Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Εναλλακτικοί τρόποι τηγανίσματος – Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο αντί για ηλιέλαιο

Με τις τιμές του ηλιελαίου να έχουν πάρει την ανιούσα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα νοικοκυριά να αγωνιούν για το κόστος των φυτικών ελαίων και τους επαγγελματίες της εστίασης να προαναγγέλλουν ότι θα σταματήσουν να σερβίρουν τηγανιτές πατάτες, η εκπομπή «Συνδέσεις» ζήτησε από τον Κωνσταντίνο Φασσέα, ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για το τηγάνισμα.
 
«Στην Ελλάδα παραδοσιακά τηγανίζουμε στο τηγάνι και όχι στην φριτέζα και χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο λάδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι το ελαιόλαδο για να μη καταστραφεί η γεύση όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 160 °C, αλλά το ραφιναρισμένο ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο που αντέχει μέχρι τους 240 °C», δήλωσε ο κ. Φασσέας.
 
Όπως τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ΓΠΑ το συγκεκριμένο είδος ελαιολάδου το οποίο είναι πιο οικονομικό από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σε ανάλογη τιμή με το ηλιέλαιο αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. 
 
Ο ομότιμος καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε επίσης και στις μαργαρίνες και τα φοινικέλαια που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. 
 
«Οι μαργαρίνες είναι αυτές που μας έφεραν το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, γιατί αυτά τα λάδια χρησιμοποιούν για να τα υδρογονώσουν. Ενώ τα τελευταία χρόνια, μας ήρθε και το φοινικέλαιο το οποίο δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί παντού» είπε ο κ. Φασσέας τονίζοντας ότι καλό είναι μην το επιλέγουμε. 
Όσον αφορά το βούτυρο, τόνισε ότι είναι παρεξηγημένο είδος.
 Share

1 σχόλια:

Betsson είπε...

Thanks for tackling challenging topics with grace and expertise.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...