Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΙΕΝΤΙ


Το ξακουστό πια χουνκιάρ της Πολίτικης κουζίνας!! Ένα φαγητό που όταν το δοκίμασε ο σουλτάνος ευχαριστήθηκε πολύ (εξού και η ονομασία).
Η αυθεντική συνταγή, επιτάσσει αρνάκι αλλά και με μοσχάρι είναι καταπληκτικό πιάτο. Βέβαια όλη η νοστιμιά είναι στον πουρέ μελιτζάνας......
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

1.200 - 1.500 γραμ. μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού κρασί κόκκινο
1/2 κουτί χυμό ντομάτας
αλατοπίπερο
1 πρέζα ζάχαρη
1 δάφνη
λίγη κανέλα τριμμένη
1/2 ποτήρι νερό ζεστό (ή και περισσότερο)

Για τον πουρέ μελιτζάνας:
4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
χυμό απο 1/2 λεμόνι
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 1/2 - 2 κούπες γάλα
αλάτι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κούπα τυρί ημίσκληρο τριμμένο

Στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για λίγα λεπτά.
Κατόπιν βάζουμε τα κομμάτια κρέατος και τα αφήνουμε να θωρακιστούν απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Στην συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει πολύ. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα, όπως εγώ επειδή βιαζόμουν, χρειάζεται περίπου 35'. Αλλιώς θέλει πάνω απο 1 ώρα.
Προσέχουμε κατά την διάρκεια του βρασμού, μήπως χρειαστεί νεράκι να προσθέσουμε και πάντα ζεστό.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες είτε στο γκρίλ είτε στον φούρνο είτε στα κάρβουνα που είναι και το καλύτερο, λόγω της καπνιστής γεύσης που παίρνουν.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις ξεφλουδίζουμε.
Παίρνουμε το εσωτερικό τους, την ψίχα, και την βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Την περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.
Σε μία κατσαρολίτσα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε για λίγο να πάρει χρώμα.
Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα ζεστό, όχι όλο, λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε στον πουρέ μας.
Πατάμε τον πολτό μελιτζάνας με το χέρι μας, μέσα στο σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά και τον προσθέτουμε στην κρέμα.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει η μελιτζάνα και να ενσωματωθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε σε πιάτο, βάζοντας τον πουρέ κάτω κυκλικά και απο πάνω το κρέας.
Η συνταγή αυτή βγάζει 5-6 μερίδες άνετα. (Αναλόγως και πόσο τρώει ο καθένας).

- Μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό με αρνάκι μπούτι κομμένο σε κύβους.
Καλή επιτυχία!!!!!!



Share

14 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

O πουρές μελιτζάνας μου φαίνεται τέλειος.
Θα το δοκιμάσω χωρίς κρέας που δεν μου αρέσει.
Καλημέρα και καλή όρεξη μας!

( fortounata) είπε...

καλημέρα.θα το δοκιμάσω,πρέπει να είναι τέλειο.φιλιά.

Asteri (Maria) είπε...

Καμιά μεριδούλα έχει για μένα; σήμερα δεν έχω διάθεση για μαγειρέματα
Πολύ ωραίο φαγητό!
Φιλιά

Lila Xagorari είπε...

Πολύ μου αρέσει το φαγάκι σου σήμερα! Καλοκαιρινό, καλοκαιρινό!

ellxrys είπε...

Ποτέ δεν έχω δοκιμάσει να το φτιάξω και φαίνεται πολύ λαχταριστό.
Μπαίνει λοιπόν στα προσεχώς !!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

μας ξελιγώσατε κυρία μου, αγαπημένο φαγάκι

ΧΡΥΣΑ ΞΥΝΟΥ είπε...

Η Εύη ζωγραφίζει δεν μαγειρεύει!έργο τέχνης.

Thalassenia είπε...

Οι μελιτζάνες πήραν φόρα. Τις πρώτες φλάσκες θα τις δοκιμάσω έτσι με μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής.

Φιλιά θαλασσένια.

θεία Σοφία είπε...

Μπράβο παιδιά. Ήταν η πρώτη βίντεο συνταγή που έκανα και ακόμα θυμάμαι πόσο δύσκολη ήταν. Φαίνεται πολύ ωραίο το δικό σας :-)

Και λοιπόν;E allora? είπε...

πόσα χρόνια έχω να φάω πολίτικη κουζίνα....πόσο την λατρεύω!!!

καλή Κυριακή

Δημιουργία είπε...

Το εχω ακουσει αυτο ο φαγητο, τωρα ειδα και την εκτελεση του που μου αρεσε πολυ.

Manya είπε...

Evi mou, to eftiaksa ehthes! Egine katapliktiko! Iha kosmo sto spiti ke pragmatika me esoses dioti ihe kolisi to mialo mou. Den emine katholou poure, ki ean iha ligo para pano tha mou to etrogan ki afto! To kreas itan iperoho episis! S' efharisto poli poli!

dhmhtra είπε...

Δεν το ξέρω το φαγητό σου , δεν είχα ακούσει ποτέ γι'αυτό, θα το δοκιμάσω και θα σου γράψω.
Καλή σου μέρα.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή αυτή!! Οποιος δεν την έχει δοκιμάσει, τον παροτρύνω να το κάνει.....

Μanya μου, χαίρομαι πολύ που σου πέτυχε και το απολαύσατε μαζί με την παρέα σου!! Να σαι καλά, φιλιά :))

Να περνάτε όλοι καλά :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...