Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΕΥΩΔΙΑΣΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα επιβάλλεται το σπίτι μας να ευωδιάσει με τις παραδοσιακές μυρωδιές. Αυτές με τις οποίες μεγαλώσαμε και εμείς, με τις συνταγές των παλαιοτέρων και που πρέπει να τις περάσουμε στα παιδιά μας. Έτσι και εγώ μετά απο πολύ ψάξιμο και σύγκριση συνταγών, αποφάσισα να φτιάξω την συνταγούλα της φιλενάδας μου της Ελένης απο την Σάμο. Είναι πολύ εύκολη και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Καλά Χριστούγεννα !!!!!

ΥΛΙΚΑ:

8 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
1 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
3/4 φλυτζ. τσαγ. χυμό πορτοκάλι
1 φλυτζ. καφέ κονιάκ
2 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών σμυρνιό
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκ. σόδα
ξύσμα πορτοκαλιού

Σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια μέλι
λίγο χυμό λεμονιού
ένα ξυλάκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε σ' ένα μπώλ το λάδι με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και το ξύσμα. Προσθέτουμε και το μπέικιν, τη σόδα, το μίγμα μπαχαρικών μας και τέλος το αλεύρι.
Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα καλά αλλά δεν ζυμώνουμε πολύ για να μην ταλαιπωρηθεί το ζυμάρι μας και βγάζει το λάδι του.
Πλάθουμε σε διάφορα σχήματα ή κόβουμε με κουπ πατ και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30΄περίπου μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Λίγο πριν βγούν τα μελομακάρονα, έχουμε βράσει το σιρόπι ως εξής: βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το λεμόνι για 5΄ λεπτά και αφού αφαιρέσουμε την κανέλα ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα απο τον φούρνο έτσι όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο ζεστό σιρόπι. (Με προσοχή να μην διαλυθούν χρησιμοποιούμε τρυπητή κουτάλα). Τα πιέζουμε με την κουτάλα μας μέσα στο σιρόπι για λίγα λεπτά (3-4) και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Σε κάθε στρώση που βάζουμε, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο καρύδι.
Γίνονται περίπου 40 μελομακάρονα.
Καλή επιτυχία !!!!!!!



Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...