Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΙΑΣ
Χταποδάκι σήμερα, ξυδάτο ή ξυδιάς όπως το έλεγαν στην Χαλκιδική, σε κάποιο εστιατόριο που τρώγαμε όταν παραθερίζαμε εκεί.
Εύκολη συνταγή, ότι πρέπει για το καλοκαίρι για παρεούλα και ουζάκι..... Εμείς βέβαια, το συνοδεύουμε και με Ζιβάνα Κυπριακή!!!
Κοπιάστε!!!
Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
1 χταπόδι μεγάλο
1-2 δαφνόφυλλα
λίγους κόκκους πιπεριού
ελαιόλαδο
ξύδι
ρίγανη
Καθαρίζουμε το χταπόδι, βγάζοντας το δόντι και τα μάτια του και πλένοντάς το καλά με τρεχούμενο νερό.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.
Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Συνήθως το χταπόδι όσο ζεσταίνεται βγάζει νερό και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο. Όμως αν δούμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να μην μας κολλήσει.
Το βράζουμε τόσο ώστε να μαλακώσει καλά και να τρυπιέται εύκολα με ένα πηρούνι.
Όταν είναι έτοιμο, το βάζουμε σε μία πιατέλα και το κόβουμε σε μερίδες. (Αν θέλουμε, κατά το κόψιμο μπορούμε να αφαιρέσουμε τις πέτσες του).
Χτυπάμε λάδι με ξύδι και περιχύνουμε το χταπόδι. Η ποσότητα του ξυδιού εξαρτάται απο το πόσο ξινό το θέλουμε.
Τέλος, πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Αφήνουμε να μείνει στο λαδόξυδο 2-3 ώρες, ώστε να κρυώσει και να τραβήξει το χταπόδι νοστιμιά.
-Μπορούμε να διατηρήσουμε το χταπόδι στο ψυγείο αρκετές μέρες. Το διατηρούμε, σε μπόλ με καπάκι, με λίγο λάδι - ξύδι και ζουμάκι απ' αυτό που έβρασε. Επειδή το λάδι πήζει στο ψυγείο, το βγάζουμε λίγο νωρίτερα ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη, όταν είναι να σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
18 σχόλια:
Αν και είναι πρωί θα το πιω το ουζάκι αφού η παρέα και ο μεζές το σηκώνει!!!
Ο ΤΕΛΕΙΟΣ μεζές!!!!!!
μμμμ!!!!!και έχω χταπόδι.φιλιά.
άρχισαν οι ουζομεζέδες βλέπω, άντε τώρα να συγκρατηθούμε!!! πως τώρα να μη ζητήσω ουζοτσιπουράκι; έ;
Ζέστανε ο καιρός και αρχίσανε τα μεζεδάκια! Από τώρα; Αμάν τι πάθαμε! Να είχα λίγο!!
Ο καλύτερος καλοκαιρινός μεζές!!!
κλασικη συνταγη απο τις υπεραγαπημενες με ουζακι...απογειωση!!!
Υπέροχο μεζεδάκι !!
Καλοκαίρι, χταποδάκι και ουζάκι , δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο !
Ετσι το φτιαχνω και εγω, γινεται μουρλια. Με ουζακι τωρα το καλοκαιρι στη δροσια του κηπου, σκετη απολαυση.
τρελαίνομαι για χταποδάκι!!!
Μένει στο ψυγείο τέτοιο μεζεδάκι??
Αυτό εξαφανίζεται με το που εμφανίζεται στο τραπέζι;-)
Θα συμφωνήσω με την Ελένη!!
Μένει τέτοιο μεζεδάκι...
Τη λατρεύω αυτή την εκδοχή για το χταποδάκι!!!
παραδοσιακό λατρευτό φαγητό!!!!!
την καλημέρα μου
Λατρεύω το χταποδι !! ο τελειος μεζές !!
καλό απόγευμα Εφάκι
Αχ βρε φιλεναδίτσα μου μύρισε το χταπόδι και τώρα τι θα κάνω??? έγκυος γυναίκα άντε να τρέχω τώρα στην ψαραγορά βρω χταπόδι να το φτιάξω. Δε μου στέλνεις κανένα πλοκαμάκι με courier???ε????:Ρ
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!
Κοπιάζω κι εγώ έμεινε τίποτα????
έστω λίγο ζουμάκι και μια γωνίτσα ψωμί!!
Φιλάκια!
Καλημέρα σε όλους, Σήμερα Εύη θα έχουμε Θραύση Υάλλων ,ακολουθώ την συνταγή :p
Να σου πω και γω μία ιδέα για το χταπόδι?
Το καλύτερο είναι να το στεγνώσεις στον ήλιο και μετά να το ψήσεις στα κάρβουνα, αλλά αυτό θέλει τέχνη, άστο για άλλους.
Το πιο εύκολο, αφού το βράσεις λίγο για να μαλακώσει, όχι πολύ νερό, μετά το ψήνεις στα κάρβουνα και στην υγειά σας.
Δημοσίευση σχολίου