Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
Ένα γλυκό που φτιάχνω τα τελευταία χρόνια και το απολαμβάνουμε μαζί με τους φίλους μας. Είμαι σίγουρη ότι και οι περισσότεροι απο εσας την έχετε δοκιμάσει, αφού η συνταγή κυκλοφορεί στο διαδύκτιο αρκετό καιρό.
Την αφιερώνω σε όλες τις γυναίκες που γιορτάζουν σήμερα και ιδιαίτερα στην φίλη μου την Μαίρη Τ., η οποία κάθε φορά που θέλει να την φτιάξει με παίρνει τηλέφωνο για να της δώσω την συνταγή και μετά δια μαγείας η συνταγή "χάνεται"... Τώρα Μαίρη μου, θα την βρίσκεις εδώ!!!
Οποιος δεν την έχει δοκιμάσει, που δεν νομίζω, πάρτε τα υλικά και φτιάξτε την γιατί....... χάνετε!!!!!!!!!
Τα υλικά που χρειαζόμαστε:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
τη φλούδα απο ένα πορτοκάλι
1/2 ξυλάκι κανέλας
Σε ένα μεγάλο μπωλ, χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και το γιαούρτι.
Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα, τις βανίλιες και το μπέικιν. Ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε το φύλλο κρούστας στο κέντρο, στα 4, σχηματίζοντας σταυρό.
Παίρνουμε ένα ένα φυλλαράκι και το τσαλακώνουμε στα χέρια μας, όπως ένα φύλλο χαρτί.
Το ρίχνουμε μέσα στο υγρό μίγμα μας. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε ελαφρά τα φύλλα στο μίγμα, ώστε να ενσωματώνονται.
Μόλις τελειώσουν τα φύλλα και τ' ανακατέψουμε καλά, ώστε να καλυφθούν απο το μίγμα μας, τα ρίχνουμε σε λαδωμένο πυρέξ και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30΄περίπου, έως ότου πάρει ξανθό χρώμα.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πίτας, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τα υλικά για 7' περίπου (απο την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει).
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να χλιάνει.
Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει απο τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
Αφού πιεί όλο το σιρόπι, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε. Ταιριάζει πολύ και με παγωτό.
- Μπορούμε με τα ίδια υλικά, να φτιάξουμε λεμονόπιτα αντικαθιστώντας φυσικά το πορτοκάλι με λεμόνι.
Καλή επιτυχία!!!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
33 σχόλια:
ΤΥΧΕΡΟΣ Ο ΘΑΝΟΣ!
ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥ ΤΥΧΕΡΟΟΟΟΟΟΣ!
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΟΟΟΟΟΟΣ!
ΠΩ ΠΩ!!!!ΤΙ ΦΟΒΕΡΟ ΓΛΥΚΑΚΙ!!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ.
Όταν την είχα πρωτομάθει την έφτιαχνα συνέχεια! Μετά την ξέχασα. Καλά που μου τη θύμισες! Είναι καταπληκτική! Καλή εβδομάδα!
Σλουρπ!!!! θέλωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω
Αυτό το γλυκό το λατρεύω!!! μπορώ να φάω μισό ταψί στην καθησιά μου:Ρ Φτιάξε καφέ και σου ρχομαι φιλενάδα!!Φιλιάαααα!!!
Thn λατρεύω την πορτοκαλόπιτα, να είχα λίγη τώρα με το καφεδάκι μου!!!!!!
Aγαπημένο γλυκό.
Το λατρεύουμε όλοι στο σπίτι!!!!!!!
Καλό απόγευμα.
Προχθές την είχα φτιάξει με συνταγή από την Μαρία μας, πάνω κάτω ίδια με την δικιά σου!
Πραγματικά από τα ωραιότερα γλυκάκια!
Χρόνια μας πολλά σήμερα!
Αυτή τη συνταγή φτιάχνω κι εγώ, μόνο που παρατήρησα το εξής: κάπου κάπου κάποιο κομματάκι φύλλου δεν θα 'χει ανακατευτεί καλά και θα βρίσκεται μέσα στο γλυκό άσπρο και σκληρό! Δοκίμασα και να κόψω τα φύλλα σε μικρά μικρά κομματάκια, το ίδιο έγινε. Τι να φταίει και πώς διορθώνεται;
ευχαριστώ εκ των προτέρων :)
γεια σου ευη! ειμαι η ελενη. μάρεσει πολυ το μπλογκ σου και ειδικα οι συνταγες σου!
κατα τυχη πριν απο 2 περοπου εβδομαδες αναρτησα κι εγω την ιδια σχεδον συνταγη για πορτοκαλοπιτα στο μπλογκ μου και στο φεισ μπουκ!
εγινα και αναγνωστρια σου!
περνα κι εσυ οποτε θες απο το μπλογκ μου για μια επισκεψη!
Δώσε μου σιροπιαστά (και σοκολατούχα) και πάρε την ψυχή μου.
Ο συνδυασμός των δύο, με στέλνει αδιάβαστο.
Πως θα γινόταν άραγε, αν μετά το σιρόπι έβαζες ένα γλάσσο σοκολάτας;
Λες να το δοκιμάσω;
Καλή εβδομάδα.
Το καλοκαιρακι με το παγωτο σιγουρα θα δοκιμαστει.Καλη εβδομαδα να εχεις.
καλημέρα Ευάκι, σχεδόν ίδια είναι η πορτοκαλόπιτα μας. είναι φοβερό γλυκό, εαν δε το βάλεις στο ψυγείο και το φάς την άλλη μέρα είναι πολύ-πολύ σούπερ!!! εγω σε μερικά κομμάτια βάζω και κουβερτούρα λιωμένη.
όπως κατάλαβες παίρνω μεεεγαλο κομμάτι !!!
Πολύ ωραίο γλυκάκι !!!
Γειά χαρά στην παρέα!!! ΕΥΗ μόλις εφτιξα την πορτοκαλόπιτα και τρώω ενα κομάτι στην υγεία σου!!!!
ΤΕΛΕΙΑ :)))))
@Σαλογραία μου, να μπαίνεις πιο συχνά να τα λες αυτά για να τα ακούν και να μην ξεχνιούνται......χιχιχιχι
Να σαι καλά, καλή εβδομάδα :)))
--------------------------------------
@Σκρουτζάκο, εσύ που είσαι γλυκατζής, πάρε μεγάλο κομμάτι.
Φιλιά :))
------------------------------------
@Μεγαλομαμά μου, αυτά τα παθαίνουμε επειδή φτιάχνουμε πολλά καινούργια και ξεχνάμε τα παλαιότερα.....
Πάντως είναι κολάσιμη, η άτιμη!!
Φιλάκια πολλά :)))
@Αστεράκι μου, μάζεψε τα σάλια σου και πάρε μεγάαααααλοοοοοο κομματι...χιχιχιχι
Φιλάκια :)))
-----------------------------------
@Ελενάκι μου, και ποιος δεν το αγαπάει αυτό το γλυκό;
Φτιάχνω φρέσκια και θα μοιραστούμε το ταψί, οκ;
Φιλούθκια :))
------------------------------------
@ Λίλα μου, πολλές φορές που είναι να έρθουν φίλοι για καφέ, την φτιάχνω στο άψε σβήσε και κερνιόμαστε, είναι απίθανη....
Φιλιά :)))
@Αλεξάνδρα μου, είδα και την δική σου, πολύ πετυχημένη, χρυσοχέρα!!!!
Πολλά φιλάκια :)))
-----------------------------------
@Ελενάκι μου, δεν έχεις παράπονο σας κέρασα για την γιορτή μας....
Είδα και της Μαρίας, πάνω κάτω έιναι η ίδια αλλά όπως πάντα έκανε και την τσαχπινιά της με τη σοκολάτα :)))
Φιλάκια :))))
@Μαρίλια μου, δεν μου έχει τύχει ποτέ.
Εγώ ενδιάμεσα στο τσαλάκωμα των φύλλων, τα πιέζω λίγα λίγα μέσα στο μίγμα για να καλύπτονται όλα.
Επίσης όταν τα ρίχνω στο πυρέξ, με ένα πηρούνι τα στρώνω ομοιόμορφα και όπου βρω χοντράδι φύλλου, το διαλύω ελαφρά με το πηρούνι.
Ακόμη, να κόβεις την πίτα πριν το σιρόπιασμα ώστε να εισχωρέι καλύτερα μέσα.
Ελπίζω να βοήθησα.
Φιλιά :)))
@eleni, a pink dreamer, καλωσόρισες. Σ ευχαριστω για τα καλά σου λόγια και σε καλωσορίζω επισήμως στην κουζινοπαρέα μας :)))
Εννοείται πως γραφτηκα κι εγώ στο δικό σου, αφού έιμαι και φαν των ξωτικών και των νεράιδων!!!
Φιλιά :))
-----------------------------------
@Δύσπιστε, μία απο τα ίδια και εμείς με τα σιρποπιαστά αλλά περισσότερο σε συνδιασμό με παγωτό :))
Τώρα στο συγκεκριμένο, δεν έχω δοκιμασει σοκολάτα αλλά απ ότι είδα η Μαρία Β. την γαρνίρει με κουβερτούρα λιωμένη και δείχνει θεϊκή.....
Δοκίμασέ την άφοβα :)))
@Δημιουργία μου, εμείς είμαστε πιο προχωρημένοι και τρώμε όλο τον χειμώνα παγωτό χιχιχιχιχι, που να περιμένουμε το καλοκαίρι....:Ρ
Πολλά πολλά φιλάκια :))
------------------------------------
@Μαρία Β. είδα το αριστούργημά σου και μου έτρεχαν τα σάλια....
Πάλι έκανες την τσαχπινιά σου, με την σοκολάτα!!!!
Καλή εβδομάδα, φιλιά :)))
----------------------------------
@Χρυσουλίνι, κόπιασε για κέρασμα.
Για να σε γλυκάνω, που είσαι και εσύ ταλαιπωρημένη τον τελευταίο καιρό......
Φιλάκια :)))
-----------------------------------
@Μπετουλα μου χαίρομαι που σου άρεσε!!!
Προσοχή να μην κολλήσετε με τα πολλά σιρόπια :))))
Φιλάκια πολλά :))
Υπέροχο γλυκό!!!μμμμμμμμ.
Μου πέσαν τα σάλια.)
ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ
Εύη, σ' ευχαριστώ! Όσα μου είπες έκανα ήδη, αλλά, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα. Κάτι κάνω λάθος, αλλά... θα ξαναπροσπαθήσω.
καληνυχτοφιλιά :)
Κάπως καθυστερημένα, καλησπέρα και από μένα και χρόνια μας πολλά για χθες!
Το γλυκό αυτό όντως κυκλοφορεί αρκετά και με έχει πείσει να το φτιάξω!
Φιλιά και καλό βράδυ!
Υπέροχο, αρωματικό γλυκό.Μπορείς να το φας όλο αλλά μετά θα δυσκολευτείς να κατεβάσεις τον δείκτη της ζυγαριάς.
Εύη μόλις το τελείωσα.Πανεύκολο στην παρασκευή, νοστημότατο στην γεύση.Είμαι πολύ υπερίφανος για τον ευατό μου αφου κατόρθωσα να δημηουργήσω και γω κάτι.Μπράβο μου!!!! Χεχεχεχεχε....Αντε από εδώ και πέρα μόνο εύκολες συνταγούλες για να μπορούμε να τα καταφέρνουμε ακόμα και μεις!!!
Πάω να συνεχίσω το γλυκάκι μου!!!!!
ομολογώ ότι δεν το έχω δοκιμάσει!!!και θα με φάει η περιέργεια τώρα :)))
καλό βράδυ
χχχ
@Φώς Ιλαρόν, μάζεψέ τα γρήγορα γιατί με τα σιρόπια θα έχεις πρόβλημα στο πληκτρολόγιο.....χιχιχιχιχι
Καλό βράδυ :))))
------------------------------------
@Μαρίλια μου, μην το βάζεις κάτω..... Δεν θα σε νικήσει μια πορτοκαλόπιτα, θα τις πάρεις τον αέρα!!! χιχιχιχι
Φιλάκια πολλά :)))
------------------------------------
@Σεφούλα, πιο αργοπορημένη απο εμένα δεν υπάρχει.....
Απ ότι κατάλαβα το έχεις δοκιμάσει, οπότε ξέρεις την γλύκα του!!!!
Καλό βράδυ :)))
@Εrifili όταν το τρώμε και το απολαμβάνουμε, δεν σκεφτόμαστε την ζυγαριά.... Αυτή είναι για άλλες ώρες :)))))
Καλό βράδυ.
----------------------------------
@Δημήτρη χαίρομαι ειλικρινά που το έφτιαξες!!!!! Πολύ περισσότερο, που τα κατάφερες και σου πέτυχε!!!!
Αν και ξέρω απο πρώτο χέρι ότι απόπειρες μαγειρικής κάνεις συχνά πυκνά, όταν υπάρχει ανάγκη.....
Πρόσεχε μην φας όλο το ταψί....χιχιχι
----------------------------------
@Αllora μου, πραγματικά χάνεις!!!! Τα υλικά είναι απλά, η συνταγή πολύ γρήγορη και εύκολη, οπότε μην το αναβάλλεις!!!!!!
Θα με θυμηθείς στην πρώτη σου μπουκιά :)))))))
Καλό βράδυ.
Πωπω!
Μετά τα εγκώμια που διάβασα εδώ, συνειδητοποίησα ότι εμένα κανένας δε με έχει πει χρυσοχέρα!
Να ανησυχήσω;
Σ.
για παγωτα και άλλα κατεψυγμένα γλυκά μπαίνω πάντα εδώ https://www.papa-pastry.com/el
Φοβερή συνταγή!!! Όσοι την δοκίμασαν, και είναι πολλοί γιατί την φτιάχνω συχνά, μου έδωσαν συγχαρητήρια και ζήτησαν τη συνταγή!!
Να το αφήνεις να ξηραίνει .Εγω το αφηνω εξω ανοιχτο απο τη προηγουμενη μερα
Δημοσίευση σχολίου