Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ


Αυτά τα κουλουράκια είναι πολύ υγιεινά και πεντανόστιμα. Μπορούν να γίνουν με πολλές διαφορετικές γεύσεις. Καρότου, κρεμμυδιού, σκόρδου, ελιάς, με σπανάκι, με ηλιόσπορο και με κουκουνάρι, με σουσάμι και γενικά με ότι μας αρέσει περισσότερο. Γιατί να τα αγοράζουμε ενώ μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας και να τα έχουμε για τα τσιμπολογήματά μας!!!!!!

Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

1 Kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
1 κούπα ελαιόλαδο (250 ml)
1 κούπα λευκό κρασί ξηρό (250 ml)
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
ανάλογα τη γεύση που επιθυμούμε: λίγο τριμμένο καρότο, κρεμμύδι ή σκόρδο σε σκόνη, 1-2 κουταλάκια γλυκού πατέ ελιάς, λίγο σπανάκι ζεματισμένο και στιμμένο πολύ καλά και λιωμένο στο multi, κουκουνάρι ή ηλιόσπορους.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι και το κρασί. Προσθέτουμε το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε αλεύρι και ζυμώνουμε. Το αλεύρι ίσως να μην το πάρει όλο. Γι αυτό το ρίχνουμε λίγο λίγο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Μπορούμε με μια ζύμη να φτιάξουμε διαφορετικές γεύσεις. Απλά θα πρέπει να την χωρίσουμε σε τόσες μπαλίτσες όσες και οι γεύσεις που επιθυμούμε. (Στη φωτό εγώ τη χώρισα στα 3 και έφτιαξα κουλουράκια σκόρδου, κρεμμυδιού και ελιάς).
Παίρνουμε τη ζύμη μας και προσθέτουμε ξεχωριστά τα λαχανικά, τα μυρωδικά ή τους καρπούς. Με το κρεμμύδι και το σκόρδο σε σκόνη αλλά και τους καρπούς, τη ζυμώνουμε εύκολα για να ενσωματωθούν. Με τα υπόλοιπα όμως, για να ενωθούν, θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο αλευράκι ακόμη, επειδή είναι πιο υγρά υλικά και θα μας κολλάει η ζύμη.
Αφού είναι έτοιμη η ζύμη, τότε πλάθουμε λεπτά κορδόνια και τα κλείνουμε κυκλικά.
Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα.
Ψήνουμε με αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς για 30΄περίπου ή με αέρα στους 145 βαθμούς για 2 λαμαρίνες μαζί.
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε κουτί σκεπασμένα.
Καλή επιτυχία!!!!!!



Share

12 σχόλια:

elen είπε...

Το τσίμπισα το αλμυρό σου κουλουράκι φιλεναδίτσα μου. Είναι μούρλιααααααααα!!!!Καλό βράδυ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Ωραία συνταγή , η μητέρα μου έχει διαβήτη και νομίζω οτι μπορώ να την κάνω

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Αχτίδα μου καλωσόρισες!!!! Ναι μπορείς να τα κάνεις και μάλιστα γίνονται και με αλέυρι ολικής αλέσεως. Είναι εξίσου ωραία.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΜΠΗΚΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΜΥΡΙΣΑΝ ΩΡΑΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ.ΘΑ ΔΩΣΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

τα εφτιαξα αλλα δεν μπορουσα να τα πλασω εσπαγε η ζυμη μηπως εκανα κατι λαθος? ειμαι σιγουρη οτι δεν ηθελε λιγοτερο η παραπανω αλευρι. ευχαριστω

ΟΛΓΑ είπε...

ευχαριστω πολυ.ειναι πανευκολη συνταγη και πεντανοστιμη.τα παιδια μου ξετρελαθηκαν.τα εφτιαξα με καροτο,σουσαμι,ηλιοσπορουσ.προτεινω σε ολουσ!!!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Φίλη, ανώνυμη, σίγουρα παραπάνω αλεύρι δεν ήθελε!!!!
Μάλλον είχε ήδη πέσει παραπάνω και γι αυτό δεν μπορούσες να τα πλάσεις.
Ξέρεις, οι ζύμες αλλάζουν απο αλεύρι σε αλεύρι. Ανάλογα πόσο δυνατό μπορεί να είναι ένα αλεύρι.
γι αυτό πρέπει να το βάζουμε λίγο λίγο και τόσο ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια μας.
Στην περίπτωση όμως λάθους σαν την δική σου, προσθέτουμε λίγο υγρό ακόμη (λίγο λαδάκι) και πάλι σιγά σιγά και έτσι φέρνουμε την ζύμη στην σωστή υφή.
Ελπίζω να βοήθησα.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Όλγα μου, χαίρομαι που σας άρεσαν και που τα παιδάκια σου τα απόλαυσαν!!
Ειδικά αυτά με τους καρπούς θα ήταν όνειρο.....

Ανώνυμος είπε...

Τρελαίνομαι γι αυτά τα αλμυρά κουλουράκια! Τα παίρνω συχνά απο το φούρνο, τώρα όμως που βρήκα συνταγή θα τα φτιάχνω!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητη φίλη, να τα φτιαχνεις γιατι ειναι τοσο ευκολα και τόσο νόστιμα που είναι κρίμα πια να τα αγοραζουμε και να τα χρυσοπληρωνουμε!!!
Καλή σου επιτυχία και καλοφάγωτα :))

Κωστας είπε...

mpeikin den vazis?

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Dragon heart μπέικιν όχι δεν βαζω

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...