Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΛΑΜΠΕ


Το ψάρι στο σπιτικό μας, είναι λίγο παρεξηγημένη υπόθεση..... Κι αυτό γιατί οι άντρες του σπιτιού, θέλουν συγκεκριμένα είδη και αυτά όχι πολύ συχνά.
Τα λαβράκια ευτυχώς είναι ένα απο τα είδη που προτιμούν. Και πως όχι, αφού είναι πεντανόστιμα και "λουκούμια".
Τα έψησα λοιπόν και τα πυρπόλισα με ουζάκι. Εγιναν νοστιμότατα και πολύ αρωματικά.
(Δυστυχώς η φωτο δεν αποθανάτισε το φλαμπάρισμα....)
Δοκιμάστε τα και εντυπωσιάστε!!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

λαβράκια τόσα όσα και τα άτομα που θα σερβιριστούν
φρέσκο μάραθο
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ούζο

Καθαρίζουμε τα ψάρια απο τα εντόσθια και τα λέπια ή λέμε του ψαρά μας να μας τα καθαρίσει. Τα πλένουμε καλά με νεράκι.
Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό τους και βάζουμε μέσα στην κοιλιά 2-3 κλωνάρια μάραθο.
Τα λαδώνουμε καλά εξωτερικά.
Ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψηστιέρα ηλεκτρική ή στο γκρίλ, περίπου 10΄ απο κάθε πλευρά, ανάλογα το μέγεθος των ψαριών.
Τα τοποθετούμε σε μεταλλική πιατέλα, περιχύνουμε με ελαφρά ζεσταμένο ούζο και ανάβουμε.
Σερβίρουμε αμέσως, γαρνιρισμένο με φετούλες λεμονάκι και λίγο μάραθο. Απαραίτητο συνοδευτικό το ουζάκι ή ένα καλό τσιπουράκι!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙΑ


Αυτές τις μέρες που το κρύο είναι τσουχτερό, οι σουπίτσες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Εχουν πολλές βιταμίνες και είναι ότι πρέπει για τα παιδάκια μας.
Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε γιουβαρλάκια. Οι περισσότεροι/ες, θα ξέρετε πως φτιάχνετε αυτό το υπέροχο φαγάκι.
Αν όμως ανήκετε σε αυτούς που δεν γνωρίζουν και στην προσπάθειά σας να τα μαγειρέψετε, φτιάξατε βατραχάκια που χοροπηδούν ή παίζατε ρακέτες με αυτά όπως η Καρέζη στο "Μια τρελλή τρελλή οικογένεια", δοκιμάστε την συνταγή και δεν θα χάσετε!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες (προαιρετικά)
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
χυμό λεμονιού
1 αυγό
λίγο αλεύρι


Σε ένα σουρωτηράκι ξεπλένουμε καλά το ρύζι.
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, τον μαϊντανό, αλατάκι και πιπεράκι.
Ζυμώνουμε καλά το μίγμα μας και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
Στην κατσαρόλα μας, βάζουμε 5-6 κούπες νερό, και το αφήνουμε να βράσει. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το βούτυρο και τα λαχανικά μας και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Μόλις λίγο πέσει ο δυνατός βρασμός, ρίχνουμε και τα γιουβαρλάκια.
Κουνάμε την κατσαρόλα, δεξιά αριστερά για να καλυφθούν όλα τα γιουβαρλάκια με το νερό, αλατίζουμε λίγο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45΄ περίπου.
Ελέγχουμε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, μήπως χρειαστεί νεράκι. Αυτό βέβαια εξαρτάται απο το πόσο ζουμερά θέλουμε τα γιουβαρλάκια.

-Με το αλεύρωμα των γιουβαρλακίων, γίνεται πηχτή η σαλτσούλα. Αν θέλουμε ρίχνουμε μόνο λεμονάκι στο φαγητό μας και το τρώμε έτσι.
- Αν επιθυμούμε τα αυγοκόβουμε, χτυπώντας αυγό με λίγο λεμόνι και προσθέτοντας λίγο λίγο το ζουμάκι απο το φαγητό. Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια και κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού.
Η επιλογή είναι δική σας. Η νοστιμιά είναι δεδομένη, όπως και να το φτιάξετε.
Καλή επιτυχία!!!

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Μετά απο τόσα κεράσματα γλυκών λόγω εορτών, επιβάλλεται να αλλάξουμε λίγο γεύσεις και να πάμε σ' ένα πιάτο όλο χρώματα και αρώματα.......
Κοτοπουλάκι με πιπεριές και μανιτάρια. Είναι ένα εύκολο και γρήγορο φαγάκι, που ικανοποιεί γευστικά τους πάντες!!
Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

2 στήθη κοτόπουλου
4-5 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
1 κονσέρβα μανιτάρια
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, δάφνη
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κρεμμύδι σε φέτες


Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Σε σιγανή φωτιά το αφήνουμε να πάρει μια βράση (γύρω στα 15').
Σβήνουμε με το κρασί.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές και το κρεμύδι σε ροδέλες και τα προσθέτουμε και αυτά. Κατόπιν βάζουμε και τα μανιτάρια.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη δάφνη, σκεπάζουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και τα λαχανικά μας.

- Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα από τις πιπεριές, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
- Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγα κομμάτια τυρί.
Καλή επιτυχία!!!!

Χρύσα

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΓΛΥΚΕΣ ΖΕΒΡΟΥΛΕΣ


Κερνάμε, κερνάμε και ξανακερνάμε........ Απο γλυκό σε γλυκό το πάμε!!!
Σήμερα κερνάμε τα αγαπημένα γλυκάκια του Μάκη μας, μιας και είναι η γιορτή του.
Εμεις τα ονομάζουμε "ζεβρούλες", η νονά είναι η ανηψιά μου, λόγω του σχεδίου τους. Στο internet υπάρχουν ως φιλιά σοκολάτας ή ως chocolate crinkles (εδώ είναι και η πηγή της συνταγής).
Είναι αφράτες και μαλακές σοκολατομπουκίτσες, που τρώγονται ως κέρασμα αλλά και ως συνοδευτικό του καφέ.
Δοκιμάστε και δεν θα χάσετε!!!!!!!!!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

100 γραμ. μαργαρίνη
350 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γραμ. ζάχαρη
3 αυγά
2 βανίλιες
2 1/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κ.γ. αλάτι
3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη

Λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολίτσα σε χαμηλή φωτιά, τη μαργαρίνη με τη σοκολάτα. Αφήνουμε να χλιαρύνει.
Σε ένα μπώλ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τις βανίλιες, το αλάτι και το μπέικιν.
Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο και λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά μας, είναι έτοιμο το μείγμα μας για το ψυγείο. Σε αυτή την φάση, δεν πλάθεται είναι πολύ μαλακό, πρέπει να παγώσει τουλάχιστον 2 ώρες.
Αφού παγώσει, με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε λίγο λίγο και πλάθουμε μπαλάκια. Τα τυλίγουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Δεν τα τινάζουμε απο την ζάχαρη, τα αφήνουμε απαλά έχοντας πάνω τους αρκετή ζάχαρη. Ετσι, θα δείχνουν πιο όμορφα όταν ψηθούν.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 10΄. Ούτε λεπτό παραπάνω, για να μην σκληρύνουν.
Τα βγάζουμε απο τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στην λαμαρίνα. Οσο κρυώνουν, σφίγγουν.

Τα βάζουμε σε πιατελίτσα (αν προλάβουμε και δεν τα φάμε απο το ταψί) και κερνάμε!!!

-Εμείς, επειδή αρέσουν σε πολλούς φίλους, τα τυλίγουμε σε χρυσόχαρτα και τα προσφέρουμε ως κεράσματα.
- Τα υλικά που σας δίνω είναι για 1 1/2 δόση και φτιάχνουμε περίπου 45-50 ζεβρούλες.
Καλή επιτυχία!!!

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΡΜΟΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑ


Κερνάμε γλυκάκι σήμερα, αφού γιορτάζει το έτερον ήμισυ. Ενα κορμό σοκολατένιο.
Την συγκεκριμένη συνταγή, την πρωτοδοκίμασα στην Κύπρο απο τα χεράκια της Φλώρας. Μοιάζει με το δικό μας κορμό ή το "σαλάμι" ψυγείου, απλά η παρασκευή του γίνεται με διαφορετικό τρόπο.
Δοκιμάστε τον!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

3 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
1 βανίλια
3/4 ποτηριού νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 1/2 ποτήρι σκόνη σοκολάτας για ρόφημα
1 μαργαρίνη (250)
τριμμένα φουντούκια ή αμύγδαλα φιλέ ή τριμμένη σοκολάτα (προαιρετικά)
νουτέλα

Σε ένα μεγάλο μπώλ σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρολίτσα, ρίχνουμε τη μαργαρίνη και την βάζουμε να λιώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το νερό και την σκόνη σοκολάτας.
Ανακατεύουμε να διαλυθούν όλα τα υλικά μας.
Μόλις πάρει μια βράση, το κατεβάζουμε και το ρίχνουμε πάνω στα μπισκότα. Ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθούν τα υλικά μας.
Σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ τοποθετούμε αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να καλύπτει τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα.
Καλύπτουμε την βάση (αν θέλουμε) με τριμμένη σοκολάτα και κατόπιν με φουντούκια ή αμύγδαλα.
Στρώνουμε απο πάνω το μείγμα του κορμού.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το τοποθετούμε στην κατάψυξη, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Αν το σερβίρουμε την ίδια μέρα, το αφήνουμε για 1-2 ώρες στην κατάψυξη και κατόπιν το βάζουμε στη συντήρηση. Αν το φτιάξουμε, νωρίτερα, το διατηρούμε στην κατάψυξη. Πρέπει όμως να θυμηθούμε να το βγάλουμε 1-2 ώρες νωρίτερα, όταν το χρειαστούμε, για να προλάβει να μαλακώσει και να κόβεται εύκολα.
Αν δεν καλύψουμε τον πάτο με τριμμένη σοκολάτα, το γαρνίρουμε με λιωμένη νουτέλα, όπως στην φωτο.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΠΙΡΟΣΚΑΚΙΑ


Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Τέλειο για κολατσιό των παιδιών, για μπουφέ σε πάρτυ αλλά και για τις εκδρομούλες μας.
Μπορούμε να τα γεμίσουμε με λουκανικάκια, με κιμά ή με πατάτα. Όπως και να 'ναι εξαφανίζονται δια μαγείας.......
Την συνταγή αυτή την βρήκα στο greek masa και την φτιάχνω συνέχεια, ειδικά σε πάρτυ. Με τη ζύμη αυτή τρώγονται και σε περίοδο νηστείας, γεμίζοντάς τα φυσικά με πατάτα.
Δοκιμάστε τα!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

Για την ζύμη:
1 Kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
ζεστό νερό (περίπου 1 1/2 ποτήρι)


Ζεσταίνουμε 1/2 ποτήρι νερό. Προσοχή, να μην κάψει απλά να είναι ζεστό προς χλιαρό. (Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι αυτή που βυθίζοντας το δάχτυλό μας στο νερό και μετρώντας ώς το 10, να μην καιγόμαστε).
Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Κατόπιν, ρίχνουμε και το αλεύρι όλο και ζυμώνουμε ρίχνοντας και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο. Μπορεί και να μην το πάρει όλο. Χρειαζόμαστε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. (Στην αρχή που πέφτει το νερό, κολλάει όμως με το ζύμωμα το ζυμάρι φτιάχνει).
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν είναι έτοιμη, παίρνουμε κομμάτια ζύμης, σαν ένα μανταρινάκι, το ανοίγουμε στην παλάμη μας σε πιτάκι και βάζουμε στο κέντρο λίγη απο τη γέμιση που έχουμε φτιάξει ή ένα λουκανικάκι.
Με το δάχτυλό μας βρέχουμε περιμετρικά το ζυμαράκι και φέρνουμε όλες του τις άκρες στο κέντρο, ώστε να εγκλωβίσουν μέσα την γέμιση. Το πλάθουμε ελαφρά ώστε να κολλήσει καλά.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνουμε για 30΄ περίπου να φουσκώσουν.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι αρκετό αραβοσιτέλαιο να ζεστάνει καλά. Μόλις είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας (με διαβάθμιση 9 στο 6).
Ανασηκώνοντας το κατσαρολάκι απο την φωτιά, ρίχνουμε μέσα λίγα πιροσκάκια. Μόλις πέσει η μεγάλη ένταση του λαδιού το ξαναβάζουμε στη φωτιά και τα αφήνουμε να τηγανιστούν και απο τις 2 μεριές. (Αυτό το κάνουμε στο πρώτο τηγάνισμα για να μην μας αρπάξουν αμέσως).
Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν απο τα λάδια.

-Τα πιροσκάκια αυτά, χρειάζονται λίγα λεπτά να κρυώσουν και μετά τρώγονται. Οσο κρυώνουν γίνονται πιο αφράτα και μαλακά.

Γέμιση κιμά:
300 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 ντομάτες σε κύβους
2 μέτριες πατάτες βραστές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελάχιστο κρασάκι
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο

Σε μια κατσαρολίτσα σωτάρουμε τον κιμά με το λάδι και το κρεμμύδι. Σβήνουμε με ελάχιστο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντοματούλες και τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να πιεί όλα τα υγρά του.
Τέλος, προσθέτουμε λιωμένες τις βραστές πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα πιροσκί μας.

Γέμιση πατάτας:
3 πατάτες βρασμένες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλατοπίπερο
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
1 κουταλιά σούπας λιωμένη μαργαρίνη

Λιώνω τις πατάτες και ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά.

Καλή επιτυχία!!!!!

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΤΣΙΠΟΠΙΤΑ


Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά.
Πρώτη μου συνταγή σήμερα, τι άλλο θα επέλεγα; Μια παραδοσιακή συνταγή απο την ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Κύπρο. Τσιπόπιτα.
Είναι μια πίτα με σπιτικό φύλλο, με γέμιση και σιρόπι. Το όνομά της το έχει πάρει απο την τσίπα, το βούτυρο που βγαίνει απο το πρόβειο γάλα. Στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί, στην Κύπρο βρίσκεις εύκολα. Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε όμως με υλικά που βρίσκουμε εδώ.
Δοκιμάστε την και ελπίζω να σας αρέσει!!!
(Για την φωτο, δεσμεύομαι για μια καλύτερη, μιας και αυτά τα κομμάτια ήταν ότι μπόρεσα να σώσω απο τις επιδρομές των βαρβάρων...)


Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

Για την ζύμη:
3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ποτήρια αλεύρι χωριάτικο
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
χλιαρό νερό όσο πάρει

Για την γέμιση:
300 γραμ. τσίπα (αν δεν βρούμε βάζουμε πρόβειο βούτυρο)
μυζήθρα γλυκειά ή αμύγδαλο χοντροκομμένο
κανέλα

Για το σιρόπι:
3 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
χυμό λεμονιού
10 γαρυφαλάκια για άρωμα


Ξεκινάμε, φτιάχνοντας το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολίτσα και το βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τα αλεύρια, το αλάτι και το μπέικιν. Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας να γίνει ένα τριφτό μίγμα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας. Πρέπει να φτιάξουμε μια ζύμη μάλλον σκληρή, να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 ώρα περίπου.
Χωρίζουμε το φύλλο σε κομμάτια, το λιγότερο 6. Αν έχουμε μηχανή ανοίγματος φύλλου, ρυθμίζουμε στην θέση 2 και ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα. Αν δεν έχουμε, ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα, όχι πολύ λεπτά.
Ζεσταίνουμε την τσίπα, ίσα ίσα να λιώσει και με πινέλο, αλείφουμε όλο το φύλλο.
Πασπαλίζουμε τη μυζήθρα τριμμένη ή τα αμύγδαλα, απλωτά σε όλο το φύλλο.
Κατόπιν, πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.
Στρίβουμε το φύλλο σε ρολό απο την μακριά πλευρά του, το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, στο κέντρο.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι ότου τυλιχτούν όλα τα φύλλα και τοποθετηθούν στο ταψί. Αν θέλουμε την κόβουμε σε κομμάτια τριγωνικά.
Αλείφουμε όλη την πίτα με τσίπα για να γυαλίσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Μόλις βγεί απο τον φούρνο, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!!!

Φλώρα

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΜΙΑ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ


Με ευκαιρία το "ηλιόλουστο βραβείο" που αλληλοδωρίσαμε, σας αφιερώνω μια ηλιόλουστη σαλάτα!!!
Είναι μια τονοσαλάτα στην ουσία, αλλά σε σχέδιο λουλουδιού. Πολύ εντυπωσιακή για μπουφέ.
Μπορείτε να φτιάξετε την δική σας αγαπημένη σαλάτα και να την στήσετε έτσι πολύ εύκολα. Γίνετε επίσης και με την κοτοσαλάτα.
Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

3 κονσέρβες τόνου σε νερό
2 πατάτες βρασμένες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 αυγά
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
καλαμπόκι βρασμένο
2 αγγουράκια πίκλες ψιλοκομμένα
μαϊντανό ή άνιθο ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα
κάπαρη
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
χυμό λεμονιού
μαγιονέζα
2-3 κουταλιές γιαούρτι
πατατάκια

Βράζουμε τα αυγά και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες σε μικρούς κύβους.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και το γιαούρτι.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός του καλαμποκιού. Επίσης κρατάμε λίγο μαϊντανό για την διακόσμηση.
Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά.
Ντύνουμε εσωτερικά μια σαλατιέρα με μεμβράνη. Την λαδώνουμε ελαφρά και την γεμίζουμε με την σαλάτα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, να σφίξει.
Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Αλείφουμε εξωτερικά με ελάχιστη μαγιονέζα.
Με τις χούφτες μας στρώνουμε απαλά επάνω, το καλαμπόκι, το οποίο έχουμε στραγγίξει νωρίτερα. Φροντίζουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Κάτω περιμετρικά, θα πασπαλίσουμε και θα "κολλήσουμε" λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Λίγο πριν σερβίρουμε την σαλάτα μας, θα βάλουμε περιμετρικά και τα τσιπσάκια. (Εγώ χρησιμοποιώ αυτά που "μετά το pop δεν έχει stop......" )

- Εννοείται, πως αν κάποιο υλικό δεν μας αρέσει το αφαιρούμε απο την συνταγή. Πάντα προσαρμόζουμε τα υλικά σύμφωνα με τις γευστικές μας προτιμήσεις.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ


Ενα εύκολο και γρήγορο ελιόψωμο, ιδανικό για όσους δεν τα πάνε καλά με τις ζύμες.
Δοκιμάστε το και δεν θα πιστεύετε στη νοστιμιά του!!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

500 γραμ. αλεύρι Up
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ανθρακούχο νερό ή μπύρα
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελιές χοντροκομμένες
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
λίγη ρίγανη
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
σουσάμι για το πασπάλισμα

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε την ρίγανη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις ελιές, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, περιχύνουμε με το νερό ή την μπύρα και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένας πηκτός χυλός.
Λαδώνουμε ένα ταψί 26 εκατ. και ρίχνουμε το μίγμα μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Δεν πρέπει να το αφήσουμε μέσα στο ταψί για να μην υγροποιηθεί απο κάτω.
Καλή επιτυχία!!!!!

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΚΕΙΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και ευτυχία!!!
Σήμερα, αφού φάγαμε καλά όλες αυτές τις μέρες, θα φτιάξουμε γλυκάκι!!!! Οχι ότι μας έλειψαν, αλλά αφού αύριο είναι γιορτή μεγάλη, επιβάλλεται να υπάρχει γλυκάκι...
Κεκάκι με γέμιση κάστανου και σοκολάτας!! Αν το βάλετε σε φόρμα γιορτινή θα είναι super εορταστικό!!!
Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

2 φλυτζάνια αλεύρι
1 φλυτζάνι βούτυρο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
3 αυγά
1/2 φλυτζάνι γάλα
2 κ.γ μπέκιν
λίγο αλάτι

Για την γέμιση
200 γρ κάστανα (υπάρχουν και στο s/m έτοιμα βρασμένα)
1/2 φλυτζάνι ζαχαρούχο γάλα
1/2 φλυτζάνι βούτυρο
1 κουβερτούρα (125 γρ.)
1 βανίλια

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη και ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέκιν και το αλάτι.
Προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με βούτυρο , το πασπαλίζουμε με αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μίγμα του κέικ.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Βράζουμε τα κάστανα, τα καθαρίζουμε και τα κάνουμε πουρέ.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο , το ζαχαρούχο γάλα, την λιωμένη κουβερτούρα και τον πουρέ από τα κάστανα μαζί με την βανίλια και ανακατατεύουμε καλά.
Κόβουμε το παντεσπάνι μας στην μέση και βάζουμε την μισή γέμιση στο κάτω κομμάτι, καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι και με την υπόλοιπη γέμιση, καλύπτουμε το κέικ.
Από πάνω μπορούμε να ρίξουμε καρύδια, νιφάδες σοκολάτας, ινδοκάρυδο ή αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Χρύσα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...