Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ ALA ITALIA


Προχθές είχα φτιάξει κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά. Μου περίσεψε αρκετή γέμιση κολοκυθιού και έπρεπε να την αξιοποιήσω. Συνήθως την φτιάχνω κολοκυθοκεφτέδες, αλλά αυτή την φορά θέλαμε κάτι διαφορετικό.
Ετσι, σκέφτηκα τάρτα, αλλά με ζυμάρι πίτσας για να είναι πιο ψωμένιο, που τους αρέσει....
Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και σας παροτρύνω να το δοκιμάσετε!!!!!
Μπορεί να παρουσιαστεί ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο με μια σαλάτα.

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

5οο γραμ. κολοκυθάκια τριμμένα (ή το εσωτερικό τους απο το άδειασμα)
2 αυγά
1 πακέτο 200 γραμ. cream cheese σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλατοπίπερο
λίγο δυόσμο, άνηθο
3-4 κουταλιές σούπας φρυγανιά
ελαιόλαδο
τυρί φέτα
λίγο τυρί γκούντα τριμμένο

Για τη ζύμη της πίτσας:
1 κομμάτι φρέσκια μαγιά, μέγεθος καρυδιού (περίπου 20 γραμ.)
1 φλυτζάνι νερό, χλιαρό προς ζεστό
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλατάκι
λίγο ούζο

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
Ζεσταίνουμε το νερό μας. Προσοχή να μην κάψει, γιατί θα κόψει η μαγιά. Εγώ αυτό που κάνω, είναι: βάζω το δάχτυλό μου μέσα στο νερό και μετράω μέχρι το 10. Αν αντέχω τη θερμοκρασία, τότε είναι εντάξει.
Ρίχνω τη μαγιά μέσα και ανακατεύω για να διαλυθεί.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ουζάκι (1/2 σφηνοπότηρο) και λίγο αλατάκι.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. Κατά τη διάρκεια καλό είναι να καθαρίσουμε μια φορά τα χέρια μας, επειδή έτσι θα έχουμε καλύτερη επαφή με τη ζύμη και θα καταλάβουμε καλύτερα την υφή της. (Δεν ρίχνουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σκληρύνει το ζυμάρι. Η δοσολογία που έχω δώσει συνήθως είναι ιδανική. Ίσως να χρειαστεί λίγο ακόμη). Πρέπει να είναι πολύ αφράτο το ζυμάρι και να κολλάει ελάχιστα.
Το αφήνουμε περίπου 10΄να ξεκουραστεί.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, διαμ. 30 εκατ. και καλύπτουμε με το ζυμάρι.
Στρώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, να καλύψουμε το πάτο. Αν δούμε ότι κολλάει, αλευρώνουμε τα χέρια μας. Ανοίγει πολύ εύκολα.

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.
Στίβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά τα κολοκυθάκια, ώστε να αποβάλλουν το περίσσιο νερό τους. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε και αυτά να σωταριστούν για λίγο.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα, ελαφρά.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη φρυγανιά και αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι λόγω της προσθήκης της φέτας).
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε λίγο το cream cheese, το γιαούρτι και τα αυγά.
Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια και προσθέτουμε τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά να ομογενοποιηθούν.

Στη βάση πίτσας που έχουμε στρώσει στο ταψί μας, ρίχνουμε λίγο τυρί γκούντα τριμμένο. Αυτό το κάνουμε, ώστε να θωρακίσουμε το ζυμάρι μας απο πιθανά υγρά της γέμισης και να μην μας νοτίσει.
Ρίχνουμε απο πάνω τη γέμιση, απλώνουμε να πάει παντού, φροντίζοντας όμως να μην φτάσει ως τα τοιχώματα του ταψιού. Τελειώνουμε, ρίχνοντας λίγο ακόμη τυρί γκούντα απο πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η γέμιση και να ψηθεί το ζυμάρι μας. (Οταν είναι έτοιμη, κλείνουμε το φούρνο και τοποθετούμε το ταψί στον πάτο της κουζίνας, για μερικά λεπτά. Ετσι είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί και απο κάτω.)
Καλή επιτυχία!!!!!!



Share

18 σχόλια:

Asteri είπε...

Just perfect΄:)) ότι πρέπει να κυρίως πιάτο ή ακόμα και για μεζέ με λευκό κρασάκι.
Καλή εβδομάδα να έχουμε

γαστεροπλήξ είπε...

μούρλια φαίνεται, παίρνω κομματάκι για ορεκτικό και τρέχω να μαγειρέψω, διότι θα αρχίσουν να καταφθάνουν σιγα-σιγά οι πεινασμένοι μου!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος... μας αρέσει να μαγειρεύουμε... πολύ καλές συνταγές Εύη.
Συγχαρητήρια...
Εγώ μόλις πριν 2 ημέρες έφτιαξα για πρώτη φορά ένα δικό μου blog φαγητού και θα χαρώ πολύ να με επισκεφτείς...
ελένη

Ανώνυμος είπε...

www.food4life.blog.com

ε... το μυαλό μου και μια λίρα... lol
ελένη

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευάκι δεν σε προλαβαίνω πλέον καλό μου;-)
Την μια νοστιμιά πίσω από την άλλη μας σερβίρεις!
Καλή μας εβδομάδα!

big mama είπε...

Τι ωραία ιδέα! Τι νοστιμιά είναι αυτή! Μπράβο Ευάκι!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ;ΑΠΙΘΑΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΕΧΕΙΣ.ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΟΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

Thalassenia είπε...

Να ΄σαι καλά και ήθελα κάτι καινούριο να κάνω με τα κολοκύθια που βγάζει ακόμα ο κήπος.
Ωραιότατη!

EYH είπε...

@Αστεράκι, με λευκό κρασάκι, με μπυρίτσα, με τσιπουράκι ότι τραβάει η όρεξη του καθενός.... Αφορμή ψάχνουμε εξάλλου χιχιχιχι
Φιλάκια :)))
--------------------------------------

@Γαστεροπλήξ μου, αχ τι τραβάμε με τους πελάτες μας..... Και τους έχουμε καλομάθει χιχιχι
Φιλάκια πολλά :))))

EYH είπε...

@Ελένη, καλωσόρισες στην κουζίνα μου.
Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θα χαρώ πολύ να τα λέμε και βεβαίως θα περάσω και απο τη δική σου κουζίνα.... Ετσι για να μεγαλώνει η μπλογκοπαρέα!!!
Καλή αρχή λοιπόν και καλά μαγειρέματα.

EYH είπε...

@Ελενάκι μου, αν και εσύ δεν πρέπει να μιλάς :Ρ, σου λέω ότι είναι να μην με πιάσει τρέλλα μπορεί να είμαι συνέχεια στη κουζίνα και μετά πάλι να βαριέμαι.....χιχιιχι
Θέλω να σε ρωτήσω και κάτι για τις αναρτήσεις, θα σου στείλω μέηλ.
Φιλάκια πολλά :)))
--------------------------------------

@Μεγαλομαμά μου πάντα με τον καλό λόγο. Να σου δώσω κομμάτι τάρτας να μου στέιλεις μηλόπιτα; :Ρ
Καλή εβδομάδα :)))

EYH είπε...

@Σκρουτζάκο καλέ μου φίλε, μόνο τσιγκούνης δεν είσαι....πάντα με τον καλό λόγο, μοιράζεις σε όλους ευχές και καλοσύνη.
Να σαι καλά, καλή εβδομάδα και σε σένα :))))
--------------------------------------

@Τhalassenia, τυχερούλα, με τα δικά σου κολοκυθάκια θα γίνει λουκούμι....
Ελπίζω να σου αρέσει και όταν την φτιάξεις. Περιμένω εντυπώσεις.
Φιλάκια πολλά :))))

Ελευθερία είπε...

εμεινε κανα κομματι???
αργησα!!!!!!!!
φαινεται τελειο παντως
ευγε!!!!!!

EYH είπε...

@Ελευθερίτσα μου, που χάθηκες κοπέλα μου;
Και βέβαια για σένα έχει όσο θες....
Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλή εβδομάδα να εχεις :)))

Maria B. είπε...

πιστεύω Ευάκι μου να έμεινε κατι και για μένα το αργοπορημένο !!

φαινεται πολύ λαχταριστή !

γεια στα χεράκια σου

Δημιουργία είπε...

Πολυ ομορφη ταρτα, την φτιαχνω και εγω με βαση απο ζυμη κουρου.Θα την δοκιμασω και ετσι.

EYH είπε...

@Μαράκι μου δεν παρεξηγώ που έρχεσαι για κέρασμα αργοπορημένη γιατί χειρότερα απο εμένα δεν μπορεί να είσαι...χιχιιχι Πάντα τελευταία!!
Να σαι καλά. ΠΟλλά φιλάκια :))))
--------------------------------------

@Δημιουργία, αυτές οι τάρτες είναι πολύ πρακτικές και νοστιμότατες. Γίνονται με όλων των ειδών τα ζυμάρια, ανάλογα τα γούστα. Αν σας αρέσει το λίγο πιο ψωμένιο να το φτιάξεις, είναι πολύ νόστιμο.
Φιλάκια πολλά :)))

Νίκη είπε...

Ευκολη και νόστιμη.. Γρήγορη λύση για ενα κρασάκι όπως είπε το Αστεράκι.. Ευχαριστουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...