Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012
ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΜΕ ΚΙΜΑ
Τσικνοπέμπτη σήμερα, ημέρα κρεατοφαγίας. Κανονικά το έθιμο επιτάσσει τσικνίσματα, δηλ. ψητά κρέατα σε κάρβουνα ώστε το σπίτι να μυρίσει τσίκνα. Όμως, δεν είναι πάντα εύκολο στην πόλη να ανάψουμε κάρβουνα και έτσι επιλέγουμε να φτιάξουμε κάποιο άλλο φαγάκι για να ευχαριστηθούμε με τους αγαπημένους μας.
Μία τέτοια λύση είναι και το σημερινό πιάτο. Το γιαουρτλού με κιμά, είναι πεντανόστιμο, πανεύκολο, πολύ γρήγορο στην παρασκευή του και οικονομικό.
Την συνταγή αυτή την είχα δεί σε πρωινή εκπομπή πριν απο 2 χρόνια περίπου, απο την Αργυρώ και την προσάρμοσα στα δικά μας γούστα.
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!
Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:
750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
8 αραβικές πίτες μεσαίου μεγέθους
1 κ΄1/2 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
δυόσμο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλομομμένο
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο κύμινο
λίγο σουμάκ
1 πρέζα ζάχαρη
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τον κιμά με ελάχιστο λάδι και τον τσιγαρίζουμε ελαφρά, σπάζοντάς τον έτσι ώστε να μην μείνουν κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1/2 κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 15΄περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του και να ψηθεί.
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κύμινο, το σουμάκ και το αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε 1/2 κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, να δέσει η σάλτσα και να πιεί τα υγρά της.
Στο τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στο ρηχό ταψί του φούρνου, απλώνουμε κομμένες τις αραβικές πίτες. (Τις ανοίγουμε στην μέση και τις χοντροκόβουμε σε κομμάτια.)
Τις ψήνουμε στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. (όχι, όπως εγώ στην φωτό).
Όταν ετοιμαστούν όλα, τα βάζουμε σε στρώσεις σε ένα μεγάλο πυρέξ.
Στον πάτο βάζουμε τις ψημένες πίτες, ρίχνουμε απο πάνω τον κιμά απλωτά και καλύπτουμε με την σάλτσα.
Στο τέλος, καλύπτουμε την σάλτσα με το γιαούρτι, στο οποίο έχουμε προσθέσει αλάτι, δυόσμο ψιλοκομμένο και ελάχιστο λαδάκι.
Ψήνουμε το φαγητό μας, για 15΄περίπου στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Το φαγητό αυτό, μπορεί να σερβιριστεί και χωρίς να το ψήσουμε, αρκεί να το αφήσουμε για περίπου 30΄ να δέσει και να ποτίσουν οι πίτες με ζουμάκι απο την σάλτσα.
Καλή επιτυχία και καλή Τσικνοπέμπτη!!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Πανεύκολο! Θα το δοκιμάσω!
Θανατηφόρο!!! Η χαρά του κιμαδολάτρη!!!! Μπράβο!!!!
Eύη μου
εσένα σε λατρεύω και το ξέρεις...αλλά ο κιμάς μου αρέσει μόνο σε μπιφτέκι.
Πουθενά αλλού.
Μάκια μάκια!
Δημοσίευση σχολίου