Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Αποσύρονται από τον ΕΦΕΤ χιλιάδες φιάλες coca cola και sprite ως "μη ασφαλείς"

Δύο μήνες πέρασαν και παρά τις έγκαιρες παρεμβάσεις του ΕΦΕΤ η εταιρεία Coca Cola 3E δεν κατόρθωσε να βρει τις μη ασφαλείς ποσότητες των 100.000 φιαλών Coca Cola και Sprite, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα του «Θέματος» πως επικίνδυνα αναψυκτικά έχουν διοχευτεθεί στην κατανάλωση εν αγνοία των Ελλήνων. Αυτά είναι τα συμπεράσματα δελτίου τύπου που σήμερα εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας ο οποίος σε πλήρη αντίθεση με τα όσα η πολυεθνική ισχυρίζεται χαρακτηρίζει τα είδη της ως «μη ασφαλή».

Ειδικότερα, ο κ. Μίχας ξεκαθαρίζει πως το ποσοστό ανάκλησης/απόσυρσης των εμπλεκόμενων προϊόντων από όλα τα σημεία διάθεσης ανέρχεται περίπου σε 91,3% επί των συνολικών παραχθέντων λίτρων. Ο αριθμός των κατασχεθέντων προϊόντων, ανά κατηγορία προϊόντος, είναι:

- 397.080 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε γυάλινη φιάλη των 250 ml (ημ. Λήξης 14.08.2013 & 15.08.2013, κωδικοί παραγωγής 13Β…VT & 14B…VT, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 437.256 συνολικά παραχθέντων.

- 298.422 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 14.08.2012, 15.08.2012 & 16.08.2012, κωδικοί παραγωγής 13Β…VU, 14B…VU & 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 326.238 συνολικά παραχθέντων.

- 47.850 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Sprite σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 15.08.2012, κωδικός παραγωγής 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 52.644 συνολικά παραχθέντων.

- Τα ανακληθέντα/αποσυρθέντα προϊόντα, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή.

- Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας στα εν λόγω ανθρακούχα αναψυκτικά και πρώτης ύλης (ζάχαρη) ως προς την παρουσία των ουσιών 2,4/2,6 διχλωροφαινόλης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί ύστερα από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβούλιου του Γενικού Χημείου του Κράτους.

- Η διαδικασία καταστροφής των ανακληθέντων/αποσυρθέντων ποσοτήτων ανθρακούχων αναψυκτικών έχει ήδη ξεκινήσει, σήμερα 19.04.2012, με εποπτεία των ελεγκτικών κλιμακίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ.

- Όσον αφορά στην τελική διαχείριση της κατασχεθείσας επιμολυσμένης ποσότητας ζάχαρης, προβλέπεται απομάκρυνσή της από την διατροφική αλυσίδα είτε με καταστροφή της είτε με την επαναποστολή της στη χώρα προέλευσης της (Βέλγιο), στο πλαίσιο της υφιστάμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Ο ΕΦΕΤ θέλει επίσης να επισημάνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού ασφάλειας τροφίμων, οι έλεγχοι ήταν εντατικοί και αυστηροί, και διενεργήθηκαν τόσο σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» (Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης) όσο και στο σύνολο της εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ είχε υπό συνεχή επιτήρηση την επιχείρηση «Coca – Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca – Cola Τρία Έψιλον», ωθώντας την παράλληλα να προβεί στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία σχετικών ενεργειών.

Συνοψίζοντας, οι ενέργειες του ΕΦΕΤ αφορούσαν σε:

α) Άμεση ανάκληση/απόσυρση των εμπλεκομένων επιμολυσμένων παρτίδων των ανθρακούχων αναψυκτικών από την εταιρεία «Coca – Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca – Cola Τρία Έψιλον».

β) Δέσμευση και κατάσχεση των επιμολυσμένων παρτίδων τελικών προϊόντων και πρώτης ύλης (ζάχαρης).

γ) Λήψη δειγμάτων τελικών προϊόντων (διάφοροι τύποι ανθρακούχων αναψυκτικών) και πρώτων υλών (επεξεργασμένο νερό, ζάχαρη) από όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην Ελλάδα, ήτοι σε Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης και αποστολή τους για εργαστηριακή ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Ρόδου).

δ) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης, από όπου παρήχθησαν οι επιμολυσμένες παρτίδες προϊόντων.

ε) Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιστατικό μέσω έκδοσης σχετικής κοινοποίησης στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

στ) Εποπτεία των διαδικασιών καταστροφής των κατασχεθέντων προϊόντων.

ζ) Έκδοση Δελτίων Τύπου και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

η) Ενημερώνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας και εξετάζεται η επιβολή προστίμων από την αρμόδια επιτροπή του ΕΦΕΤ.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «Η Coca Cola είναι ένα δημοφιλές προϊόν με ευρεία κατανάλωση και για τον λόγο αυτό η διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού υπήρξε από μέρους μας άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική. Ελήφθησαν εξ αρχής όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα από τη νομοθεσία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, και ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των μη ασφαλών, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, προϊόντων απεσύρθησαν από την αγορά. Ο ΕΦΕΤ με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια προστασίας του καταναλωτικού κοινού εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου με ισότητα ανεξαρτήτως προς όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων».

Θυμίζουμε ότι το Μεγάλο Σάββατο το Πρώτο Θέμα αποκάλυψε ότι οι 100.000 συσκευασίες Coca Cola κανονικού τύπου και Sprite καταναλώθηκαν από τους ανυποψίαστους πολίτες.

Διαβάστε εδώ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Η απάντηση της Coca-Cola Τρία Έψιλον:

«Από την πρώτη στιγμή, και με δική της πρωτοβουλία, η Coca-Cola Τρία Έψιλον προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενημέρωσε σχετικά και συνεργάστηκε πλήρως με τον αρμόδιο κρατικό φορέα ΕΦΕΤ για την απόσυρση των συγκεκριμένων κωδικών προϊόντων από τους πελάτες της λόγω μη αποδεκτής γεύσηs. Ταυτόχρονα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον προχώρησε σε άμεση διενέργεια όλων των απαραίτητων επιστημονικών ελέγχων σε πιστοποιημένο διεθνές εργαστήριο (TNO) με στόχο τον προσδιορισμό του λόγου της απόκλισης γεύσης.

Δεν τίθεται κανένα θέμα επικινδυνότητας των προϊόντων αυτών για τους καταναλωτές σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διεθνούς εργαστηρίου ΤΝΟ. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους στα εν λόγω προϊόντα επίσης επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό. Καλούμε τον ΕΦΕΤ να ολοκληρώσει άμεσα τη δική του αξιολόγηση και να ενημερώσει υπεύθυνα τους καταναλωτές.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον λειτουργεί εδώ και 43 χρόνια στην Ελλάδα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της αποτελούν τη σημαντικότερη υποχρέωσή της απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων που την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους».

πηγή Πρώτο Θέμα

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Οι διαχειριστές και οι συντάκτες των ιστολογίων μας ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily, Η Εύη μαγειρΕύη και ΤΡΙΗΡΗΣ σας εύχονται ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Ο Αναστημένος Κύριος να σας χαρίζει υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Η Αγάπη Του ας φωλιάσει στις καρδιές μας.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΗΛΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ


Μία εύκολη συνταγούλα για νηστίσιμα κουλουράκια με πουρέ μήλου. Είναι πεντανόστιμα, πολύ αρωματικά και είναι ότι πρέπει για τις νηστίσιμες ημέρες.
Δοκιμάστε τα!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

1 ποτήρι του νερού αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού πουρέ μήλου
1 πρέζα αλάτι
650-700 γραμ. αλεύρι Up
3-4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 χούφτα καρύδια τριμμένα

Σε ένα μπολ χτυπάμε το λάδι, την ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα.
Στο multi αλέθουμε τα καρύδια και τα μήλα. Τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί αλλά λίγο
λίγο μέχρι να έχουμε μία ζύμη πολύ μαλακιά, που ίσα ίσα δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα για να βάλουμε και τις 2 λαμαρίνες, για 20' περίπου.

- Αν δούμε ότι στο πλάσιμο κολλάει η ζύμη ελαφρά, δεν προσθέτουμε αλεύρι στη ζύμη αλλά αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
- Αν θέλουμε προσθέτουμε σταφίδες αλλά τότε θα χρειαστεί να μειώσουμε λίγη ζάχαρη για να μην γίνουν πολύ γλυκά.
- Δεν τα ψήνουμε πολύ, 20' το ανώτερο, γιατί όταν κρυώνουν γίνονται πιο τραγανά. Αν τα κουλουράκια που πλάσαμε είναι μικρά και λεπτά, θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος.
- Αν δεν θέλουμε να πλάσουμε όλη τη ζύμη, τότε την φυλάμε τυλιγμένη σε σακούλα στην κατάψυξη. 'Όταν την χρειαστούμε, την βγάζουμε από την προηγούμενη μέρα στην συντήρηση.
Καλή επιτυχία!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...