Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ


Οι κολοκυθοκεφτέδες, αλλά και όλα τα κεφτεδοειδή, είναι απο τα πιο αγαπημένα μας και ένα απο τα βασικά πιάτα που παραγγέλνουμε σε μεζεδοπωλείο. Όμως στο σπίτι προσπαθώντας να αποφύγω το τηγάνισμα, τους έφτιαξα στο φούρνο σε μαφινιέρα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, με συνέπεια να εξαφανιστούν πριν ακόμη κρυώσουν!!! Έτσι τώρα αναγκάζομαι και φτιάχνω διπλή δόση για να μας φτάσουν!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή τους είναι:

500 γρ. κολοκυθάκια πράσινα ή κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κούπα αλεύρι φαρίνα
1/3 κούπας αραβοσιτέλαιο
300 γραμ. φέτα τριμμένη περίπου
αλατοπίπερο
δυόσμο τριμμένο

Τρίβουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι για να στραγγίξουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε το λιγότερο 1 ώρα.
Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, το δυόσμο και το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Στίβουμε με τα χέρια μας το κολοκύθι πολύ καλά, να φύγουν όλα τα υγρά και το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ. Προσθέτουμε και το αλεύρι και λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσοχή στο αλάτι γιατί τα κολοκύθια μας είχαν και νωρίτερα αλατιστεί.
Τέλος, προσθέτουμε και τη φέτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πηρούνι.
Λαδώνουμε καλά τις θηκούλες για μάφινς και μοιράζουμε το μίγμα. Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τις φορμίτσες με φρυγανιά τριμμένη για να μην μας κολλήσουν οι κεφτέδες. Εγω δεν το κάνω γιατί ξέρω ότι οι φορμίτσες μου είναι αντικολλητικές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν θέλουμε να ψήσουμε με αέρα θα χαμηλώσουμε την θερμοκρασία στους 165 βαθμούς.
Όταν κρυώσουν ελαφρά τους βγάζουμε απο τις φορμίτσες και τους αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα για να μην υγροποιηθούν.
Καλή επιτυχία!!!

Ακόμη πιο μίνι για μπουφέ!!!





Share

3 σχόλια:

evelina είπε...

καλησπέρα Εύη...σήμερα είπα να δοκιμάσω την δική σου συνταγή και να τους κάνω στον φούρνο...έγιναν υπέροχοι καιτο καλό είναι ότι άρεσαν πολύ σε όλους...άντε να κόβουμε το τηγάνη σιγά σιγά...

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Εvelina χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν. Η αλήθεια είναι πως όσοι δοκιμάζουν αυτούς, δεν σκέφτονται ξανά τους τηγανητούς. Και είναι και χορταστικοί!! Φιλιά :)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία συνταγή για κολοκυθοκεφτεδες.... σίγουρα θα την δοκιμάσω!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...