Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Έχει ημερομηνία λήξης το νερό;

Της Νικολίας Σαλίαϊ*
 
Ως καταναλωτές έχουμε μάθει να διαβάζουμε τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα ενός προϊόντος. Θα έχεις λοιπόν παρατηρήσεις ότι στην συσκευασία του εμφιαλωμένου νερού αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του… λήγει όμως στην πραγματικότητα το εμφιαλωμένο νερό;
 
Όχι το νερό δεν λήγει. Όμως μπορεί να αλλοιωθεί μακροπρόθεσμα από την συσκευασία του και τις συνθήκες αποθήκευσης. Αυτό λοιπόν που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο είναι το πλαστικό που συσκευάζεται το νερό, το οποίο είναι συνήθως τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) για τα κοινά μπουκάλια ή πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) που χρησιμοποιείται για τα δοχεία νερού στους ψύκτες. Γνωρίζουμε ότι το πλαστικό είναι ένα ελαφρώς πορώδες υλικό, που σημαίνει ότι η συσκευασία μπορεί να επηρεαστεί και να αλληλεπιδράσει με εξωγενής παράγοντες και κατά συνέπεια και με το νερό. 
 
Οι υψηλές θερμοκρασίες λοιπόν μπορούν να διασπάσουν τις χημικές ουσίες που περιέχουν οι πλαστικές φιάλες και να διαρρεύσουν οι ουσίες αυτές στο νερό. Το πλαστικό μπουκάλι και η θερμότητα είναι ένας κακός συνδυασμός. 
 
Παρότι λοιπόν το νερό δεν λήγει, δεν θα πρέπει να πίνεις νερό από πλαστικά μπουκάλι που έχει επέλθει η ημερομηνία λήξης του διότι οι χημικές ουσίες, όπως το αντιμόνιο και η διφαινόλη Α (BPA), που περιέχει το πλαστικό μπορεί να μολύνουν το νερό. Αυτές οι πλαστικές ενώσεις μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα σου και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σου. 
 
Γιατί αναγράφεται η ημερομηνία λήξης; 
 
Δεδομένου ότι το νερό είναι ένα διατροφικό αναλώσιμο προϊόν, απαιτείται από την νομοθεσία να έχει τυπωμένη ημερομηνία λήξης, όπως το γάλα, το τυρί ή τα αυγά. Και εφόσον μακροπρόθεσμα επηρεάζεται η ποιότητα του, όπως αναλύσαμε παραπάνω, τότε είναι απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του για να ενημερωνόμαστε ως καταναλωτές για την διατηρησιμότητα του προϊόντος. 
 
Πως μπορεί να αλλοιωθεί το περιεχόμενο; 
 
Το περιεχόμενο μπορεί να αλλοιωθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Καταρχήν από τις συνθήκες παραγωγής, διακίνησης ή αποθήκευσης του, αλλά και από εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα αν πιούμε μια γουλιά νερό, τα χείλη και το στόμα μας εισάγουν μικροοργανισμούς στο νερό μας. Σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος στο σπίτι ή το γραφείο και το φως του ήλιου, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το περιεχόμενο. 
 
Το νερό της βρύσης “χαλάει”; 
 
Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “χαλάει” για ένα τρόφιμο εννοούμε ότι το τρόφιμο υποβαθμίζεται στο σημείο που δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Όσο αφορά το νερό, οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν ότι το νερό της βρύσης έχει διάρκεια ζωής έξι μηνών περίπου. Μετά από αυτό το σημείο, συνήθως το χλώριο διαλύεται στο σημείο που τα βακτήρια και τα φύκια αρχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτή η ανάπτυξη σαφώς θα επιταχυνθεί εάν αποθηκεύσεις το νερό σε ένα ζεστό ή ηλιόλουστο σημείο – ή σε ένα γυάλινο δοχείο που δεν έχει πλυθεί καλά ή σφραγιστεί. 
 
Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι η σύσταση του νερού της βρύσης και του επιτραπέζιου νερού είναι ίδια, πρόκειται για νερά με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, με τη διαφορά ότι το επιτραπέζιο νερό είναι εμφιαλωμένο, ενώ της βρύσης τρεχούμενο.
 
Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης του; 
 
Η σωστή αποθήκευση του εμφιαλωμένου νερού μπορεί να αυξήσει την διατηρησιμότητα του, δηλαδή την διάρκεια ζωής του. Ενώ αντιθέτως, οι θερμές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηρίων και αυξάνουν την απελευθέρωση επιβλαβών πλαστικών χημικών ενώσεων στο νερό. 
 
Συνίσταται λοιπόν το εμφιαλωμένο νερό να αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Επειδή τα πλαστικά μπουκάλια είναι επίσης ελαφρά διαπερατά, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε το εμφιαλωμένο νερό μακριά από οικιακά είδη καθαρισμού και χημικά. Εάν παρατηρήσετε ότι το νερό σας έχει αναπτύξει μια περίεργη γεύση ή μυρωδιά, συνίσταται για λόγους ασφάλειας να το απορρίψετε. Στα περισσότερα μάλιστα μπουκάλια αναγράφεται ότι το νερό πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από οσμές.
 
Επίσης καλό είναι να: 
 
- Μην αγοράζεις μπουκάλια τα οποία δεν είναι καλά κλεισμένα/ σφραγισμένα. 
- Μην παρασύρεσαι γενικά από τις ετικέτες αλλά να δίνεις έμφαση στην ημερομηνία εμφιάλωσης, λήξης και την χημική ανάλυση. 
- Μην γεμίζεις με νερό βρύσης το εμφιαλωμένο μπουκάλι, διότι ενδέχεται να αναπτυχθούν βακτήρια εάν επανειλημμένα γεμίζεις το μπουκάλι. 
- Μην πίνεις απευθείας από το μπουκάλι αν δεν σκοπεύεις να καταναλώσεις άμεσα αυτό το νερό. Ωστόσο, συνίσταται να αδειάσεις το περιεχόμενο της φιάλης σε ένα ποτήρι, διότι υπάρχει πιθανότητα τα υπολείματα τροφής και κατά συνέπεια μικροοργανισμοί από τη στοματική κοιλότητα να μεταφερθούν στο νερό. 
 
* Η Νικολία Σαλίαϊ είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Φυσικοχημεία. Εργάζεται ως Σύμβουλος Καινοτομίας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων στη Κρήτη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr
 
 
Διαβάστε επίσης: 
 



Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...