Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ


 'Ενα γλυκάκι που όλοι αγαπάμε. Ένα γλυκάκι ανάμνηση απο τα παιδικά μας χρόνια. Στην ουσία μία τάρτα με μαρμελάδα εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη.
Υπάρχει και συνταγή για νηστίσιμη πάστα φλώρα εδώ.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

450 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
225 γραμ. μαργαρίνη λιωμένη
200 γραμ. ζάχαρη
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
450 γραμ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας
αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking και σχηματίζουμε στο κέντρο μία λακκούβα.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τ' αυγά, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη, το ξύσμα, το αλάτι και τη βανίλια.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μία πολύ μαλακιά ζύμη. Δεν ζυμώνουμε πολύ για να μην σκληρύνει η ζύμη μας.
Την βάζουμε σε μία σακκουλίτσα τροφίμων στο ψυγείο για 30΄ περίπου.

Κατόπιν, στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο μιας ταρτιέρας.
Παίρνουμε το ζυμάρι μας και το χωρίζουμε σε 2 μέρη. Τα 2/3 της ζύμης θα είναι για την βάση και το 1/3 για την διακόσμηση απο επάνω.
Με το πλάστη ανοίγουμε το φύλλο της βάσης, πάνω σε φύλλο ζελατίνας ή σιλικόνης ή και σε λαδόκολλα ώστε να το μεταφέρουμε ευκολότερα στην ταρτιέρα, λίγο μεγαλύτερο απο την διάμετρο της ταρτιέρας και σε μέτριο πάχος.
Το τουμπάρουμε στην ταρτιέρα, αφαιρούμε τη ζελατίνη και στρώνουμε τη ζύμη ώστε να κάτσει καλά μέσα στην ταρτιέρα και να καλύψει και τα τοιχώματα.
Κόβουμε περιμετρικά με ένα μαχαίρι, την ζύμη που περισσεύει έξω απο την ταρτιέρα.

Καλύπτουμε την βάση με την μαρμελάδα, που την έχουμε ανακατέψει ελαφρά με ένα πηρούνι, φροντίζοντας να πάει παντού.
Τέλος, ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και με μία οδοντωτή ροδέλλα κόβουμε μακρόστενες λωρίδες τις οποίες τις βάζουμε εναλλάξ στην τάρτα ή με κάποιο κουπ πάτ κόβουμε σχεδιάκια και στολίζουμε την επιφάνεια. Αν δούμε ότι το ζυμάρι μας είναι πολύ μαλακό και μας κόβονται οι λωρίδες, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι, να ξαναζυμώσουμε και κατόπιν να συνεχίσουμε.


Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε και με αμύγδαλο την επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 40΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η τάρτα.

- Συνήθως, περισσεύει ζυμαράκι. Δεν το πετάμε. Είτε το χρησιμοποιούμε φτιάχνοντας μικρά ταρτάκια, είτε φτιάχνουμε μπισκοτάκια ή τέλος βάζουμε την ζύμη σε σακκουλίτσα στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Καλή επιτυχία!!!




Share

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπεροχη σε ευχαριστουμε ειναι γλυκεια σαν και εσένα Ευη μου,
Με αγάπη

ΑΡΕΤΗ ΠΙΣΤΙΟΛΑ (PASTAFLORA ΤΟΥ GREEKMASA.GR)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Παιδικές αναμνήσεις παραπέμπουν σε μαρμελάδα βερύκοκκο, αλλά και το βύσινο, που βάζω τώρα, είναι εν τάξει...
Πάντως προτιμώ την νηστίσιμη εκδοχή, όλο το χρόνο.
Η δική σου ενδείκνυται για άμεση απαλλοτρίωση, με πρώτα τα λουλουδάκια!!

Χαιρετίσματα από την Θεσσαλονίκη...

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

Καλή Σαρακοστή..Ευχαριστώ για το κάλεσμα..Μια φορά όλη κι όλη έφαγα πάστα φλώρα και θυμούμαι μου άρεσε πολύ..

athina μπασιούκα είπε...

Υπέροχο γλυκό που παραπέμπει σε εξοχή και vintage καταστάσεις. Αυτές τις ροδέλες που κόβουν οδοντωτά, πρέπει να τις προμηθευτώ κι εγώ.
Καλοφάγωτο να είναι!

Evie είπε...

Είναι αγαπημένη μου ιδιαίτερα με μαρμελάδα βερίκοκο. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση και για το κομμάτι που πήρα. Να είσαι καλά Εύη!

Στέλλω την αγάπη μου από τον Άγιο Δομίνικο!

Betty's Cuisine είπε...

Αγαπημένο γλυκάκι, με μαρμελάδα βερύκοκο που φτιάχνω κάθε χρόνο από τα δεντράκια μου την προτιμώ κι εγώ!
Η πρώτη φωτό τέλεια, γειά στα χέρια σου!!!
Πήρα ένα μεγάααααλο κομμάτι και πάω να το απολαύσω ~ έστω και νοερά!!! :)

cook είπε...

Γιαμμμ!

cummulus είπε...

Ε, τό κομματάκι μου θά τό πάρω, ἀλλά ἀπό τήν ...ἄλλη τἠν νηστήσιμη. Μᾶς γλύκανες νᾶσαι καλά. (κι΄ἐκείνοι οἱ ...δύο, που καλοτρῶνε)
:-)

http://epikeranews.blogspot.com/ είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΔΕΛΦΕ ΘΑΝΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΠΑΡΩ
ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ
ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ
ΑΝΑΡΤΗΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ
ΦΙΛΟΙ.

mia xara είπε...

Καλημέρα Εύη, με ξαναγύρισες στα παιδικά μου χρόνια με την πάστα φλώρα..ήταν πάντα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά στο σπίτι..Δείχνει πολύ όμορφη, ειλικρινά θα μπορούσα να την "εξαφανίσω" σε χρόνο μηδέν.. Καλό Σ/Κ, φιλιά!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φιλε μου Θέμη τα συγχαρητηρια ανηκουν στην Ευη που μας έχει δόξα τω Θεω καλοταϊσμενους...

Αλλωστε πλεον μονο αυτο μας έχει μεινει και δοξαζουμε τον Θεό γιατί αλλοι συνανθρωποι μας υποφερουν...

Οφειλουμε ολοι συμπαρασταση στον διπλανό μας...
Ετσι κι αλλοιως οταν ο πλησιον σου καταστρεφεται δεν ειναι πλεον δύσκολο να ερθει και η ωρα σου...

Παντως πραγματικα με τις εικονες της σου ερχεται να μπεις στην οθονη...

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

slourp !!!
μια μεγάλη μερίδα για μένα!!!

elen είπε...

Μας έλειψες καλή μου φίλη! αλλά μας αποζημίωσες με τέτοιο γλυκάκι!! Ελπίζω να είστε όλοι καλά!! Πολλά φιλιά!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

Καλή σαρακοστή σε όλους. Έυη η πασταφλόρα από εμφάνιση σκίζει, ανυπομωνώ να την δοκιμάσω!!

Τιπούρτης Τρύφων είπε...

Καλή σαρακοστή σε όλους.
Αγαπητή μας Εύη κράτα κανά κομμάτι καβάντζα γιατί προβλέπω πείνα.......

Πάντως όποτε δυσκολευτείτε, εμείς εδώ πάνω στα χωριά μας ψιλοκρατάμε ακόμη.
Είστε ευπρόσδεκτοι.


ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Ευχαριστώ πολύ όλους για την επίσκεψή τους και για τα καλά τους λόγια :))))

Μαμά στο Δρόμο είπε...

Μα γιατί μαργαρίνη καλή μου;
Πέτα το αυτό το δηλητήριο και πιάσε λίγο αγνό βουτυράκι. Οι χημικούρες που περιέχει η μαργαρίνη είναι απείρως βλαβερότερες από τη λίγη χοληστερίνη του βουτύρου. Άλλωστε, ακόμη κι η χοληστερίνη είναι ωφέλιμη, λένε οι καρδιολόγοι - με μέτρο φυσικά.

Lia Papapetrou είπε...

Πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή! Μόλις τη δοκίμασα!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητή Lia χαιρομαι που σου άρεσε. Να σαι καλα, ευχαριστώ για την επίσκεψή σου!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...