Με τη νέα αγορανομική νομοθεσία, που επισήμως ανακοινώθηκε
τη Δευτέρα, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης, και
συγκεκριμένα, με το πέμπτο άρθρο του νέου κώδικα, επιτρέπεται η διάθεση
τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων
προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι
αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα
που θα αναρτάται σε αυτά και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα η
φράση "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ".
Με τη νέα διάταξη, παίρνουν παράταση ορισμένες ημερομηνίες ανάλωσης "κατά προτίμηση".
Η ρύθμιση δεν αφορά τις πραγματικές, αυστηρές τελικές ημερομηνίες ανάλωσης, τις ημερομηνίες λήξης των ευαλλοίωτων τροφίμων (γάλα, γιαούρτι), όπου στη συσκευασία αναγράφεται ημερομηνία λήξης (με ένδειξη "ανάλωση μέχρι" ή με τον διεθνή όρο "use by").
Στα τρόφιμα αυτά δεν θα επιτρέπεται η παράταση στην εμπορία τους.
Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
- Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
- Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
- Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
πηγή news247
Η διάταξη καθιστά υπεύθυνο τον πωλητή των προϊόντων αυτών για την καλή υγιεινή κατάσταση αυτών των τροφίμων ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από τα κανονικά.
Υπόλογος στο νόμο θα είναι και όποιος επιχειρήσει να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.
πηγή arcadia press
Η ρύθμιση δεν αφορά τις πραγματικές, αυστηρές τελικές ημερομηνίες ανάλωσης, τις ημερομηνίες λήξης των ευαλλοίωτων τροφίμων (γάλα, γιαούρτι), όπου στη συσκευασία αναγράφεται ημερομηνία λήξης (με ένδειξη "ανάλωση μέχρι" ή με τον διεθνή όρο "use by").
Στα τρόφιμα αυτά δεν θα επιτρέπεται η παράταση στην εμπορία τους.
Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
- Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
- Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
- Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
πηγή news247
Οι πωλήσεις ληγμένων τροφίμων μπαίνουν σε νέο
καθεστώς και θα διατίθενται νόμιμα μέχρι και στο 1/3 της αρχικής αξίας
τους στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανικής.
Με τους νέους κανόνες διακίνησης/εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, που θέσπισε το υπουργείο Ανάπτυξης η διάθεσή τροφίμων «περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας», επιτρέπεται πλέον νόμιμα σε ειδικά ράφια και υπό την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα δεν θα ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που αλλοιώνονται.
Η διάθεσή τους θα επιτρέπεται μόνο σε καταστήματα λιανικής αλλά θα απαγορεύεται σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης.
Ποινή σε όσους αλλάξουν την ημερομηνία λήξης.
Ειδικότερα, στο άρθρο 5 της ενότητας «διακίνηση και διάθεση προϊόντων
προς τον τελικό καταναλωτή» αναφέρεται ότι επιτρέπεται η διάθεση
τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων
προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως «ευαλλοίωτα» και ότι αυτά
θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που
θα αναρτάται σε αυτά επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα τη φράση «Τρόφιμα
Περασμένης Διατηρησιμότητας».Με τους νέους κανόνες διακίνησης/εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, που θέσπισε το υπουργείο Ανάπτυξης η διάθεσή τροφίμων «περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας», επιτρέπεται πλέον νόμιμα σε ειδικά ράφια και υπό την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα δεν θα ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που αλλοιώνονται.
Η διάθεσή τους θα επιτρέπεται μόνο σε καταστήματα λιανικής αλλά θα απαγορεύεται σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης.
Ποινή σε όσους αλλάξουν την ημερομηνία λήξης.
Η διάταξη καθιστά υπεύθυνο τον πωλητή των προϊόντων αυτών για την καλή υγιεινή κατάσταση αυτών των τροφίμων ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από τα κανονικά.
Υπόλογος στο νόμο θα είναι και όποιος επιχειρήσει να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.
πηγή arcadia press
1 σχόλια:
para polu wraio to blog sou.aan thes des kai to diko mou sto
www.nanas-gastromageies.blogspot.com
Δημοσίευση σχολίου