Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΙΑΣ


Χταποδάκι σήμερα, ξυδάτο ή ξυδιάς όπως το έλεγαν στην Χαλκιδική, σε κάποιο εστιατόριο που τρώγαμε όταν παραθερίζαμε εκεί.
Εύκολη συνταγή, ότι πρέπει για το καλοκαίρι για παρεούλα και ουζάκι..... Εμείς βέβαια, το συνοδεύουμε και με Ζιβάνα Κυπριακή!!!
Κοπιάστε!!!

Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:

1 χταπόδι μεγάλο
1-2 δαφνόφυλλα
λίγους κόκκους πιπεριού
ελαιόλαδο
ξύδι
ρίγανη

Καθαρίζουμε το χταπόδι, βγάζοντας το δόντι και τα μάτια του και πλένοντάς το καλά με τρεχούμενο νερό.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.
Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Συνήθως το χταπόδι όσο ζεσταίνεται βγάζει νερό και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο. Όμως αν δούμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να μην μας κολλήσει.
Το βράζουμε τόσο ώστε να μαλακώσει καλά και να τρυπιέται εύκολα με ένα πηρούνι.
Όταν είναι έτοιμο, το βάζουμε σε μία πιατέλα και το κόβουμε σε μερίδες. (Αν θέλουμε, κατά το κόψιμο μπορούμε να αφαιρέσουμε τις πέτσες του).
Χτυπάμε λάδι με ξύδι και περιχύνουμε το χταπόδι. Η ποσότητα του ξυδιού εξαρτάται απο το πόσο ξινό το θέλουμε.
Τέλος, πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Αφήνουμε να μείνει στο λαδόξυδο 2-3 ώρες, ώστε να κρυώσει και να τραβήξει το χταπόδι νοστιμιά.

-Μπορούμε να διατηρήσουμε το χταπόδι στο ψυγείο αρκετές μέρες. Το διατηρούμε, σε μπόλ με καπάκι, με λίγο λάδι - ξύδι και ζουμάκι απ' αυτό που έβρασε. Επειδή το λάδι πήζει στο ψυγείο, το βγάζουμε λίγο νωρίτερα ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη, όταν είναι να σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!




Share

18 σχόλια:

Lila Xagorari είπε...

Αν και είναι πρωί θα το πιω το ουζάκι αφού η παρέα και ο μεζές το σηκώνει!!!

Asteri (Maria) είπε...

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ μεζές!!!!!!

( fortounata) είπε...

μμμμ!!!!!και έχω χταπόδι.φιλιά.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

άρχισαν οι ουζομεζέδες βλέπω, άντε τώρα να συγκρατηθούμε!!! πως τώρα να μη ζητήσω ουζοτσιπουράκι; έ;

mia maria είπε...

Ζέστανε ο καιρός και αρχίσανε τα μεζεδάκια! Από τώρα; Αμάν τι πάθαμε! Να είχα λίγο!!

painter είπε...

Ο καλύτερος καλοκαιρινός μεζές!!!

Pansofix είπε...

κλασικη συνταγη απο τις υπεραγαπημενες με ουζακι...απογειωση!!!

ellxrys είπε...

Υπέροχο μεζεδάκι !!
Καλοκαίρι, χταποδάκι και ουζάκι , δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο !

Δημιουργία είπε...

Ετσι το φτιαχνω και εγω, γινεται μουρλια. Με ουζακι τωρα το καλοκαιρι στη δροσια του κηπου, σκετη απολαυση.

mahler76 είπε...

τρελαίνομαι για χταποδάκι!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μένει στο ψυγείο τέτοιο μεζεδάκι??
Αυτό εξαφανίζεται με το που εμφανίζεται στο τραπέζι;-)

Αλεξάνδρα είπε...

Θα συμφωνήσω με την Ελένη!!
Μένει τέτοιο μεζεδάκι...
Τη λατρεύω αυτή την εκδοχή για το χταποδάκι!!!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

παραδοσιακό λατρευτό φαγητό!!!!!

την καλημέρα μου

Maria B. είπε...

Λατρεύω το χταποδι !! ο τελειος μεζές !!

καλό απόγευμα Εφάκι

elen είπε...

Αχ βρε φιλεναδίτσα μου μύρισε το χταπόδι και τώρα τι θα κάνω??? έγκυος γυναίκα άντε να τρέχω τώρα στην ψαραγορά βρω χταπόδι να το φτιάξω. Δε μου στέλνεις κανένα πλοκαμάκι με courier???ε????:Ρ
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!

eva είπε...

Κοπιάζω κι εγώ έμεινε τίποτα????
έστω λίγο ζουμάκι και μια γωνίτσα ψωμί!!
Φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους, Σήμερα Εύη θα έχουμε Θραύση Υάλλων ,ακολουθώ την συνταγή :p

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω και γω μία ιδέα για το χταπόδι?
Το καλύτερο είναι να το στεγνώσεις στον ήλιο και μετά να το ψήσεις στα κάρβουνα, αλλά αυτό θέλει τέχνη, άστο για άλλους.
Το πιο εύκολο, αφού το βράσεις λίγο για να μαλακώσει, όχι πολύ νερό, μετά το ψήνεις στα κάρβουνα και στην υγειά σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...