Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Δέκα λόγοι να τρώτε περισσότερο καρπούζι

Αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, το νόστιμο και δροσιστικό καρπούζι, το οποίο εκτός από απολαυστικό είναι και θρεπτικό.

Ας δούμε, λοιπόν, δέκα λόγους, σύμφωνα με το site imommy.gr που το καρπούζι είναι ο ασυναγώνιστος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού.

1. Ενυδατώνει τον οργανισμό. Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό, αποτελώντας μία από τις καλύτερες τροφές για να αυξήσετε την ενυδάτωση του οργανισμού σας τις ζεστές ημέρες.

2. Περιέχει θρεπτικά συστατικά. Το καρπούζι αποτελεί μια καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Το λευκό τμήμα μεταξύ της κόκκινης σάρκας και της φλούδας του περιέχει την ουσία κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

4. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες. Οι φλεγμονές μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες. Το καρπούζι βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο στα αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά λυκοπένιο και βιταμίνη C.

5. Συμβάλλει στην πρόληψη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας νόσου που είναι συνηθισμένη μεταξύ των ηλικιωμένων και σε προχωρημένες περιπτώσεις οδηγεί ακόμα και σε τύφλωση.

6. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των μυών. Η κιτρουλίνη που περιέχει το καρπούζι μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο. Έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ έχει βρει ότι η κατανάλωση χυμού καρπουζιού μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών.

7. Κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά. Δύο βιταμίνες του καρπουζιού, η Α και η C, είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό σας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη η οποία κρατάει το δέρμα υγιές και τα μαλλιά δυνατά.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος, αφού βοηθάει στη δημιουργία και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος. Παράλληλα, το λυκοπένιο και η βήτα καροτίνη προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα.

8. Βελτιώνει την πέψη. Το καρπούζι περιέχει πολύ νερό και φυτικές ίνες, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή πέψη. Γενικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, ενισχύει την υγεία του εντέρου.

9. Έχει ελάχιστες θερμίδες. Με μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, το καρπούζι είναι το ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους.

Αντικαθιστώντας τα παγωτά και τα γλυκά με το καρπούζι, θα γλιτώσετε πολλές θερμίδες και θα είστε σε θέση να αδυνατίσετε ευκολότερα.

10. Μπορείτε να το απολαύσετε με πολλούς τρόπους. Σκέτο, ως χυμό, μαζί με φέτα, σε σαλάτα μαζί με ρόκα ή σε μια πιο ιδιαίτερη εκδοχή της κλασικής χωριάτικης σαλάτας, το καρπούζι είναι πάντα απολαυστικό! 

πηγή



Share

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://ixnos.blogspot.com/2019/08/blog-post_71.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...