Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
ΓΑΥΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Ο γαύρος σαν ψαράκι, κατέχει ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας γιατί είναι απο τα ψαράκια που τα τρώνε οι δικοί μου.... Αυτή τη φορά τον έφτιαξα τηγανητό αρωματισμένο με διάφορα μπαχαρικά και φυσικά συνοδευμένο απο την αγαπημένη μας σκορδαλιά.
Πατατούλες και σαλατούλα προαιρετικά, κρασάκι υποχρεωτικό!!!!
Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:
Για τον γαύρο:
1 kg γαύρο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι
κόλιαντρο σε σκόνη
κάρδαμο ξερό
τζίντζερ σε σκόνη
ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε πολύ καλά τους γαύρους, κόβοντάς τους τα κεφάλια και αφαιρώντας τα εντόσθια. Ξεπλένουμε καλά και τον βάζουμε σε σουρωτήρι.
Τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο, για να τραβήξει το αλάτι.
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
Αλευρώνουμε το γαύρο και τον τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνουμε το γαύρο σε δόσεις και τον τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα μόνο λεπτά για να μην μας στεγνώσει.
Τον αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα πολλά λάδια και τον σερβίρουμε ζεστό.
Για την σκορδαλιά:
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 φραντζόλα χωριάτικου ψωμιού, χωρίς την κόρα
αλάτι
ελαιόλαδο
ξύδι
καρύδια τριμμένα στο multi (περίπου 1 χούφτα) ή αμύγδαλα αποφλειωμένα και τριμμένα
Το ψωμάκι μας πρέπει να είναι μπαγιάτικο. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το ψωμί με αρκετό νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει καλά.
Το στίβουμε με τις παλάμες μας πολύ καλά για να φύγει το περίσσιο νεράκι και το ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ ή στο μπολ του πολυμίξερ μας.
Προσθέτουμε το σκόρδο, λίγο αλάτι και λίγο απο τα υγρά μας, δηλ. ελαιόλαδο και ξύδι.
Χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Κατά διαστήματα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κάτι απο τα υλικά μας, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη όταν αποκτήσει λεία υφή.
Στο τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια ή τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε την σκορδαλιά μας σε ένα γυάλινο μπολ και την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
16 σχόλια:
Με σκορδαλιά δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ.
Ενδιαφέρουσα πρόταση.
Θα του δίνει διαφορετική υπόσταση.
Καλημέρα από την ψυχρή Θεσσαλονίκη -με τις ζεστές καρδιές όμως.
Ολα τα μπαχαρικά που βάζεις ωραία μου ακούγονται.
Για να πάω σε δοκιμή. Το κρατώ.
Τα αγαπημένα μου ψάρια.Πολύ νόστιμα και το βασικό είναι ότι δεν θέλουν καθάρισμα,τα τρως σαν τσιψσακιά...
Αγαπημένο ψαράκι ο γαύρος και για μας. Μου άρεσαν πολύ τα μπαχαρικά που βάζεις , με την σκορδαλιά δε τον απογείωσες τον γαύρο !!!!
Η σκορδαλιά δεν παίζετε Εύη μου, με γαύρο με μαριδάκι με όλα τα φρέσκα ψαράκια!Οι ψαράδες της Κοιλάδας λένε οτι τα ψάρια δεν τα αλατίζουμε ποτέ πριν τα τηγανίσουμε ή τα ψήσουμε γιατί χάνεται μέρος της φρεσκάδας τους! Βάζω το κρασάκι, πάρτε το φαγάκι κι ελάτε!
ΜΗ!Μη βάζετε τέτοια ποστ....λυπηθείτε με.Μια βδομάδα διακοπές το Σεπτέμβρη τσάκισα αθερίνα,γαύρο,σαρδέλες,μπακαλιάρο,σκορδαλιά και φυσικά χόρτα!
αν και φάγαμε ψαράκι εχθές, ζήλεψα τα γαυράκια, με σκορδαλιά είναι τέλεια, πάλι θα το κάψουμε!!
Με τα μπαχαρικά που βάζεις θα πρέπει να έχουν καταπληκτικό άρωμα... και γεύση! Αχ, αυτή η σκορδαλιά, πως μου αρέσει, το κακό είναι πως μετά με πειράζει!
Η Εύη μαγειρΕύη .... τέλειο γάυρο!! ;))
Σπάνια τρώω ψάρια (δυστυχώς) και ο τηγανιτός γαύρος μπορώ να πω είναι από τα αγαπημένα.Πρώτη φορά βλέπω βέβαια τόσα μπαχαρικά στον γαύρο και είμαι περίεργη να δω πως θα είναι.Φιλιά πολλά Ευάκι!
Οπως όλοι, έτσι κι εγώ εντυπωσιάστηκα από τα μπαχαρικά Ευάκι, σπέσιαλ το γαυράκι με την σκορδαλιά, δεν το συζητάω!
Φιλάκια!
Γαύρος, σκορδαλιά και μία σαλάτα παντζάρια ο τέλειος συνδυασμός!
Παιδια τα γαυρακια τα εξαφανίσαμε αυθημερον...
Την σκορδαλιά όμως (επειδη ήταν μπόλικη) την είχαμε για συνοδευτικό 2-3 μέρες....και σας πληροφορώ ότι πάει με όλα..
@Δύσπιστε, την σκορδαλιά την συνοδεύουμε με όλα τα ψαράκια εμείς. Να μην σου πω οτι την τρώμε και σκέτη... χιχιχι
Φιλιά στην Θεσσαλονίκη μας, που είναι απο τις πιο "ζεστές" πόλεις που έχω γνωρίσει....
--------------------------------------
@Γιαγιάκα, τα μπαχαρικά του δίνουν μια πιο ξεχωριστή γέυση. Φυσικά παίζει ρόλο η ποσότητά τους και είναι πάντα προαιρετικά. Περί ορέξεως.........
Φιλιά :))
------------------------------------
@Δημήτρη, μαζί με τα τσιπσάκια σου να βάλω κρασάκι? ;Ρ
@Χρύσα μου, με την σκορδαλιά δεν απογειώθηκε μόνο ο γάυρος αλλά κι εμείς χιχιχιχχιιχχι
Φιλάκια :))
--------------------------------------
@Λίλα, για το αλάτισμα των ψαριών ήξερα μόνο ότι απαγορέυεται να τα αλατίζουμε στο τηγάνι, όπως έκαναν παλιά, επειδή στεγνώνουν. Θα δοκιμάσω και τη συμβουλή σου, θα τηγανίσω νέα ψαριά και σου έρχομαι........
------------------------------------
@Allora απ ότι κατάλαβα και σε σένα δεν αρέσουν καθόλου τα τηγανητά μικρά ψαράκια :Ρ
Το τρίπτυχο που αναφέρεις (ψάρια, σκορδαλιά, χόρτα) είναι όλα τα λεφτά!!!!
Φιλιά :)))
@Γαστεροπληξούλα μου, πότε δεν το κάψαμε για να μην το κάνουμε και τώρα;
Φυσικά για όλα φταις εσύ που με την ανάρτησή σου με την σκορδαλιά σου, ξεσηκώθηκαν όλοι και ήθελαν μια απο τα ίδια.... Καλά την είχαν ξεχάσει, αλλά τώρα με τόσα ψάρια που τρώμε!!!!
--------------------------------------
@Μεγαλομαμά μου, δοκίμασε τα μπαχαρικά σε ποσότητα τόση όση να σας αρέσουν.
Οσο για την σκορδαλιά κι εγώ την κάνω λίγο πιο ελαφριά, για να μην μας πειράζει.
Φιλιά :)))
------------------------------------
@Πανδώρα, merci pour le compliment......(βρε πως τα μιλαω η άτιμη :Ρ)
Δοκίμασε κι εσύ τα μπαχαρικά που σου αρέσουν και στην ποσότητα που σου αρέσουν.
Και να μάθεις να τρως ψάρια, να μην σε μαλώσω.....(έτσι ελεγα και στον γιο μου) χιχιχιχι
Φιλιά :)))
@Ελενάκι ούτε εγώ το συζητάω, για τον σπέσιαλ μεζέ!!! Βάζω κρασάκι και σε περιμένω :)))))
--------------------------------------
@Δημιουργία μου, όπως είπα και στην allora, ψάρια, σκορδαλιά και χορταρικά ή πατζάρια όπως λες και εσύ είναι το τέλειο τραπέζι!!!
Τέτοια νηστέια κάνουμε ένα χρόνο :)))
Φιλιά :)
--------------------------------------
@Θάνο να μην μαρτυρήσω με τι την έτρωγες την σκορδαλιά τις επόμενες ημέρες γιατί θα γελάνε όλοι :Ρ
Δημοσίευση σχολίου