Τρίτη 18 Μαΐου 2010

BARBEQUE: ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, οι περισσότεροι βρίσκουμε ευκαιρία για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις έξω στον κήπο (για όσους έχουν) ή στην βεράντα.
Τις ημέρες αυτές, οι άντρες αναδεικνύουν το κρυμμένο ταλέντο τους στην μαγειρική μιας και είναι ημέρες barbeque και ως γνωστόν το barbeque είναι αντρική υπόθεση!!!
Για μας τις γυναίκες είναι ημέρες χαλάρωσης και αποχής απο την κουζϊνα, σύμφωνα με τους άντρες.......
Αλήθεια ή ψέμα;
Απο την στιγμή που θα προγραμματιστεί το barbeque, αρχίζουν οι προετοιμασίες:

1. Η γυναίκα πάει στον χασάπη.

2. Η γυναίκα πάει στο super market.
3. Η γυναίκα πάει στο ζαχαροπλαστείο.

4. Ο άντρας βγάζει την ψησταριά και τα κάρβουνα και ανάβει φωτιά.

5. Η γυναίκα πλένει την σχάρα.

6. Η γυναίκα ετοιμάζει τα κρέατα για το ψήσιμο.
7. Η γυναίκα ετοιμάζει τις σαλάτες και τα λαχανικά.

8. Η γυναίκα φέρνει την σχάρα καθαρή και τα κρέατα σε δίσκο στον άντρα που είναι αραχτός δίπλα στην ψησταριά απολαμβάνοντας την μπύρα του!!!

9. Ο άντρας βάζει το κρέας πάνω στην σχάρα.

10. Η γυναίκα στρώνει τραπέζι.

11. Η γυναίκα ετοιμάζει τα βραστά λαχανικά και τοποθετεί τις σαλάτες στο τραπέζι.
12. Η γυναίκα ξαναβγαίνει έξω για να πει στον άντρα ότι το κρέας παραψήθηκε.
13. Ο άντρας βγάζει το παραψημένο κρέας απο την σχάρα και το πηγαίνει στην γυναίκα.

14. Η γυναίκα βάζει στο τραπέζι τις πιατέλες για να σερβιριστούν.

15. Ο άντρας βάζει να πιούνε.

16. Η γυναίκα ξεστρώνει το τραπέζι και ετοιμάζει τον καφέ.

17. Η γυναίκα σερβίρει τον καφέ και το επιδόρπιο.
18. Με το τέλος του γεύματος ή του δείπνου, η γυναίκα μαζεύει το τραπέζι και το τραπεζομάντηλο.
19. Η γυναίκα πλένει τα πιάτα και συμμαζεύει την κουζίνα.
20. Ο άντρας αφήνει την ψησταριά ακαθάριστη για την επόμενη ημέρα, αφού τα κάρβουνα καίνε ακόμη.

21. Ο άντρας ρωτάει την γυναίκα αν χάρηκε που δεν μαγείρεψε σήμερα.

22. Ο άντρας με απορημένο ύφος, βγάζει συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν ευχαριστιούνται ποτέ!!!!!!!!!

Τα συμπεράσματα δικά σας...................
(Ευχαριστώ την φίλη μου που μου έστειλε το μέιλ)


-Λόγω κάποιων υποχρεώσεων θα απουσιάσω λίγο και έτσι θα απέχω απο το blogging.
Εύχομαι σε όλους να είστε καλά και να περνάτε κάθε σας στιγμή ήσυχα και όμορφα με αυτούς που αγαπάτε!!!!!
Φιλιά :)))))

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΙΑΣ


Χταποδάκι σήμερα, ξυδάτο ή ξυδιάς όπως το έλεγαν στην Χαλκιδική, σε κάποιο εστιατόριο που τρώγαμε όταν παραθερίζαμε εκεί.
Εύκολη συνταγή, ότι πρέπει για το καλοκαίρι για παρεούλα και ουζάκι..... Εμείς βέβαια, το συνοδεύουμε και με Ζιβάνα Κυπριακή!!!
Κοπιάστε!!!

Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:

1 χταπόδι μεγάλο
1-2 δαφνόφυλλα
λίγους κόκκους πιπεριού
ελαιόλαδο
ξύδι
ρίγανη

Καθαρίζουμε το χταπόδι, βγάζοντας το δόντι και τα μάτια του και πλένοντάς το καλά με τρεχούμενο νερό.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.
Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Συνήθως το χταπόδι όσο ζεσταίνεται βγάζει νερό και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο. Όμως αν δούμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να μην μας κολλήσει.
Το βράζουμε τόσο ώστε να μαλακώσει καλά και να τρυπιέται εύκολα με ένα πηρούνι.
Όταν είναι έτοιμο, το βάζουμε σε μία πιατέλα και το κόβουμε σε μερίδες. (Αν θέλουμε, κατά το κόψιμο μπορούμε να αφαιρέσουμε τις πέτσες του).
Χτυπάμε λάδι με ξύδι και περιχύνουμε το χταπόδι. Η ποσότητα του ξυδιού εξαρτάται απο το πόσο ξινό το θέλουμε.
Τέλος, πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Αφήνουμε να μείνει στο λαδόξυδο 2-3 ώρες, ώστε να κρυώσει και να τραβήξει το χταπόδι νοστιμιά.

-Μπορούμε να διατηρήσουμε το χταπόδι στο ψυγείο αρκετές μέρες. Το διατηρούμε, σε μπόλ με καπάκι, με λίγο λάδι - ξύδι και ζουμάκι απ' αυτό που έβρασε. Επειδή το λάδι πήζει στο ψυγείο, το βγάζουμε λίγο νωρίτερα ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη, όταν είναι να σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΕΥΚΟΛΗ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΤΥΡΟΠΙΤΑ


Μία εύκολη συνταγή για τυρόπιτα, που γίνεται πολύ γρήγορα.
Την είδα σε κάποια εκπομπή στην τηλεόραση και με κάποιες παραλλαγές που έκανα, σας την παρουσιάζω.
Δοκιμάστε την!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

5 φύλλα κρούστας
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γρμ φέτα
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
150 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
3 αυγά
2 φλυτζάνες γάλα
1-2 κουταλιές σούπας δυόσμο
1/2 φλυτζάνι λάδι
σουσάμι (προαιρετικά)
αλάτι- πιπέρι

Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα τυριά.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τον δυόσμο. (Το αλάτι με προσοχή, λόγω των τυριών).
Κόβουμε τα φύλλα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στο μπωλ. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά μας.
Τέλος ρίχνουμε και το λάδι.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε το μίγμα μας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η πίτα μας (περίπου 50΄).

- Αλλα τυριά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι κατίκι δομοκού και ανθότυρο.
Καλή επιτυχία!!!!

Χρύσα

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ - ΚΕΡΝΑΜΕ!!!!


Πρίν απο ένα χρόνο ακριβώς, δημιουργήθηκε αυτό το blog σαν δώρο απο τον Θάνο σε μένα.
Γνωρίζοντας την αγάπη μου για την μαγειρική και βλέποντας ότι για κάποια χρόνια περιφερόμουν σε άλλα sites και blogs, μου έστεισε την δική μου κουζίνα για να μαγειρεύω και να κερνάω φίλους και γνωστούς.
Δεν μπορούσα βέβαια να πιστέψω ότι θα είχε απήχηση και ότι θα υπήρχαν άνθρωποι που θα ενδιαφέρονταν για τα πιάτα μου.....
Όμως στην διάρκεια αυτού του χρόνου, ήρθα σε επικοινωνία με πολλά άτομα. Με κάποια απ' αυτά έχουμε απλή επικοινωνία, με κάποια άλλα πιο ουσιαστική και με κάποια έχουμε έρθει πιο κοντά και έχουμε γνωριστεί!!! Τελικά μέσα απο το internet, ασχέτως με το τι λέγεται, μπορείς να βρείς καλούς φίλους.
Όπως κάθε αξιόλογη κουζίνα, έτσι και αυτή αναβαθμίστηκε..... Εκτός απο εμένα, προέκυψε να μαγειρεύει και η φίλη Χρύσα αλλά και η Φλώρα. Τις ευχαριστώ πολύ, για τα υπέροχα πιάτα τους, γλυκά και αλμυρά και ελπίζω να συνεχίσουν να μας κερνάνε για αρκετό καιρό ακόμη!!!
Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους και αναγνώστες που μας τίμησαν με την παρουσία τους !!!
Ελάτε να σβήσουμε το κεράκι, να σας κεράσουμε ένα γλυκάκι, για να μας ευχηθείτε!!!!


Αν θέλετε και εσείς να το φτιάξετε, είναι πανεύκολο. Θα χρειαστείτε:

1 πακέτο μαργαρίνη (250γρ)
2 πακέτα πτι-μπερ
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
7 κουταλιές σούπας κόρν-φλάουρ ή custard powder
5 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
σαντιγύ

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βιτάμ να λιώσει σιγά σιγά.
Μετά ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια. Μόλις λιώσει και αυτή προσθέτουμε το ζαχαρούχο και δύο κουτάκια νερό (ως μεζούρα χρησιμοποιούμε το κουτάκι του ζαχαρούχου).
Δυναμώνουμε την φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει, σε ένα μπολάκι, διαλύουμε το κόρν φλάουρ και την ζάχαρη σε ένα κουτάκι νερό.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και μετά ρίχνουμε τα μπισκότα σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια.
Απλώνουμε το μίγμα σε ένα πυρέξ και το καλύπτουμε με την σαντιγύ, το στολίζουμε με τρούφα ή ότι άλλο θέλουμε.
- Μπορούμε να το βάλουμε και σε φόρμα με σούστα και να σερβιριστεί και ως τούρτα.
Καλή επιτυχία!!

Χρόνια μας πολλά!!!!
ΕΥΗ - ΧΡΥΣΑ - ΦΛΩΡΑ

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΤΣΕΝΤΑΡΙΤΑ ΣΑΛΑΤΑ


Μία σαλάτα πολύ εύκολη και πεντανόστιμη!! Γίνεται σε στρώσεις και σερβίρεται χωρίς να ανακατευτεί.
Σε κάθε γιορτή και μπουφέ πάντα φτιάχνουμε αυτή την σαλάτα. Προχθές που είχαμε γενέθλια, την ξαναέφτιαξα για τον μπουφέ. (Η φωτό βέβαια, είναι απο τον πρωτοχρονιάτικο μπουφέ..... επίκαιρη!!!)
Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

Μαρούλι
Αρακά
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μπέικον
τυρί τσένταρ τριμμένο
μαγιονέζα
λίγο αλάτι

Ποσότητες δεν αναφέρω. Ανάλογα την ποσότητα που θα φτιάξουμε και τα άτομα που θα σερβιριστούν.
Πρώτα βράζουμε τον αρακά και τον σουρώνουμε.
Κατόπιν, κόβουμε το μαρούλι σε μία σαλατιέρα και το αλατίζουμε ελαφρά.
Ψήνουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι και το ψιλοκόβουμε.
Επίσης ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Σε μία σαλατιέρα, στρώνουμε μία ποσότητα μαρουλιού.
Απο πάνω βάζουμε μία στρώση αρακά.
Αλείφουμε απο πάνω μία στρώση μαγιονέζας.
Κατόπιν βάζουμε λίγο κρεμμύδι και έπειτα το μπέικον.
Καλύπτουμε με τυρί τσένταρ.
Συνεχίζουμε επαναλαμβάνοντας άλλη μία στρώση απο κάθε υλικό.
Τελειώνουμε με το τυρί τσένταρ.

- Όταν σερβίρουμε δεν ανακατεύουμε αλλά παίρνουμε με κουτάλι απο πάνω προς τα κάτω.
Καλή επιτυχία!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...