Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

ΣΗΣΑΜΟΤΥΡΟ


Πριν απο λίγες μέρες, έλαβα ως δώρο - mail απο την καλή μας φίλη Κρίστυ, μια υπέροχη συνταγή ορεκτικού με τυρί και σουσάμι.
Την συνταγή αυτή, η ίδια την αναφέρει ως το αγαπημένο της αρχαιοελληνικό ορεκτικό!!!!
Η συνταγή είναι απο το βιβλίο της Σοφίας Α. Σούλη « Γεύσεις Ελλήνων - Αρχαία Ελληνική Μαγειρική», εκδ ΨΥΧΑΛΟΥ 2004 και είναι μία πολύ καλή ιδέα για συνοδευτικό ποτού σε γιορτές ή για μπουφέ.
Η εκτέλεσή της όμως, απο την Κρίστυ, είναι πιο απλή και πιο γρήγορη αλλά εξίσου νόστιμη.
Εσείς απλά επιλέξτε τρόπο και καλή σας όρεξη!!!!!!

Για την παρασκευή του ορεκτικού χρειαζόμαστε:

250 γρ. σουσάμι
250 γρ. φρέσκο ανάλατο μαλακό τυρί
½ κουταλάκι θυμάρι
5 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά ξίδι
Αλάτι

Ανακατεύουμε καλά το μέλι, το ξύδι και το θυμάρι.
Αλατίζουμε το τυρί και το λιώνουμε με το γάλα.
Το αναμειγνύουμε με το σουσάμι και δουλεύουμε τη ζύμη προσθέτοντας σιγά-σιγά τα μυρωδικά.
Φτιάχνουμε μια μπαλίτσα και της δίνουμε σχήμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε σαν ορεκτικό, κόβοντάς την φέτες και συνοδεύοντάς την με διάφορα κρακεράκια ή παξιμαδάκια.

Η Κρίστυ, για πιο γρήγορη εκτέλεση, χρησιμοποιεί κατσικίσιο τυρί κομμένο σε φέτες το οποίο περιχύνει με μέλι και το πασπαλίζει με σουσάμι!!!
Καλή επιτυχία!!!!

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΠΕΣ


Καλή χρονιά και ευλογημένη, ευχόμαστε σε όλους τους φίλους και τις φίλες που μας παρακολουθούν και μας επισκέπτονται. Είπαμε να ξεκινήσουμε με γλυκάκι για να γλυκάνουμε και να καλοπιάσουμε το νέο έτος, μπας και δούμε και καμιά άσπρη μέρα.... Είναι μία τουρτίτσα με κρέπες, όπου την συνταγή την πήρα απο τον Παρλιάρο αλλά την προσάρμοσα στα δικά μας γούστα.
Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

Για τις κρέπες
2 φλυτζάνες γάλα
2 φλυτζάνες αλεύρι
4 αυγά
4 κ.σ λιωμένο βούτυρο
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα
400 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. φρέσκο γάλα
400 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

Για το γαρνίρισμα
σαντιγύ

Πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού, το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει .
Κατόπιν χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και ρίχνουμε μέσα την λιωμένη σοκολάτα (αφού έχει κρυώσει ελαφρά). Αφήνουμε την κρέμα μας στο ψυγείο για να πήξει.

Φτιάχνουμε τις κρέπες, χτυπώντας μαζί όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Το μίγμα το βάζουμε στο ψυγείο για 30' τουλάχιστον.
Μετά τηγανίζουμε τις κρέπες σε αντικολητικό μεγάλο τηγάνι.

Αφού κρυώσουν οι κρέπες καλά, παίρνουμε μια κρέπα απλώνουμε πάνω λίγη κρέμα , συνεχίζουμε με την επόμενη κρέπα και την κρέμα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Αφήνουμε λίγη κρέμα για να καλύψουμε την τελευταία και γαρνίρουμε αν θέλουμε με λίγη σαντιγύ.
Καλή επιτυχία!!!!!
Χρύσα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...