Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΨΩΜΙ


Πρωτομαγιά, ημέρα των λουλουδιών!! Ανθίζει το σπίτι μας με τα λουλούδια που μαζεύουμε, ανθίζει το μπαλκόνι μας με το στεφάνι που κρεμούμε, ανθίζει η ψυχή μας μιας και είναι ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στην φύση.
Απο τώρα και στο εξής θα ανθίζει και ο φούρνος μας!!!!!! Ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε να βρεθούμε σε κήπους και αγρούς, θα μεταμορφώσουμε το τραπέζι μας σε φυτώριο....
Θα φτιάξουμε ηλιόλουστο ψωμάκι για να φάμε με την ηλιόλουστη σαλάτα και με άλλα ορεκτικά!!
Είναι ένα ψωμάκι μπριός, περίπου σαν κι αυτό που μας είχε δείξει η Δημιουργία αλλά με διαφορετικό σχέδιο. Δεν είναι δύσκολο, μην το φοβηθείτε, απλά θέλει λίγο χρόνο παραπάνω.
Δεν είναι βέβαια δική μου ιδέα, το βρήκα πριν καιρό σε κάποιο ξένο site αλλά δεν θυμάμαι σε ποιό, μιας και ξένος δάκτυλος πείραξε τα bookmarks μου και τα έσβησε...... Καλά που είχα κρατήσει σε σχέδια την εκτέλεση και έτσι σήμερα σας το δείχνω....

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
250 ml γάλα ζεστό
125 ml αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων
1 κρόκο αυγού
σουσάμι
ηλιόσπορους καθαρισμένους

Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το μισό ζεστό γάλα (όχι καυτό), την ζάχαρη και 3-4 κουταλιές αλεύρι. Ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και να γίνει ένας χυλός.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 20΄ να φουσκώσει. *
Στο μεταξύ, στο μπώλ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι (κρατάμε λίγο, ίσως να μην το πάρει όλο) και το αλάτι.
Προσθέτουμε τα 2 αυγά χτυπημένα, το υπόλοιπο ζεστό γάλα και το λάδι.
Ρίχνουμε και την φουσκωμένη μαγιά και με τους γάντζους σε σιγανή ταχύτητα, ανακατεύουμε.
Μόλις σχηματισθεί ένα ζυμάρι, σταματάμε το μίξερ και βάζουμε την ζύμη μας σε ένα μεγάλο μπώλ. Εννοείται πως η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ...
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά, ελαστική και "γλυκιά" σε υφή. Αν βάλαμε καταλάθος περισσότερο αλεύρι και δεν έχει πολύ ελαστικότητα, τότε βρέχουμε τα χέρια μας με γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε. (Στην αρχή θα κολλάει, δεν μας απασχολεί όμως, μόλις ζυμωθεί φτιάχνει.)
Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη για 1 - 1.30 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.*
Είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε το ηλιόλουστο ψωμάκι μας.

Σε ένα ταψάκι αλουμινίου για πίτσα, στρώνουμε λαδόκολλα ελαφρά βουτυρωμένη.
Το ζυμάρι μας το χωρίζουμε σε 2 ίσα κομμάτια. Μπορούμε αν έχουμε ζυγαριά να τα ζυγίσουμε.
Το 1ο κομμάτι το χωρίζουμε σε 5 ίσα μπαλάκια.
Ανοίγουμε καθένα απο αυτά, σε φύλλα διαμέτρου 20 εκατ. (επειδή εγώ δεν τα πάω πολύ καλά με το άνοιγμα των φύλλων, ώστε να γίνονται ολοστρόγγυλα, χρησιμοποίησα 2 ταψάκια αλουμινίου 20 εκατ., απ' αυτά που μας φέρνουν με γλυκά σιροπιαστά..... Τα αναποδογύρισα, τα λάδωσα ελαφρά και άνοιξα σχεδόν με το χέρι μου το φύλλο πάνω τους... βγήκαν ολοστρόγγυλα!! βρε τι σκαρφίζομαι η ακαμάτρα......)

Αφού ανοίξουμε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνουμε απο πάνω.
Κατόπιν τοποθετούμε το 2ο και βουτυρώνουμε, το 3ο και βουτυρώνουμε, το 4ο και βουτυρώνουμε. Το 5ο φύλλο θα το ανοίξουμε λίγο μεγαλύτερο ώστε να σκεπάσει στο πλάι τα άλλα.
Τοποθετούμε τα φύλλα στο ταψάκι με την λαδόκολλα.
Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε στο κέντρο προσεκτικά μέχρι κάτω, ένα + και κατόπιν ένα Χ, φροντίζοντας να αφήσουμε περιθώριο 1 εκατ. περίπου απο την άκρη.
Τραβάμε με προσοχή, κάθε τρίγωνο και το ανοίγουμε. Ετσι, γίνονται τα εξωτερικά πέταλα του ψωμιού μας.

Το 2ο κομμάτι που έχουμε κρατήσει, το κόβουμε άνισα. Κόβουμε το 1/3 κάνοντας μία μπάλα και τα υπόλοιπα 2/3, σε 5 ίσες μπαλίτσες.
Τις 5 μπαλίτσες θα τις ανοίξουμε σε φύλλα διαμέτρου 14 εκατ. και θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με τα προηγούμενα......... Στρώσιμο το ένα πάνω στο άλλο και βουτύρωμα........
Τοποθετούμε τα φύλλα στο κέντρο του λουλουδιού.
Χαράζουμε πάλι ένα + και ένα Χ, φροντίζοντας οι τομές μας να συμπίπτουν με την μέση κάθε εξωτερικού φύλλου, έτσι ώστε όταν ανοίξουμε τα φυλλαράκια μας να πέσουν ενδιάμεσα. Έτσι, γίνονται τα εσωτερικά πέταλα του ψωμιού μας.

Τώρα μας έμεινε το κομμάτι που κρατήσαμε σε μπάλα. Το φτιάχνουμε στρογγυλό, το πατάμε ελαφρά και το βάζουμε στο κέντρο του ψωμιού, έτσι ώστε να καλύψει την τρύπα.
Το ηλιόλουστο ψωμάκι μας είναι έτοιμο....

Αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσει και κατόπιν το αλείφουμε με τον κρόκο αυγού χτυπημένο ελαφρά με λίγο νεράκι.
Πασπαλίζουμε στο κέντρο με ηλιόσπορους και εξωτερικά με σουσάμι.

Σκεπάζουμε πρόχειρα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 1ο΄. Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για 30΄ ακόμη.
Αφήνουμε να κρυώσει και είναι έτοιμο!!!!!!

* Οταν πρόκειται να φουσκώσει το βάζω στο φούρνο που έχω ζεστάνει στους 50 βαθμούς.
Μόλις σβήσει το φωτάκι τον κλείνω και αφήνω εκεί την ζύμη.
Καλή επιτυχία!!!!!




Share

29 σχόλια:

BIKY είπε...

Καλησπέρα
Καλό μήνα εύη
Καταπληκτικό το ψωμάκι σου
Κομματάκι δύσκολο βέβαια για στείλε λίγο και απο εδώ

Thalassenia είπε...

Θέλω να δω ποιός θα απλώσει πρώτος να κόψει από αυτόν τον ήλιο.
Δεν θα ντραπεί; Αυτό είναι για στολίδι.
Μπράβο Έυη

Καλό μήνα.

Magda^_^ είπε...

Καλό μηνάααα!!
Το ψωμί σας είναι...τι να πω τώρα...δεν έχω λόγια!!
Καλλιτεχνικότατο!!!Μακαρί να το είχα τώρα εδώ μπροστά μου!! :):):)

Lila Xagorari είπε...

Ότι και να πω θα είναι λίγο!!!!!
Συγχαρητήρια Εύη μου!!!!
Καλό μήνα και καλά να περάσετε!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Βαστάει η καρδιά σου να κόψεις και,πολύ περισσότερο, να φας αυτό το καλλιτέχνημα;
Εμένα όχι!
Όταν είδα την πρώτη φωτό, είπα, αδύνατον.
Τώρα όμως με την περιγραφή, λέω, γατί όχι;
Ιδανικό για ειδικές περιστάσεις!

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Κόπος πολύς αλλά το αποτέλεσμα καταπληκτικό!
Να είσαι καλά και καλή Πρωτομαγιά!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

χαχα!!!! αυτήν την εβδομάδα τα τσακίσαμε τα ηλιόλουστα ψωμάκια, εδώ ψηλά τα συνηθίζουμε, και για δωράκια είναι σούπερ

ΕΛΕΝΑ είπε...

.........
speechles!!
Μπράβο Ευάκι!
Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά!

ZyklonB είπε...

Εντυπωσιακό! Θα μπορούσε επίσης να γίνει και με αλεύρι ολικής αλέσεως? Τείνω να το προτιμώ!

Απο τα σχετικά "απλά" με την έννοια της καθημερινής κουζίνας, να σας δείξω και κάτι που ακούγεται κάπως πιο..."δύσκολο" αλλά δεν είναι! Άπαξ και σας αρέσει κάτι εντυπωσιακό στο τραπέζι ρίξτε μια ματιά και στην Μοριακή Γαστρονομία! . Περιλαμβάνει απλές τεχνικές που μπορούν να γίνουν εύκολα στην κουζίνα (ιδίως ο αφρός με λεκιθίνη) ,είναι εντυπωσιακές και ταιριάζουν τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρα!

Μarion, είπε...

Eυη Καλό Μήνα
Καλή Πρωτομαγιά

Τέλειο το ψωμάκι. Πολύ ωραία παρουσίαση και γίνεται πολύ ωραίο.
Γειά στα χέρια σου !!

Manya είπε...

Evi, ise katapliktiki!
Kalo Mina, ke ego san treli diavitiki, alla ke megali psomou...zilevo ke mazevo ta salia mou me afto to katapliktiko psomi pou eftiakses!
Kalimera!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Υποκλίνομαι για την τέχνη!Δεν έχω λόγια!!!!!

Καλή Πρωτομαγιά
χχχχ

Pansofix είπε...

τελειο ψωμακι σκετη τεχνη καλο μηνα και καλα να περασετε!!!

Αλεξάνδρα είπε...

Απλά υπέροχο!!!
Μπράβο Ευάκι μας έδωσες ιδέα!!!

Καλά να περάσεις σήμερα!
Καλό μήνα!!!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Οοοοοοχι...δεν το χαλάω αυτό το ψωμί
Στολίδι θα το έχω!!!

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

( fortounata) είπε...

καλό μήνα, μα τι υπέροχο ψωμάκι είναι αυτό;μπράβο σου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα ψωμάκια είναι έργα τέχνης,δεν τολμώ να τα αγγίξω.
Στείλε μου μερικά να τά καδράρω.
Congratulations από τόν Πειραιά.

ellxrys είπε...

Εργο τέχνης το ψωμάκι σου Εύη !!
Γεια στα χέρια σου και καλό μήνα :)

Δημιουργία είπε...

Το ψωμακι σου Ευη σκετη ομορφια, κλεβω τη συνταγη για να το φτιαξω.Καλο μηνα να εχεις.

Ελευθερία είπε...

καλο μηνα και παντα τετοιες θεικες ιδεες!!!!!!
εχω παθει την πλακα μου με το σχεδιο
το αντεγραψα να μην το χασω και να το κανω. οτι και να πω ειναι λιγο
ευγε!!!!!!!!!

mia maria είπε...

Εύη σήμερα έκανες τέχνη! Τέλειο το ηλιόλουστο ψωμάκι σου!
Καλό μήνα!

Penelope είπε...

Μία μόνον λέξη το περιγράφει: ΤΕΛΕΙΟ.

Τέλειο Εύη μας. Καλό Μήνα και σε σας με υγεία πάντα στην οικογένειά σας.

drosostalitsa είπε...

Πω πω είναι εντυπωσιακό! Λυπάσαι να το φας...!

Καλό Μήνα!

Asteri (Maria) είπε...

Τέλειο!
Σκέτο στολίδι :))))

cibus♥I είπε...

Έργο τέχνης indeed! Μπράβο Εύη!
Καλό μήνα =)

Maria B. είπε...

απλά ΥΠΕΡΟΧΟ !!!!!

Μπράβο Ευάκι μου !! ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα !!


φιλια πολλά και καλό μήνα

Potpouri είπε...

Καλησπέρα το ψωμί σου είναι τόσο όμορφο που είναι να το φάμε είσαι πραγματικά ταλέντο μπράβο σου

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Ευχαριστώ πολυ όλους τους φίλους και τις φίλες για τις ευχές τους και για την επίσκεψή τους!!
Χαίρομαι που σας άρεσε το ψωμάκι μου, η αλήθεια είναι πως όλοι το χάζευαν και δεν το ακούμπαγαν.. Τελικά, την αρχή την έκανα εγώ για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι!!!
Φιλιά :))

oreksinaxeis είπε...

Πω πω ....τι υπερπαραγωγή είναι αυτή??Άργησα αλλά το απόλαυσα τουλάχιστον οπτικά..Μπράβο!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...