Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

ΑΛΜΥΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΟΥΖΟ


Θα έχετε καταλάβει πια ότι το ούζο στην οικογένειά μας, κατέχει ξεχωριστή θέση!!! Το τιμούμε χειμώνα καλοκαίρι!!! Το άρωμα που δίνει στα φαγητά, στις πίτσες, στα γλυκά είναι απαράμιλλο!!!
Εφτιαξα λοιπόν, αλμυρά μπισκοτάκια ούζου, νηστίσιμα και πολύ νόστιμα. Είναι πανεύκολα και σε χρόνο dt έχετε μια αλμυρή λιχουδιά.
Δοκιμάστε τα κι εσείς!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

1 φλυτζάνι τσαγιού αραβοσιτέλαιο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ούζο
500 γραμ. αλεύρι up
1 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
σουσάμι

Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα τα υλικά, μέχρι να κάνουμε ένα ζυμάρι πολύ μαλακό. Ίσως να μην πάρει όλο το αλεύρι.
Πλάθουμε στρογγυλά μπισκοτάκια και τα τυλίγουμε με σουσάμι.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς με αέρα, για 20΄ περίπου.
Τα μπισκότα μας, όπως και στην φωτο, δεν παίρνουν σκούρο χρώμα. Δεν τα παραψήνουμε, όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά.
Καλή επιτυχία!!!!

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ


Ενα εύκολο και γρήγορο φαγάκι, νηστίσιμο. Είναι απο τα αγαπημένα μου νηστίσιμα πιάτα, γιατί μου αρέσουν τα πράσα και η γλυκιά τους γεύση.
Βέβαια, ανοίγοντας τον υπολογιστή σήμερα έπεσα και σε άλλες συνταγές πρασόρυζου, φτιαγμένες απο τα χεράκια της Έλενας και της Κάλλιας. Ολες έχουν μικροδιαφορές, το αποτέλεσμα όμως είναι ένα. Πεντανόστιμο φαγάκι για την οικογένεια.
Δοκιμάστε το κι εσείς!!!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

4 μεγάλα πράσα
2 καρότα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψλοκομμένα
3-4 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο ή λίγο ξερό
λίγο άνηθο
2/3 φλυτζανιού τσαγιού ρύζι
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό απο 1-2 λεμόνια
αλατοπίπερο

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα πράσα. Τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε κι αυτά σε ροδελίτσες.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το πράσο, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το φρέσκο σέλινο. Τα αφήνουμε να σωταριστούν και να μαλακώσουν λίγο.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε νεράκι, να καλύπτει τα λαχανικά μας.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μαλακώσουν.
Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι και ζεστό νερό περίπου 2 φλυτζάνια. Εξαρτάται και απο το νερό που έχει μείνει απο την πρώτη βράση.
Αφήνουμε να ψηθεί και το ρύζι, προσέχοντας πάντα να έχει νεράκι, για να μείνει το φαγητό ζουμερό.
Καλή επιτυχία!!!!!

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

ΓΑΥΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


Ο γαύρος σαν ψαράκι, κατέχει ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας γιατί είναι απο τα ψαράκια που τα τρώνε οι δικοί μου.... Αυτή τη φορά τον έφτιαξα τηγανητό αρωματισμένο με διάφορα μπαχαρικά και φυσικά συνοδευμένο απο την αγαπημένη μας σκορδαλιά.
Πατατούλες και σαλατούλα προαιρετικά, κρασάκι υποχρεωτικό!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

Για τον γαύρο:

1 kg γαύρο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι
κόλιαντρο σε σκόνη
κάρδαμο ξερό
τζίντζερ σε σκόνη
ελαιόλαδο

Καθαρίζουμε πολύ καλά τους γαύρους, κόβοντάς τους τα κεφάλια και αφαιρώντας τα εντόσθια. Ξεπλένουμε καλά και τον βάζουμε σε σουρωτήρι.
Τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο, για να τραβήξει το αλάτι.
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
Αλευρώνουμε το γαύρο και τον τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνουμε το γαύρο σε δόσεις και τον τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα μόνο λεπτά για να μην μας στεγνώσει.
Τον αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα πολλά λάδια και τον σερβίρουμε ζεστό.

Για την σκορδαλιά:
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 φραντζόλα χωριάτικου ψωμιού, χωρίς την κόρα
αλάτι
ελαιόλαδο
ξύδι
καρύδια τριμμένα στο multi (περίπου 1 χούφτα) ή αμύγδαλα αποφλειωμένα και τριμμένα

Το ψωμάκι μας πρέπει να είναι μπαγιάτικο. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το ψωμί με αρκετό νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει καλά.
Το στίβουμε με τις παλάμες μας πολύ καλά για να φύγει το περίσσιο νεράκι και το ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ ή στο μπολ του πολυμίξερ μας.
Προσθέτουμε το σκόρδο, λίγο αλάτι και λίγο απο τα υγρά μας, δηλ. ελαιόλαδο και ξύδι.
Χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Κατά διαστήματα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κάτι απο τα υλικά μας, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη όταν αποκτήσει λεία υφή.
Στο τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε την σκορδαλιά μας σε ένα γυάλινο μπολ και την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!!!

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΧΑΛΒΑ


Γλυκάκι νηστίσιμο σήμερα και πάλι δια χειρός Χρύσας.
Είναι μια συνταγή απο τον Γ. Γκελντή,για κέικ με χαλβά και μήλο. Την τροποποίησε ελαφρά σύμφωνα με τα γούστα της, την εκτέλεσε και μας την παρουσιάζει.
Ας την δοκιμάσουμε!!

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

1 φαρίνα (500γρ)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
300 γρ χαλβά εμπορίου (όποια γεύση θέλουμε)
2 κουταλάκια γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλο
2 μήλα κομμένα σε κυβάκια

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τον χαλβά τριμμένο και μετά το αλεύρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας.
Τέλος προσθέτουμε και τα μήλα.
Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Είναι προτιμότερο αυτό το κεκάκι να ψηθεί σε ταψί και όχι σε φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, για 45-50' περίπου.

- Το μίγμα βγαίνει πιο σφιχτό από τα άλλα κέικ αλλά γίνεται πολύ αφράτο.
- Αν θέλουμε αντικαθιστούμε το μήλο με ένα φλυτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα.
Καλή επιτυχία!!!

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009

ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Νηστίσιμο και λαδερό το σημερινό μας φαγάκι. Αρακάς με διάφορα λαχανικά όπως πατάτες, καρότα και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης.
Βέβαια, όλα είναι προαιρετικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Αν παραλείψουμε τις πατάτες, μπορούμε να συνδιάσουμε το λαδερό μας με πιλάφι.

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1/2 Kg αρακά
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2-3 πατάτες μέτριες
2 καρότα
1-2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
3/4 φλυτζανιού τσαγιού χυμό ντομάτας
αρκετό άνηθο
αλατοπίπερο
λίγη ζάχαρη

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες μικρού μεγέθους.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδελίτσες ή τα αλέθουμε στο multi, όπως εγώ αφού οι δικοί μου όπου δούν καρότο το βγάζουν στην άκρη.
Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε.
Προσθέτουμε τα καρότα και τις ψιλοκομμένες πιπεριές. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε και αυτά να σωταριστούν.
Κατόπιν προσθέτουμε τον αρακά, τον σωτάρουμε για λίγο και περιχύνουμε με τον χυμό ντομάτας, τον άνηθο και αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε λίγη ζαχαρίτσα και ζεστό νερό, ίσα να σκεπάσει τον αρακά.
Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, έως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά και μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.

- Εδώ, όποιος προτιμά καλύτερα, αρακά με ρυζάκι.

Καλή επιτυχία!!!

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΑΜΠΑΝΑΤΣΑ


Μπαμπανάτσα ονομάζεται ο χυλός που χρησιμοποιείται σε πίτες, χορτόπιτες, αντί του παραδοσιακού φύλλου ή του φύλλου σφολιάτας. Είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση για να φτιάξουμε τις πιτούλες μας.
Η συγκεκριμένη έγινε με σπανάκι και πράσο αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα χόρτα. Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

Για τον χυλό:
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι καλαμποκάλευρο (προαιρετικά)
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού μπέικιν (προαιρετικά)
λίγο αλάτι
3/4 φλυτζανιού του καφέ, ελαιόλαδο
3 1/2 - 4 φλυτζάνια νερό

Για την γέμιση:
750 γραμ. σπανάκι
2 - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
σουσάμι για το πασπάλισμα

Ετοιμάζουμε πρώτα την γέμιση, ώστε να προλάβει να κρυώσει λίγο.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αχνίζουμε το σπανάκι ώστε να μαραθεί. Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο σπανάκι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να κάψει και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το σπανάκι (αφού το στίψουμε και με τα χέρια μας), το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο και να πιούν τα υγρά τους.
Αφήνουμε να κρυώσει για να τη ρίξουμε στο χυλό.

Για τον χυλό:
Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο αλεύρι up, τότε παραλείπουμε το καλαμποκάλευρο και το μπέικιν.
Αν χρησιμοποιήσουμε καλαμποκάλευρο, τότε θα αφαιρέσουμε την αντίστοιχη ποσότητα απο το αλεύρι, δηλ. 1 φλυτζάνι τσαγιού και θα προσθέσουμε και το μπέικιν.
Σε μια λεκανίτσα ή στο μπολ του πολυμίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και 3 1/2 φλυτζάνια νερό.
Δουλεύουμε για λίγο το μίγμα μας, μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Αν δούμε ότι είναι πολύ πηκτός, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη. Πρέπει να τρέχει εύκολα απο το κουτάλι μας.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί, διαμ. 32 εκατ., και ρίχνουμε μέσα το μισό χυλό. Φροντίζουμε να καλύψουμε τον πάτο και να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Με το χέρι μας, σκορπίζουμε απαλά απο πάνω την γέμιση.
Καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυλό, φροντίζοντας να πάει παντού.
Περιχύνουμε την πίτα μας, με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κατόπιν κόβουμε σε κομμάτια.

-Μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένο τυρί φέτα στην γέμιση. Προσέχουμε όμως την ποσότητα του αλατιού για να μην μας βγει αλμυρή η πίτα.
Καλή επιτυχία!!!

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ


Μπορεί να έχουμε μπει στην νηστεία των Χριστουγέννων, αλλά ν' αγιάσουμε αποκλείεται!!! Τι εννοώ; Ιδού, η φίλη Χρύσα, ξαναχτυπά!!!!
Κεκάκι πεντανόστιμο με άρωμα, γεύση και περιεχόμενο πορτοκαλιού. Την συνταγή την βρήκε στο chocosplash.gr και με κάποιες αλλαγές μας παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα.
Την συνταγή πρόλαβα και την δοκίμασα...άλλο που δεν ήθελα..... και είναι καταπληκτική.
Δοκιμάστε την και εσείς!!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 φαρίνα
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
2 πορτοκάλια
3 αυγά
3-5 κουταλιές σούπας κακάο (ανάλογα με το πόσο σοκολατένιο θέλετε να γίνει)
1/2 φλυτζάνι γάλα

Γλάσο
150 γρ. κουβερτούρα
130 γρ. γάλα εβαπορέ
1 κουταλιά σούπας βούτυρο

Πλένουμε πρώτα καλά τα πορτοκάλια και τα βράζουμε για 30-40', κατόπιν τα κόβουμε , αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ (ολόκληρα).
Χτυπάμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Στην συνέχεια, βάζουμε το αλεύρι, το κακάο και εναλλάξ το γάλα με τον πολτό του πορτοκαλιού.
Βάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.

Ετοιμάζουμε το γλάσο βάζοντας όλα τα υλικά σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα μας.
Οταν κρυώσει το κέικ το βγάζουμε από την φόρμα και το περιχύνουμε με το γλάσο.

- Στα κέικ μου, συνήθως βάζω σπορέλαιο και όχι βούτυρο. Μπορείτε όμως να το αντικαταστήσετε.
- Εγώ, στο κέικ της φωτο, έβαλα 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο , αν το θέλετε πιο σοκολατένιο βάλτε περισσότερες.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

ΝΤΡΟΠΑΛΗ ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ


Νοστιμότατο ορεκτικό, συνοδεύει τα κρεατικά μας και όχι μόνο.... Εμεις την τυροκαυτερή την τρώμε και στο ψωμάκι όλες τις ώρες, ή με κρακεράκια και στικς λαχανικών σαν dip!!!
Η συγκεκριμένη περιέχει πιπεριά Φλωρίνης και γι αυτό γίνεται κοκκινούλα. (Η φωτο δεν αποδίδει το πραγματικό της χρώμα).
Δοκιμάστε την!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

350 γραμ. φέτα μαλακιά
3 κουταλιές σούπας γιαούρτι
1/3 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
2 πιπεριές Φλωρίνης απο βάζο
1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε μέσα το μπούκοβο και το αφείνουμε να ζεσταθεί και να βγάλει τα αρώματά του.
Στο μπλέντερ, βάζουμε το τυρί σε κομμάτια, το γιαούρτι και την πιπεριά.
Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο. Αν θέλουμε την τυροκαυτερή "πύραυλο", ρίχνουμε και το μπούκοβο μαζί. Εμείς που δεν μπορούμε τα πολύ καυτερά, σούρωσα το μπούκοβο και πρόσθεσα το ελαιόλαδο μόνο.
Χτυπάμε καλά να ενωθούν τα υλικά σε ένα πολτό.
Δοκιμάζουμε και αν είναι πολύ αλμυρή, προσθέτουμε και άλλο γιαούρτι.
Αδειάζουμε την τυροκαυτερή σε ένα μπολ και την διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!!

-Αν θέλουμε κανονική τυροκαυτερή χωρίς την πιπεριά Φλωρίνης, τότε φτιάχνουμε την συνταγή παραλείποντάς την, προσθέτοντας όμως λίγο ξυδάκι.

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ


Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας, να έχουμε στο σπίτι κάποιο κέικ που φτιάξαμε και να μας φέρνουν κι άλλα, φίλοι που έρχονται για καφέ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα καταναλώσουμε άμεσα.
Επίσης, μερικές φορές, πειραματιζόμενοι με νέες γεύσεις και νέα υλικά, φτιάχνουμε κάποιο κέικ και το αποτέλεσμα που προκύπτει δεν είναι αυτό που επιθυμούσαμε. Μπορεί να μην φούσκωσε, να κόλλησε στη φόρμα, να τρίβεται υπερβολικά...... και το πρώτα πράγμα που σκεφτόμαστε είναι να το πετάξουμε.
Βασική αρχή στην κουζίνα, όπως έχω ξαναπεί, είναι πως δεν πετάμε τίποτα. Τα πάντα αξιοποιούνται!!!
Τα κέικ που δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε άμεσα, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη, κομμένα σε μερίδες και καλυμένα με μεμβράνη.
Τα "αποτυχημένα" κέικ ή αυτά που βαρεθήκαμε, τα αξιοποιούμε κάνοντας τα τρουφάκια!!
Σκεφτείτε το, κάτι που θα κατέληγε στα σκουπίδια, μεταμορφώνεται σε ένα κέρασμα για τους δικούς μας αλλά και για φίλους και τρώγονται μετά μανίας!!!
Δοκιμάστε τα!!!!!

Για την παρασκευή τους, χρειαζόμαστε:

300 γραμ. κέικ (4 χοντρές φέτες περίπου)
70 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές σούπας baileys ή κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
λίγο χυμό απο λεμόνι

Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια μας το κέικ.
Σε ένα μπρίκι φτιάχνουμε σιρόπι με το νερό, την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει για 5΄περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε μ' αυτό το κέικ. Ανακατεύουμε καλά ώστε να βραχεί όλο το κέικ.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και την ρίχνουμε και αυτήν πάνω στο μίγμα μας.
Προσθέτουμε και το λικέρ και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον μισή ώρα, να σφίξει το μίγμα μας.
Κατόπιν, με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγη ποσότητα και τα πλάθουμε σε μπαλάκια, τα οποία κατόπιν τα τυλίγουμε σε τρούφα. Μπορούμε να τα τυλίξουμε σε καρύδι τριμμένο ή φυστίκι ή αμύγδαλο ή σε ινδοκάρυδο ή σε κακάο.
Τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα στο ψυγείο και αφού κρυώσουν λίγο είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

-Κατά την διάρκεια του πλασίματος, τα χέρια μας κολλάνε, οπότε καλό είναι ή να τα βρέχουμε με λίγο λικέρ ή να τα ξεπλένουμε κάτω απο την βρύση και να τα σκουπίζουμε ελαφρά.
-Ανάλογα το κέικ που θα χρησιμοποιήσουμε, προσαρμόζουμε και τα υλικά μας. Τα συγκεκριμένα της φωτο, έγιναν με την επετειακή καρυδόπιτα και μιας και ήταν ήδη σιροπιασμένη δεν έφτιαξα σιρόπι, ούτε πρόσθεσα σοκολάτα.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ


Παραδοσιακό πιάτο, που φτιάχνουν οι μαμάδες και μαζεύονται η οικογένεια και οι φίλοι τις Κυριακές, γύρω απο το τραπέζι!!!
Ετσι και αυτό το πιάτο το έφτιαξε, η φίλη μου η Μαίρη Τ., μας έκανε το τραπέζι και το κατευχαριστηθήκαμε!!!
Δοκιμάστε το κι εσείς!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 kg μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
6 μελιτζάνες φλάσκες
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα ή χυμό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
1 πρέζα ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
λίγο μπαχάρι και κανέλα

Στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύπτει τον πάτο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σωτάρουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να σωταριστούν κι αυτά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, λίγη ζαχαρίτσα και τα μπαχαρικά μας.
Ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε ζεστό νεράκι, τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας μας.
Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για περίπου 1 ώρα. Ανάλογα το κρέας μας, πόσο γρήγορα βράζει, προσαρμόζουμε το χρόνο.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες μας.
Τις πλένουμε, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό περίπου 30΄.
Κατόπιν τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε και τις στίβουμε με τις παλάμες μας απαλά να φύγει το περίσσιο νεράκι.
Στη συνέχεια, ακολουθούμε κάποιο απο τα 2 γνωστά στάδια:
Ή τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν
Ή τις αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο, τις στρώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε στο γκριλ έως ότου ροδίσουν και μαλακώσουν και απο τις 2 πλευρές.

Όταν το κρέας μας είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε και τις μελιτζάνες μέσα στην κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μερικές βράσεις, για να απορροφήσουν και οι μελιτζάνες σαλτσούλα, περίπου 15΄. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, για να μην διαλυθεί. Απλά ανακινούμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά.
Καλή επιτυχία!!!

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΩΣ ΦΕΤΑΣ


Σαλατούλα σήμερα και μάλιστα διαιτητική!!! Βέβαια, οι περισσότερες σαλάτες είναι δαιτητικές, όταν δεν περιέχουν dressings. Η συγκεκριμένη και περιέχει υπέροχη σως και είναι ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο, για περιόδους που προσέχουμε την σιλουέτα μας!!!
Δοκιμάστε την!!!!

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

250 γραμ. μπρόκολο
1/2 φλυτζάνι βρασμένα ρεβύθια
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης απο βάζο
3 κουταλιές σούπας φέτα τριμμένη
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι 2%
λίγο χυμό λεμονιού
πιπεράκι φρεσκοτριμμένο
λίγο σκόρδο λυωμένο

Οι ποσότητες των υλικών που δίνω είναι για 2 μερίδες.

Βάζουμε σε μια σαλατιέρα τα βρασμένα ρεβύθια.
Πλένουμε το μπρόκολο και το χωρίζουμε σε μπουκετάκια. Τα ζεματάμε ελαφρά σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. (Να μην λιώσουν, αλλά να γίνουν όσο τραγανά τα επιθυμούμε).
Προσθέτουμε στη σαλατιέρα το μπρόκολο και την πιπεριά ψιλοκομμένη.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την φέτα με το γιαούρτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το πιπεράκι. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι, απο αυτό που έβρασε το μπρόκολο.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια ρευστή σως.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως φέτας και ανακατεύουμε απαλά.
Καλή επιτυχία!!!

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

HOT DOG


Ποιος δεν τρώει αυτά τα υπέροχα, γρήγορα ψωμάκια με λουκάνικο; Τα άτιμα, είναι τόσο αφράτα που ξεγελιέσαι και δεν μπορείς να σταματήσεις στο πρώτο!!!
Τα παιδιά τρελλαίνονται, οπότε ας τα φτιάξουμε με τα χεράκια μας, για να τα απολαύσουν!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

6 μακρόστενα ψωμάκια
6 λουκάνικα Φρανκφούρτης
κέτσαπ
μουστάρδα
μαγιονέζα

Για τη γαρνιτούρα:
3 αγγουράκια πίκλες ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας ξύδι βαλσαμικό
αλατοπίπερο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γαρνιτούρας και την αφήνουμε στο ψυγείο, έως ότου ετοιμάσουμε τα hot dogs.
Βράζουμε τα λουκάνικα με νεράκι για 6 λεπτά.
Ανοίγουμε στο πλάι τα ψωμάκια κατά μήκος, φροντίζοντας να μην φτάσουμε ως την άλλη άκρη.
Βάζουμε μέσα τα λουκάνικα, όπως είναι ζεστά. Γαρνίρουμε με κέτσαπ ή μουστάρδα ή μαγιονέζα.
Τα μεγαλύτερα "παιδιά", θα συνοδεύσουμε με την γαρνιτούρα, βάζοντας κουταλιές πάνω στο hot dog.
Καλή επιτυχία!!!

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ


Σήμερα το πρωί, ανοίγοντας το μέιλ μου, έπεσα πάνω σε 2 υπέροχες φωτο και κοιτάζοντάς τες, την έπαθα την υπογλυκαιμία η γυναίκα!!!
Η καλή φίλη του blog, η Χρύσα, μου έστειλε αυτή την συνταγή για κορμό.
Κορμό φτιάχνω και εγώ χρόνια, αλλά με καρύδα δεν έχω δοκιμάσει.... Στα προσεχώς λοιπόν!
Δοκιμάστε τον κι εσείς και περιμένουμε τα σχόλιά σας!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 φυτική σαντιγύ 500 ml ("κρέμα γάλακτος")
1 μεγάλη συσκευασία πραλίνα σοκολάτας (μερέντα, νουτέλα κ.α.)
3 πακέτα μπισκότα πτι- μπερ
2 φλυτζάνια τσαγιού τριμμένη καρύδα

Χτυπάμε καλά την παγωμένη "κρέμα γάλακτος" σε σαντιγύ και προσθέτουμε την πραλίνα σοκολάτας, που θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. (Αν σας φαίνεται πολύ γλυκό το μίγμα, μην την προσθέσετε όλη).
Προσθέτουμε την καρύδα και χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας.
Σπάμε τα μπισκότα σε κομματάκια και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
Παίρνουμε ένα αλουμινόχαρτο ή μια λαδόκολα και στρώνουμε το μίγμα μας σε ρολό.
Τον τυλίγουμε και τον βάζουμε για 3-4 ώρες στο ψυγείο.
Όταν είναι έτοιμος, μπορούμε να τον πασπαλίσουμε με καρύδα ή με τρούφα.

- Μπορούμε να βάλουμε το μίγμα σε φόρμα για να πάρει καλύτερο σχήμα.
- Η δόση αυτή φτιάχνει ένα μεγάλο ή δύο μικρότερους κορμούς. Μπορούμε να βάλουμε τον ένα στην κατάψυξη.
- Αν αφήσουμε το μίγμα στο ψυγείο για λίγη ώρα να σφίξει, (είναι πιο μαλακό απ' ότι σε άλλους κορμούς), μπορούμε να φτιάξουμε και τρουφάκια.
Καλή επιτυχία!!!!!


Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ


Φακές..... Ενα τόσο παρεξηγημένο όσπριο!!! Δεν ξέρω γιατί, αλλά η αποστροφή προς τις φακές ξεκινάει απο τα παιδικά μας χρόνια και για πολλούς εξακολουθεί να υπάρχει και σε μεγαλύτερη ηλικία. Βλέπω τις γκριμάτσες που κάνουν όλα τα παιδιά στο άκουσμα και μόνο της λέξης "φακές", πόσο μάλλον όταν υποχρεώνονται να τις φάνε!!!

Είναι ένα όσπριο πλούσιο σε πολλές βιταμίνες. Αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο) και αν συνδιαστούν με ρύζι, εκτός από νόστιμες είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία λόγω του συνδυασμού οσπρίων με δημητριακά. Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας ή/και γαλακτοκομικά προιόντα.
Ας βάλουμε στην διατροφή μας τα όσπρια και ειδικά τις φακές όπου είναι και εύκολες στο μαγείρεμά τους.

Για την παρασκευή της σούπας χρειαζόμαστε:

1/2 πακέτο φακές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
αλατοπίπερο
1-2 καρότα τριμμένα στο multi ή κομμένα σε ροδέλες
λίγο σέλινο ξερό
ξίδι για το τέλος

Καθαρίζουμε καλά τις φακές απο τα ξένα σώματα που μπορεί να περιέχουν(πετρούλες) και τις ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λίγο νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φακές.
Αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και τις σουρώνουμε. (Πολλοί είναι αντίθετοι με το σούρωμα της φακής, λόγω του ότι χάνονται πολύτιμες βιταμίνες, όμως έτσι είναι πιο εύπεπτες).
Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο το ξίδι, και προσθέτουμε νερό ζεστό τόσο ώστε να τις καλύπτει περίπου 2 δάχτυλα.
Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, περίπου 35 λεπτά. Είναι έτοιμες όταν χυλώσουν.
Τις σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ξίδι.
Καλή επιτυχία!!!!!

Διαβάστε και ένα ανέκδοτο που άκουσα πρόσφατα:

Πάει ένας στη λαϊκή και ρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Πατάτες."
- "Βάλτε μου ένα κιλό, αλλά τη κάθε πατάτα σε ξεχωριστή σακούλα."
Ξαναρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Ντομάτες."
- "Βάλτε μου ένα κιλό, αλλά τη κάθε ντομάτα σε ξεχωριστή σακούλα."
Ξαναρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Κρεμμύδια."
- "Βάλτε μου ένα κιλό, αλλά το κάθε κρεμμύδι σε ξεχωριστή σακούλα."
Τέλος, ρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Φακές... αλλά δεν πουλάμε!!!"

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

ΕΥΚΟΛΗ ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ


Υποτίθεται ότι θα φτιάξουμε σαλάτα, αλλά είναι ένα πιάτο που τρώγεται άνετα ως κύριο και χορταίνεις!! Συνοδεύει ψητά κρέατα, barbeque, αλλά είναι κατάλληλη και για μπουφέ.

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

Μακαρόνια βίδες ή κοφτά
ντομάτες κομμένες σε κύβους
καλαμπόκι βρασμένο
κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
τυρί γκούντα κομμένο σε κύβους
κάππαρη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 μικρό βαζάκι μαγιονέζα (περίπου)
2-3 κουταλιές σούπας γιαούρτι
λίγο κέτσαπ (για να πάρει ρόζ χρώμα η σως)


Ποσότητες δεν αναφέρω για αυτή την σαλάτα, εξαρτάται απο την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε και απο τα άτομα που θα σερβιριστούν.
Βράζουμε τα μακαρόνια.
Βάζουμε όλα τα υλικά στη σαλατιέρα, εκτός απο τη μαγιονέζα, το γιαούρτι και τη κέτσαπ. Αυτά τα ανακατεύουμε μαζί σε ένα μπολάκι.
Περιχύνουμε με αυτή τη σως τη σαλάτα μας και ανακατεύουμε απαλά.
Η μακαρονοσαλάτα, τρώγεται αμέσως αλλά και κρύα, απο το ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!!!!

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

ΑΛΟΧΑ PIZZA


Σήμερα θα ταξιδέψουμε γευστικά στη Χαβάη.... Πίτσα, με το γνωστό ζυμάρι αλλά με γέμιση ζαμπόν, τυρί και ανανά!!! Μην σας φαίνεται παράξενος συνδυασμός, ταιριάζουν απόλυτα τα υλικά και θα την λατρέψετε ειδικά αν σας αρέσει ο ανανάς. Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:
1 κομμάτι φρέσκια μαγιά, μέγεθος καρυδιού
1 φλυτζάνι νερό, χλιαρό προς ζεστό
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλατάκι
λίγο ούζο

Με τα υλικά αυτά φτιάχνουμε ζυμάρι για 2 ταψάκια πίτσας αλουμινίου (μιας χρήσης). Ή μπορούμε να τη στρώσουμε στο ταψί μας ( 36 εκατ. περίπου).
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
Ζεσταίνουμε το νερό μας. Προσοχή να μην κάψει, γιατί θα κόψει η μαγιά. Εγώ αυτό που κάνω, είναι: βάζω το δάχτυλό μου μέσα στο νερό και μετράω μέχρι το 10. Αν αντέχω τη θερμοκρασία, τότε είναι εντάξει. Ρίχνω τη μαγιά μέσα και ανακατεύω για να διαλυθεί.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ουζάκι (1/2 σφηνοπότηρο) και λίγο αλατάκι.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. Κατά τη διάρκεια καλό είναι να καθαρίσουμε μια φορά τα χέρια μας, επειδή έτσι θα έχουμε καλύτερη επαφή με τη ζύμη και θα καταλάβουμε καλύτερα την υφή της. (Δεν ρίχνουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σκληρύνει το ζυμάρι. Η δοσολογία που έχω δώσει συνήθως είναι ιδανική. Ίσως να χρειαστεί λίγο ακόμη). Πρέπει να είναι πολύ αφράτο το ζυμάρι και να κολλάει ελάχιστα.
Το αφήνουμε περίπου 10΄να ξεκουραστεί. Αλείφουμε τα ταψάκια με ελαιόλαδο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, αν χρησιμοποιήσουμε του αλουμινίου.
Στρώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, να καλύψουμε το πάτο. Αν δούμε ότι κολλάει, αλευρώνουμε τα χέρια μας. Ανοίγει πολύ εύκολα.

Είναι έτοιμη για τη γέμιση .........

Για την γέμιση:
Σάλτσα ντομάτας σπιτική ή έτοιμη
400 γραμ. τυρί τριμμένο γκούντα ή άλλο τυρί
ζαμπόν σε φέτες
ροδέλες ανανά κονσέρβας
λίγο βουτυράκι

Ρίχνουμε σάλτσα επάνω στη ζύμη και αλείφουμε όλη την επιφάνεια. Η σάλτσα γίνεται νοστιμότερη με βασιλικό. Αν δεν έχει μέσα μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγο ξερό.
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί, ίσα να καλύψει τον πάτο.
Στρώνουμε τις φέτες ζαμπόν.
Σουρώνουμε τις φέτες ανανά και στίβουμε ελαφρά, να φύγει το περίσσιο ζουμάκι τους.
Τις τοποθετούμε είτε ως ροδέλες πάνω απο το ζαμπόν είτε ψιλοκομμένες εδώ κι εκεί.
Καλύπτουμε με μπόλικο τυρί.
Τελειώνουμε, βάζοντας πάνω μικρά κυβάκια απο βούτυρο (5-6).
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα το ζυμάρι μας.
Επειδή εγώ πάντα έχω ένα άγχος για το αν ψήθηκε καλά απο κάτω, όταν σβήσω το φούρνο βάζω το ταψί στο πάτο της κουζίνας για λίγα λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και με τη ρόδα, κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία!!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...