Όλοι πλέον βασιζόμαστε στους καταψύκτες για το φαγητό μας – από το να αγοράζουμε φρέσκα τα λαχανικά μας και κάποια φρούτα μέχρι να αποθηκεύουμε τα περισσεύματα ενός γεύματος. Αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που ανοίξατε την κατάψυξή σας για να δείτε πόσα φαγητά έχετε αφήσει κρυμμένα εδώ και καιρό μέσα στον πάγο;
Ίσως ήρθε η ώρα να ελέγξετε. Επίσης, αν ο καταψύκτης σας χρειάζεται απόψυξη, είναι καλό να μην έχετε πολλά φαγητά μέσα. Τα τρόφιμα, λοιπόν, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα στην κατάψυξη – το κρέας για παράδειγμα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε έξι μήνες και το ψωμί διαρκεί μόνο από τέσσερις μέχρι έξι μήνες. Αν μείνουν λίγο παραπάνω, το τρόφιμο θα είναι και πάλι ασφαλές, αλλά το χρώμα, η γεύση και η υφή θα αρχίσουν να αλλοιώνονται.
Πόσο καιρό αντέχει το κάθε τρόφιμο στην κατάψυξη;
Ψάρια
– Λευκό ψάρι: 6-8 μήνες
– Λιπαρά ψάρια: 3-4 μήνες
– Μερίδες ψαριού: 3-4 μήνες
– Μαγειρεμένο ψάρι: 4-6 μήνες
– Οστρακοειδή: 2-3 μήνες
– Αστακός: 12 μήνες
Φρούτα
– Φρούτα (εσπεριδοειδή): 3 μήνες
– Άλλα φρούτα: 9-12 μήνες
– Ανοιχτή συσκευασία κατεψυγμένων: 6-8 μήνες
– Πουρές φρούτων: 6-8 μήνες
– Χυμός φρούτων: 4-6 μήνες
Λαχανικά
– Ντομάτες: 6-8 μήνες
– Πουρές λαχανικών: 6-8 μήνες
– Λοιπά λαχανικά: 8-12 μήνες
– Λαχανόσουπα και λαχανικά στον ατμό: 2-3 μήνες
Κρέας
– Μοσχάρι: 4-6 μήνες
– Αρνί: 4-6 μήνες
– Χοιρινό: 4-6 μήνες
– Μπέικον σε φέτες: 2-3 μήνες
– Κοτόπουλο/ γαλοπούλα: 4-6 μήνες
– Πάπια: 4-6 μήνες
– Κουνέλι: 4-6 μήνες
Γαλακτοκομικά
– Αλατισμένο βούτυρο: 3-4 μήνες
– Ανάλατο βούτυρο: 6-8 μήνες
– Παγωτό: 3-4 μήνες
– Γάλα: 3-6 μήνες
– Γιαούρτι: 1-2 μήνες
– Μαλακό τυρί: 6 μήνες
– Μαργαρίνη: 12 μήνες
Ξηροί καρποί: 3 μήνες
Αυγά (ωμά): 1 μήνα
Έτοιμο φαγητό
– Σούπες και σάλτσες: 3 μήνες
– Ζωμός: 6 μήνες
– Έτοιμα γεύματα: 4-6 μήνες
– Κέικ: 4-6 μήνες
– Ψωμί: 4-6 μήνες
– Σάντουιτς: 2-3 μήνες
– Ζύμη ψωμιού: 2-3 μήνες
– Γλυκά: 3-4 μήνες
Γενικές οδηγίες
– Μην ξανακαταψύχετε τα τρόφιμα, αφού τα έχετε ήδη αποψύξει μια φορά.
– Χρειάζεται να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της συσκευασίας.
– Μην καταψύχετε ποτέ ζεστά τρόφιμα, αφού αυτό θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στην κατάψυξη.
– Πακετάρετε και κλείστε καλά τα τρόφιμα που καταψύχετε για να αποφύγετε την υγρασία αλλά και τον κρύο αέρα από το να έρθουν σε επαφή με το φαγητό.
– Χρησιμοποιήστε τετράγωνα μπολ για να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα. Αποθηκεύονται εύκολα και πιάνουν λιγότερο χώρο
– Όταν καταψύχετε υγρά, αφήστε λίγο χώρο για να επιτρέψετε την επέκταση.
πηγή
Πέμπτη 25 Απριλίου 2019
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου