Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Κάθε χρόνο στην γιορτή μου, μετά την παρέλαση, όλη η οικογένεια μαζευόμασταν γύρω απο το τραπέζι για να απολαύσουμε τα καταπληκτικά φαγάκια που ετοίμαζε η μανούλα μου και κυρίως τον αγαπημένο μου μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Ακόμη και σήμερα έτσι γίνεται, μόνο που τώρα πια το τραπέζι το ετοιμάζω εγώ, σαν προκομένη κόρη που είμαι....... 
 
Λίγο πολύ όλες οι νοικοκυρές με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο, με κάποιες ίσως αλλαγές στο κουρκούτι. Η δική μου συνταγή είναι της μανούλας μου και απλά την καταγράφω, ίσως για κάποιες νέες νοικοκυρές.
 
Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε: 
1 Kg φιλέτο παστού μπακαλιάρου 
1- 1 κ΄1/2 κούπα αλεύρι Up 
1 κούπα ανθρακούχο νερό 
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο 
Λίγο μιξ ψαριών
Λίγο κάρυ
 
Η ποσότητα του μπακαλιάρου, εξαρτάται από τα άτομα που θα σερβίρουμε. 1 Kg φιλέτου βγάζει 7-8 κομμάτια. Οπότε αναλόγως προσαρμόζουμε και τα υλικά για το κουρκούτι.
 
Τραβάμε και βγάζουμε την πέτσα του μπακαλιάρου. Κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια και τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. 
Σε μία μεγάλη λεκάνη ή κατσαρόλα, βάζουμε μία σχαρίτσα ή ένα σουρωτήρι και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Με αυτό τον τρόπο, το αλάτι κάθεται στον πάτο και επιτυγχάνουμε καλύτερο ξαλμύρισμα. 
Σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε για περίπου 48 ώρες (δύο μέρες). Αλλάζουμε νερό κάθε 3 ώρες περίπου. 
Αφού ξαλμυριστεί (δοκιμάζουμε λίγο), τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Σ' αυτό το στάδιο, αφαιρούμε τυχόν κοκαλάκια που μπορεί να έχει το φιλέτο μας ή αν δεν έχουμε πάρει φιλέτο, όλα τα κόκαλα και τα πτερύγια. 
Κατόπιν, τον πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες μας ώστε να αποβάλλει τα υγρά του και τον τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας. Σκουπίζουμε καλά και είναι έτοιμος για να τον μαγειρέψουμε.
 
Για το κουρκούτι, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ούζο και το νερό. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να έχουμε έναν λείο και λίγο παχύρευστο χυλό.  
Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το πόσο πυκνό θέλουμε τον χυλό μας και οπότε πιο πυκνό και το πανάρισμά μας. 
Αφήνουμε το χυλό να μείνει για περίπου 30΄, έτσι ώστε μετά να στέκεται καλά πάνω στα κομμάτια του μπακαλιάρου και να μην γλιστράει. 
 
Πριν τηγανίσουμε τα κομμάτια ψαριού, τα αλευρώνουμε ελαφρά. Κατόπιν, τα βουτάμε μέσα στον χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (κατά προτίμηση αραβοσιτέλαιο με λίγο ελαιόλαδο) μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.  
Κατά την διάρκεια του τηγανίσματος, δεν τα γυρνάμε συνεχώς και ούτε τα κουνάμε. Περιμένουμε να γίνουν απο την μία μεριά και κατόπιν τα γυρνάμε απο την άλλη. Με αυτό τον τρόπο δεν διαλύεται η κρούστα και δεν λερώνεται και το τηγάνι μας απο κολλημένο χυλό. 
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, ώστε να τραβήξει τα περίσσια λάδια και σερβίρουμε ζεστά με συνοδεία σκορδαλιάς.
 
- Μπορούμε να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο 1-2 μέρες νωρίτερα και να τον βάλουμε τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο και να τον έχουμε έτοιμο για τηγάνισμα. - Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλο τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, μπορούμε να τον φυλάξουμε στην κατάψυξη τυλιγμένο καλά σε μεμβράνη. -Όταν αγοράζουμε μπακαλιάρο, θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να είναι καλοσχηματισμένος, με λευκή και παχιά σάρκα, να μην είναι ξερός και το αλάτι του να είναι γυαλιστερό και όχι θαμπό. - Βέβαια, όλα αυτά μπορούμε να τ' αποφύγουμε αγοράζοντας έτοιμο ξαλμυρισμένο και κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου. 
 
Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία!!!  
 



Share

7 σχόλια:

Eri είπε...

Αγαπημένη Παραδοσιακή Συνταγή της μανούλας, υπάρχει καλύτερο?
Χροναι πολλά για την γιορτή σου και να περάσετε τέλεια!

cummulus είπε...

ἌΪντε στεῖλε κάνα κομμάτι.! :-)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Να περάσεις πολύ όμορφα στην γιορτή σου Εύη μου, με νοστιμιές φτιαγμένες από τα χεράκια σου!
Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ ! Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙς ΥΠΕΡΟΧΕς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΕς. ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ. ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΖΟ Κ ΤΟ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ. Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΠΛΟ.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Εri, σ ευχαριστώ για τις ευχές σου, να σαι καλά :))
Τίποτα καλύτερο πραγματικά απο τις αγαπημένες συνταγές αλλά και τις αναμνήσεις απο τα παιδικά μας χρόνια, με τις μανούλες μας να μας φροντίζουν!!
Φιλιά :))
----------------------------------

Cummulενιε φίλε μου, στο έστειλα το πακετάκι σου, το έλαβες; :Ρ

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Ελενάκι μου, σ ευχαριστώ για τις ευχούλες σου, ελπίζω να πέρασες καλά κι εσυ με τους αγαπημένους σου!!
Φιλάκια πολλά :))
---------------------------------

Φίλη ανώνυμη, σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου αλλά και για τα καλά σου λόγια!!
Το κουρκούτι, μπορεί να γίνει και με σκέτο νεράκι, με μπύρα και με ανθρακούχο. Εμείς προτιμούμε το ανθρακούχο, επειδή είναι πιο άγευστο απο την μπύρα που πικρίζει λίγο. Φυσικά το χρησιμοποιούμε για να δώσει όγκο στο κουρκούτι μας και να γίνει πιο φουσκωτό και αφράτο.
Οσο για το ούζο το βάζουμε για το άρωμά του.

παραδεισένια είπε...

παρόλο που είμαι καλή μαγείρισσα, πάντα ψάχνω κάτι να βελτιώσω και να μάθω.καταπληκτικό κουρκούτι για μπακαλιάρο!αυτοί που ξέρουν να τρώνε θα το καταλάβουν.
ευχαριστούμε πολύ Εύη,καλά μαγειρέματα.

vilma

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...