετούμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και το τυλίγουμε μερικές φορές.
Κατόπιν το βάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λεκάνη και το σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρα.

Στην συνέχεια, στρώνουμε σε ένα ταψί διαμ. 36 εκατ. λαδόκολλα. Τα τοιχώματα του ταψιού, τα βουτυρώνουμε ελαφρά.
Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας φουσκωμένο, το ρίχνουμε μέσα στο ταψί και το πατάμε με το χέρι μας να απλώσει και να πάει παντού ισόπαχα.
Το αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί, σχεδόν να φτάσει στο χείλος του ταψιού, περίπου 1 1/2 ώρα.

Κατόπιν, απαλά το αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα.
Έχουμε ανάψει τον φούρνο να προθερμανθεί στους 175 βαθμούς και όταν είναι έτοιμος, βάζουμε απαλά το ταψί στην μεσαία σχάρα.
Το ψήνουμε για 30' μόνο με την κάτω αντίσταση και μετά για άλλα 15'- 20' με πάνω κάτω αντιστάσεις. (Αν δεν υπάρχει στην κουζίνα σας, τότε βάζουμε πάνω κάτω αντιστάσεις απο την αρχή.)

Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε 30΄ περίπου να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και βάζουμε το φλουρί.
Την βάζουμε στην πιατέλα και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.

Συμβουλές:
- Το φούσκωμα και στα 3 στάδια, εγώ το κάνω ως εξής: Ανάβω τον φούρνο στους 50 βαθμούς, και μόλις σβήσει το φωτάκι, κλείνω τον φούρνο και τοποθετώ την ζύμη μου. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία, πριν απο κάθε φούσκωμα.
- Με την δόση αυτή γίνεται μία μεγάλη βασιλόπιτα. Εσείς μπορείτε, να την μοιράσετε την ζύμη σε 2 μικρότερες.
- Αν επιθυμείτε να στολίσετε την βασιλόπιτα με αμύγδαλα φιλέ ή να γράψετε την χρονολογία με αμύγδαλα, θα το κάνετε την στιγμή που την περνάτε με το αυγό.
- Αν θελήσετε να την καλύψετε με άχνη θα περιμένετε να κρυώσει τελείως.
- Μπορείτε να ψήσετε την βασιλόπιτα και με αέρα, απλά η θερμακρασία θα είναι στους 160 βαθμούς.
Καλή επιτυχία και εύχομαι σε όλους καλή χρονιά!!!!!

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΛΙΟΠΙΤΑ


Εχθές που γιόρταζε η Άννα η κορούλα μου, κάναμε μια μικρή γιορτούλα στο σπίτι. Έπρεπε βέβαια να φτιάξω και κάτι για να κεράσω τους καλεσμένους. Επειδή όμως διανύουμε περίοδο νηστείας, έφτιαξα και μερικά νηστίσιμα και φυσικά την περίφημη ελιόπιτά μας.
Τα σχόλια ήταν πολύ καλά και όπως ήταν φυσικό εξαφανίστηκε η πίτα......
Δοκιμάστε την κι εσείς!!!!!!

Τα υλικά που χρειάζονται είναι:

1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1/2 νεροπότηρο αραβοσιτέλαιο
3/4 ποτηριού νερό
1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου sprite
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
αλατοπίπερο
1 νεροπότηρο ελιές μαύρες καθαρισμένες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (περίπου 800 γραμ.)

Σε μία μεγάλη λεκανίτσα ρίχνουμε τα υλικά λίγα λίγα και με την σειρά που αναγράφονται.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
Το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο λίγο, τόσο όσο να φτιάξουμε μείγμα πιο πηχτό από αυτό του κέικ. Είναι έτοιμο, όταν ανακατεύοντας με το κουτάλι το μείγμα ξεκολλάει γύρω γύρω απο τα τοιχώματα της λεκάνης.
Σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ, βάζουμε κουταλιές κουταλιές το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για περίπου 1 ώρα.
Καλή επιτυχία!!!

Φλώρα

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Μιας και το blog μας ξεκίνησε πάλι δυναμικά, σήμερα που γιορτάζει ο σύζυγός μου θέλω να σας κεράσω !!
Είναι ένα γλυκάκι σαν τούρτα ανοιχτή, πολύ πολύ νόστιμο. Την ιδέα, την πήρα από μια ρουμάνικη σελίδα και έκανα τις δικές μου αλλαγές. Εύχομαι να σας αρέσει και να το δοκιμάσετε. Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν!!!!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

Για το παντεσπάνι:
125 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
200 γρ. αλεύρι φαρίνα
2 κ.σ . κακάο
3 κ.σ. γάλα
1 βανίλια

Για το σιρόπι:
3/4 φλυτζάνας ζάχαρη
1 φλυτζάνα νερό

Για την κρέμα:
450 γρ. γάλα
5 κ.σ . σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
150 γρ. καρύδα τριμμένη
1 βανίλια

Για το γλάσσο:
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 κ.σ κακάο
1 μικρό γάλα εβαπορέ (170γρ.)

Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα το παντεσπάνι.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε τα αυγά, το κακάο, το γάλα και τέλος το αλεύρι και την βανίλια.
*(Το μίγμα είναι λίγο πιο σφικτό από του κέικ).
Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25 με 30'.

Βράζουμε το σιρόπι για 5'.
Οταν κρυώσει το γλυκό μας ρίχνουμε το σιρόπι χλιαρό.

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το σιμιγδάλι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Όταν πάρει μια βράση ρίχνουμε το βούτυρο.
Μόλις λιώσει το βούτυρο αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την καρύδα και την βανίλια.
*(η κρέμα πριν ρίξουμε το βούτυρο δεν πήζει όπως ο άλλες κρέμες είναι λίγο πιο αραιή)

Μόλις κρυώσει η κρέμα μας την βάζουμε πάνω από το παντεσπάνι που το έχουμε σιροπιάσει.

Τέλος, για το γλάσσο, βάζουμε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το κακάο καλά. Περιχύνουμε την τούρτα μας και γαρνίρουμε με ινδοκάρυδο.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Χρύσα

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ


Ενώ ο καιρός δεν λέει να κρυώσει για να αρχίσουμε να καταναλώνουμε σουπίτσες, εμείς τις αρχίσαμε φέτος λόγω κρυολογημάτων... Και μιας κι αυτή την περίοδο δεν τρώμε κρέας, φτιάχνουμε ψαροσουπίτσες.
Τέλειες, πεντανόστιμες και πολύ δυναμωτικές, όπως και όλες οι σούπες άλλωστε.

Για την ψαρόσουπα χρειαζόμαστε:

1- 1 1/2 kg ψάρια για σούπα (ροφό, σφυρίδα, μπακαλιάρο ή κοκκινόψαρο)
1 κρεμμύδι ξερό
1 μεγάλη ντομάτα
3-4 καρότα
3-4 κολοκυθάκια
5-6 πατάτες
1/2 ματσάκι σέλινο
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
χυμό λεμονιού

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα σε κύβους.
Καθαρίζουμε και χαράζουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι.

Σε μια χύτρα ρίχνουμε 2 λίτρα νερό.
Ρίχνουμε μέσα τα κομμένα λαχανικά, το σέλινο, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Βράζουμε για 5΄.
Κατόπιν, βάζουμε καθαρισμένα τα ψάρια και ελαφρώς αλατισμένα σε καλάθι ατμού.
Το τοποθετούμε πάνω απο τα λαχανικά, κλείνουμε την χύτρα και μαγειρεύουμε για άλλα 5'-7΄ λεπτά.

Σε κανονική κατσαρόλα βράζουμε τα λαχανικά έως ότου μαλακώσουν.
Κατόπιν, βγάζουμε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα και βάζουμε να βράσουν τα ψάρια στο ζωμό.
Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό για να είμαστε βέβαιοι πως δεν υπάρχουν κοκκαλάκια.

Μέσα στο ζωμό, ρίχνουμε λίγα απο τα λαχανικά μας και τα πολτοποιούμε με τη ράβδο-μπλέντερ. (Αν δεν έχουμε, στο multi, με λίγο ζωμό και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα). Μ' αυτό τον τρόπο χυλώνει καλύτερα η σούπα μας.
Στην συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά μας και καθαρισμένα τα ψάρια.
Σερβίρουμε ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χυμό λεμονιού.

- Μπορούμε αν θέλουμε να σερβίρουμε ξεχωριστά σε μια πιατέλα τα ψάρια με τα λαχανικά απο την σούπα.
- Επίσης, αν θέλουμε μπορούμε να αυγοκόψουμε την σούπα.
- Αν κάποιοι στην οικογένεια δεν τρώνε τα λαχανικά, μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε όλα και να τα προσθέσουμε στην σούπα. Ετσι καταναλώνονται χωρίς να το καταλάβουν.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...