Ενα παραδοσιακό, αγαπημένο φαγητό. Κυριακάτικο κυρίως, με όλη την οικογένεια στο τραπέζι και καλό κρασάκι ή μπυρίτσα τώρα το καλοκαίρι!!!
Ευχαριστούμε πολύ, για την παρασκευή και παρουσίαση του πιάτου, την φίλη μας Μαίρη Τ.
Για να το παρασκευάσουμε χρειαζόμαστε:
1 Kg μοσχάρι ποντίκι ή σπάλα κομμένο σε κομμάτια
1/2 Kg κριθαράκι χοντρό
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
1 ξυλάκι κανέλας
λίγα γαρύφαλλα
1 φύλλο δάφνης
αλατοπίπερο
1 πρέζα ζάχαρη
κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε με αποροφητικό χαρτί.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρέας απο όλες τις πλευρές, να ροδοκοκκινήσει. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο. Τα σωτάρουμε όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη ντομάτα, αλατοπίπερο και λίγη ζαχαρίτσα. Ρίχνουμε και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει το κρέας μας, σε σιγανή φωτιά. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα θα χρειαστούμε περίπου 1/2 ώρα. Αν χρησιμοποιήσουμε κανονική κατσαρόλα, θα πρέπει να προσέχουμε τα υγρά του φαγητού. Θα χρειαστεί και άλλο νεράκι, πάντα ζεστό.
Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε το κριθαράκι. Αφήνουμε για 5΄περίπου, να βράσει, το σουρώνουμε και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα, ραντίζοντάς το με λίγο λάδι. Με αυτό τον τρόπο το κριθαράκι μας παραμένει σπυρωτό και δεν κολλάει.
Μόλις γίνει το κρέας αφαιρούμε όλα τα μπαχαρικά και το αδειάζουμε σε πυρέξ ή ταψί. Προσθέτουμε και το κριθαράκι και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε το γιουβέτσι για 30΄περίπου. Προσέχουμε πάντα να έχει νερό το φαγητό και να μην μείνει στεγνό, επειδή όταν κρυώνει στεγνώνει περισσότερο.
Προς το τέλος του ψησίματος το ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί.
Καλή επιτυχία!!!!!!
1 σχόλια:
Το γιουβέτσι είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά το έφτιαξα εχθές και ήταν τέλειο!!
Από τις ποιο καλές συνταγές, ωραία η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
Είχα δοκιμάσει τα Γιουβέτσι Χταποδιού που μου άρεσε εξίσου καλά..
Αλλά προτιμώ τη συνταγή με το Μοσχάρι
Δημοσίευση σχολίου