Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ


Ένα απο τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας. Τα τρώμε σκέτα, με πιλαφάκι, με πατάτες τηγανητές, με πουρέ... Μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε και στα κυρίως πιάτα ενός μπουφέ.

Για τη παρασκευή τους χρειαζόμαστε:

500 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
1 αυγό
4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1/2 κουτί χυμό ντομάτας
3/4 ποτηριού νερό
1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
1 φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη

Αφαιρούμε απο το ψωμί τη κόρα και το μουλιάζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και το ψωμί στραγγισμένο πολύ καλά. Ζυμώνουμε το μίγμα μας καλά καλά, βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο κρασί.
Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας, δίνοντάς τους το γνωστό μακρόστενο σχήμα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και όταν κάψει τηγανίζουμε ελαφρά τα σουτζουκάκια. Τα βάζουμε σε πιατέλα με αποροφητικό χαρτί.
Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα, που θα χωράει και τα σουτζουκάκια, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ρίχνοντας τα υλικά και αφήνοντας την,για λίγο, να βράσει. Μπορούμε για περισσότερη νοστιμιά να ρίξουμε στη σάλτσα 2-3 κουταλιές απο το λάδι που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια. Κατόπιν, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και κοιτάμε να τα καλύπτει η σάλτσα. Αφήνουμε να βράσουν μέσα στη σαλτσούλα, σε σιγανή φωτιά για 20-30΄περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά.

- Για πιο λάιτ εκδοχή μπορούμε τα σουτζουκάκια να τα ψήσουμε στο γκρίλ ή σε τηγάνι ψηστιέρα. Μπορούμε επίσης να τα μαγειρέψουμε και στο φούρνο για 30΄περίπου.
Εδώ, αν προτιμάτε σουτζουκάκια με ρύζι και γιαουρτάκι!!!

Καλή επιτυχία!!!!



Share

3 σχόλια:

cummulus είπε...

Καλά, τι βλέπουν τα μάτια μου;; Φαγητό με τα όλα του!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

σούπερ φαγάκι, όλοι το λατρεύουμε, κράτησες και την παράδοση ΟΧΙ κρεμμύδι, εγώ για να μη βάζω πολύ ψωμί ή φρυγανιά βάζω και λίγο κρεμμύδι αλλά η παράδοση θέλει πολύ, πολύ σκόρδο, αλλά που να φάμε τόσο πολύ δε θα είμαστε για κόσμο, χαχα....

κύμινο πάντως βάζουμε έχτρα.....

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Εχεις δίκιο. Τα σουτζουκάκια θέλουν πού κύμινο και πολύ σκόρδο..... Αλλά εμεις έχουμε και τα προβληματάκια μας :( και δεν μας επιτρέπεται... Οποιος αντέχει βουρ!!!!! :Ρ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...